The Lady fyller 60 år

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 19. juni 2005

19. juni 2005: "As long as she remains under arrest, none of us is truly free". Desmond Tutu. Pressedekning av Aung San Suu Kyis 60-årsdag.

Med boller og brus, appeller av stortingsrepresentant Øystein Djupedal, tidligere politisk fange Kay Thi Aye og Den norske Burmakomités leder, Harald Bøckman, feiret burmesere i Norge og Den norske Burmakomité 60-årsdagen til den demokratisk valgte lederen av Burma - Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi sitter i husarrest på tredje året. På 60-årsdagen sin søndag 19. juni 2005 hadde hun sittet i husarrest i til sammen 9 år og 238 dager siden 1989.

Bevæpnede soldater bak piggtrådgjerder avviser ethvert forsøk på å oppnå kontakt med landets legitime leder. Regimet har også kuttet telefonlinjen inn til huset hennes, så ingen kunne ringe for å ønske henne til lykke med dagen.

Totalt isolert
Regimet gjør alt de kan for å isolere Nobels fredsprisvinneren fra 1991, vel vitende om den innflytelse hun utøver over forkjemperne for demokrati og menneskerettigheter i Burma og i eksilbevegelsen. Generalene frykter hennes popularitet, og anser henne for å være deres største trussel.

Slik verden benyttet anledningen til å markere sin motstand mot apartheid da Nelson Mandela fylte 70 år og satt på Robben Island, brukte organisasjoner over hele verden Aung San Suu Kyis 60-årsdag som en anledning til å rette fokuset mot det militærregimet i Burma.

Feiring i Norge
Også her i Norge var det arrangementer mange steder. I Oslo ble byens innbyggere invitert til bursdagsfeiring på Eidsvolls plass som badet i strålende sol. Raftohuset markerte dagen i Bergen, i Ålesund sto ett av parlamentsmedlemmene fra 1990-valget i spissen for en feiring, mens Amnesty og burmesere i Trondheim sammen feiret dagen med postkortaksjon på Norde og fest på kvelden. I Stavanger ble det stand foran biblioteket, mens burmesere i Moi samler underskrifter på postkort.

Norsk mediedekning:
- VG
- Dagbladet
- TV2 Nettavisen
- Bergens Tidende (artikkel)
- Bergens Tidende (kronikk av Den norske Burmakomité)
- Avisenes nyhetsbyrå (ANB)
- Dagsavisen
- Stavanger Aftenblad
(NTB)
- Sunnmørsposten (NTB)
- Fædrelandsvennen

I tillegg kommer innslag på nyhetene på NRK, TV2 og TVNorge, samt radiointervju på P2s RadioSelskapet, leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad og Adresseavisen. pluss andre artikler som ikke er lagt ut på nett.

Les mer om:
- Aung San Suu Kyi
- R.E.M med egen sang den 19. juni
- Kirkens Nødhjelps åpne brev
- Den internasjonale bursdagskampanjen

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget