I hvilke hus skal vi være gjester?

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 14. februar 2008

Les NBKs kommentar til Sentralbanksjefens årstale.


Sentralbanksjef Svein Gjerdrem påpeker i sin årstale 14. februar at man skal respektere grunnleggende rettigheter hos dem som blir berørt av selskapene Statens Pensjonsfond Utland er investert i. Videre sier han at man over tid trolig vil oppnå mer med dialog med selskaper enn ved å utelukke dem.

Gjerdrem mener at når Norge plasserer Statens Pensjonsfond Utlands midler, er vi gjester i våre naboers hus, og at forvaltningen av eierskapet ikke bare kan tuftes på norske verdier og holdninger.

- Vi vil gjerne ha konkrete eksempler på hvordan Norges Bank har påvirket militærdiktaturet i Burma i positiv retning slik at grunnleggende rettigheter for Burmas befolkning blir respektert gjennom norske investeringer, sier daglig leder i Den norske Burmakomité Inger Lise Husøy i en kommentar til Sentralbanksjefens årstale.

Militærjuntaen har holdt det burmesiske folket i et jerngrep siden 1988. Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi holdes fortsatt i husarrest og 1800 politiske aktivister er fortsatt fengslet. Etter høstens store demonstrasjoner, er landet igjen blitt lukket for utenomverdenen. Den humanitære situasjonen er på vei mot en katastrofe. Situasjonen i Burma er svært bekymringsfull. Olje- og gassforekomster sikrer juntaen store økonomiske inntekter og går i hovedsak til kjøp av militært utstyr.

- Finnes det ingen grenser for hvilke hus Gjedrem ønsker å være gjest i? spør Inger Lise Husøy.

- Juntaen kom til makten ved et kupp og det er ikke det burmesiske folket som inviterer Gjedrem til fest.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget