Bilde: - Ikke anerkjenn avstemningen

- Ikke anerkjenn avstemningen

Tips en venn  • Utskriftsversjon Folkeavstemning • 15. mai 2008

- Det internasjonale samfunnet må ikke anerkjenne folkeavstemningen. Hele prosessen fram til avstemningen og selve valgdagen var spekket med trusler, vold og valgjuks. Dette er ikke et skritt i demokratisk retning, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Må ikke anerkjennes
Den burmesiske juntaen satte all prestisje inn på å vinne folkeavstemningen om grunnlov 10. mai, heller enn å hjelpe de rundt 1,5 millioner menneskene som er hjelpetrengende etter syklonen Nargis. I dag, en snau uke etter folkeavstemningen, kom resultatet: Ikke overraskende hevder juntaen at de fikk overveldende støtte til sitt utkast for grunnlov, der militæret får 25 prosent av setene i parlamentet. 99 prosent av de stemmeberettigede skal ha møtt opp, og over 92 prosent skal ha stemt i favør av juntaens utkast.

- Det internasjonale samfunnet må ikke anerkjenne folkeavstemningen. Hele prosessen fram til avstemningen og selve valgdagen var spekket med trusler, vold og valgjuks. Dette er ikke et skritt i demokratisk retning, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

- Vi får håpe at det at juntaen vil se mer velvillig på å slippe internasjonale hjelpearbeidere inn i landet når resultatet av folkeavstemningen nå i realiteten er gitt, sier Husøy.

Bakgrunn
Ingen internasjonale observatører har fått være tilstede, de fremste opposisjonelle er fengslet etter opptøyene i fjor høst, det er full sensur og kritiske uttalelser om grunnlovsutkastet har blitt straffet med inntil tre års fengsel.

Demokratibevegelsen har oppfordret folk til å stemme nei til grunnloven, og ba etter at landet ble rammet av syklonen Nargis om at hele avstemningen ble utsatt i respekt for de mange nødhjelpstrengende.

De hardest rammede syklonområdene skal avholde folkeavstemning 24. mai, men med et så høyt resultat for juntaens forslag i resten av landet, kan ikke det endelige resultatet endres ved at disse går til urnene.

Sist gang burmesere fikk lov å gå til urnene var i parlamentsvalget i 1990, da Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale liga for demokrati vant over 80 prosent av setene i parlamentet. Valgresultatet er fortsatt ikke anerkjent av militærjuntaen. Folkeavstemningen om grunnlov er fjerde av til sammen sju trinn i juntaens veikart for demokrati, som de har arbeidet med siden 1993. Juntaen har like lenge vært sterkt kritisert for å ekskludere Aung San Suu Kyi og hennes parti og alle andre kritiske stemmer i landet.

For ytterligere kommentarer, kontakt Inger Lise Husøy på telefon 97 97 83 83. Les mer om folkeavstemningen på våre nettsider www.burma.no, temasidene om folkeavstemningen og Democratic Voice of Burma: www.dvb.no.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget