Bilde: Skamløs junta avholder folkeavstemning

Skamløs junta avholder folkeavstemning

Tips en venn  • Utskriftsversjon Folkeavstemning • 23. mai 2008

Mens opp til 2,4 millioner mennesker venter på rent drikkevann og tak over hodet, prioriterer juntaen å avholde folkeavstemning.

Utrolig nok skal andre del av folkeavstemningen om grunnlov gjennomføres lørdag 24. mai, denne gang i de syklonrammede områdene i Burma. Mens opp til 2,4 millioner mennesker venter på rent drikkevann og tak over hodet, prioriterer juntaen å avholde folkeavstemning. Resultatet er allerede gitt, juntaen hevder de fikk det nødvendige antallet stemmer i første runde i resten av landet. Rykter om at folk blir tvunget til å stemme i favør av juntaens grunnslovsutkast for å få utdelt mat, er bare ett av mange grelle eksempler på hvordan avstemningen nå brukes i kampen om nødhjelp. Samtidig blir steder der syklonofrene har søkt tilflukt nå ryddet for å bli brukt som valglokaler på lørdag.

- Det er absolutt på sin plass at humanitær bistand nå prioriteres, men Norge må ikke glemme hvilket regime de besøker. Det er forkastelig hvis juntaen får bruke denne humanitære katastrofen til å score politiske poeng, sier Harald Bøckman, styreleder i Den norske Burmakomité.

Den norske Burmakomité har siden syklonen presisert viktigheten av nabolandenes rolle for å få inn nødhjelp. Det er derfor gledelig at Asean er medarrangør på søndagens giverlandskonferanse i Rangoon. Det er viktig at norske myndigheter holder fokus på nabolandenes rolle, og vi oppfordrer statssekretær Håkon Gulbrandsen til å vektlegge dette når han representerer Norge på giverlandskonferansen.

Overlevende etter syklonen frykter ifølge eksilmedier at de offisielle besøkene denne uka fører til enda strengere restriksjoner og ytterligere vanskeligheter fordi militærjuntaen ønsker å vise at de har alt under kontroll mens de har utenlandske politikere på besøk.

________________________________________________________________________
For ytterligere kommentarer, kontakt styreleder Harald Bøckman på telefon 94 14 38 38. Les mer om folkeavstemningen på våre nettsider www.burma.no, temasidene om folkeavstemningen og Democratic Voice of Burma: www.dvb.no.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget