Ban Ki-moon bør reise til Burma snarest

Tips en venn  • Utskriftsversjon Politikk • 26. august 2008

FNs spesialutsending til Burma Ibrahim Gambari forlot Burma sist lørdag, men har ikke lykkes i å få juntaen til å åpne for dialog med opposisjonen. Nå meldes det at Aung San Suu Kyi kan ha startet en sultestreik for å markere sin misnøye med FNs manglende resultater i Burma. Nå bør FNs generalsekretær følge opp Burma så raskt som mulig.

Thailand-kontoret til Aung San Suu Kyis parti, Nasjonal liga for demokrati, har sendt ut en pressemelding om at hun har avvist matforsyninger til huset sitt siden 15. august. NLDs hovedkontor i Rangoon har ikke kunnet bekrefte en sultestreik, men frykter at Suu Kyi bruker det som virkemiddel for å demonstrere mot FN.

NLD oppfordrer FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å reise til Burma så raskt som mulig å for å løse den politiske krisen. Den norske Burmakomité støtter dette kravet.

- Hvis det stemmer at Aung San Suu Kyi har gått til sultestreik er vi svært bekymret for hvordan det kan påvirke helsen hennes. Dersom det er riktig at hun nekter å ta i mot mat er det fordi hun ønsker å oppnå noe. Den politiske situasjonen i landet er uansett nå så fastlåst at FNs generalsekretær bør reise til Burma omgående, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Aung San Suu Kyi lot være å møte Gambari ved to anledninger under hans siste besøk. Det ble tolket som en måte å signalisere til FN om at hun er lite fornøyd med at FN ikke har klart å påvirke den politiske situasjonen i landet. Juntaen følger sitt eget såkalte veikart for demokrati mot valg i 2010, hvor det allerede er gitt at militæret vil få den styrende rollen. Opposisjonen er fullstendig parkert på sidelinjen og FN har ikke maktet å få juntaen til å inkludere opposisjonen eller åpne for en dialog med Aung San Suu Kyi.

----------------------------
For mer informasjon:
Inger Lise Husøy, daglig leder, mobil 97 97 83 83.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget