Bilde: 9002 fanger løslatt i Burma, deriblant U Win Tin 
Kilde: Foto ukjent

9002 fanger løslatt i Burma, deriblant U Win Tin

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 23. september 2008

Burmas militærjunta har løslatt 9002 fanger som har vist ”god, moralsk oppførsel”, ifølge statlige medier. Av disse er seks politiske fanger, deriblant 76-årige U Win Tin, en av Burmas mest kjente politiske fanger etter opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

U Win Tin har vært lengst fengslet av alle politiske fanger i Burma for sin kamp for demokrati og ytringsfrihet. Han er tidligere avisredaktør og en av grunnleggerne av Aung San Suu Kyis parti Nasjonal liga for demokrati. Han ble fengslet i 1989 og dømt til 20 års fengsel.

- Den norske Burmakomité er svært glad for at U Win Tin er løslatt, sammen med fem andre politiske fanger. Samtidig bør ingen forledes til å tro at god oppførsel er den egentlige grunnen til at juntaen nå løslater et stort antall fanger. Det er åpenbart at juntaen prøver å ta brodden av kritikk mot regimet i forbindelse med ettårsdagen for Safranrevolusjonen, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Fredag 26. september er det ett år siden titusenvis av safranfargede munker marsjerte gjennom Rangoons gater i fredelig protest mot regimet, mens verden holdt pusten i påvente av juntaens reaksjon. Den ble som fryktet. Juntaens sikkerhetsstyrker slo hardt ned på demonstrantene. Antall politiske fanger i Burma har i etterkant økt med nesten 1000 personer og teller nå 2050.

Juntaens brutale reaksjon mot demonstrantene og dens likegyldighet overfor ofrene etter syklonen Nargis i mai viser at det er ingen grunn til å tro at dette er et tegn på oppmyking fra juntaens side. Juntaen har med jevne mellomrom ’masseløslatelser’ for å tømme overfylte fengsler og legger disse strategisk til perioder hvor den kan forvente protester og internasjonal kritikk.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal etter planen til Burma i desember for å forsøke og etablere en dialog mellom juntaen og Aung San Suu Kyi. Opposisjonen blir holdt utenfor prosessen mot juntaens planlagte valg i 2010. Juntaens mål med valget er å legitimere fortsatt militær makt. Derfor er det viktig å snu prosessen.

- FN må sette klare krav til juntaen. Ban Ki-moon bør kreve løslatelse av alle politiske fanger. Hvis dette ikke oppfylles må FN sette mer press bak kravene, sier Husøy. 

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, tlf: 22 47 92 38 / 97 97 83 83. 
---------------------------------

Merk!! Fredag 26. sep. kl. 9.30-11 arrangeres minnestund og seminar i anledning ettårsdagen for Safranrevolusjonen:
”After the Saffron Revolution, what is the way forward for Burma?”
Les mer: http://www.burma.no/Artikler/3545.html

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget