Bilde: Verre kår for menneskerettighetene etter syklonen 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Verre kår for menneskerettighetene etter syklonen

Tips en venn  • Utskriftsversjon Menneskerettigheter • 15. januar 2009

Den allerede dårlige situasjonen for menneskerettighetene i Burma ble forverret i månedene etter at syklonen Nargis rammet Irrawaddy-deltaet og Rangoon i mai, hevder Human Rights Watch i sin rapport for 2009. Juntaen blokkerte for internasjonal nødhjelp samtidig som den presset i gjennom en folkeavstemming over et grunnlovsforslag, som ble gjennomført med tvang og trusler.

Juntaen har fratatt befolkningen grunnleggende rettigheter og slår hardt ned på politisk opposisjon, påpeker Human Rights Watch (HRW) i rapporten. Antall politiske fanger ble fordoblet i 2008 og er nå 2150. Mange av disse ble fengslet i forbindelse med deltakelse i demonstrasjonene høsten 2007 og har blitt dømt til livslange opphold bak murene.

HRW setter spesielt fokus på forholdene rundt syklonen Nargis og folkeavstemmingen over grunnlovsforslaget, situasjonen for menneskerettighetsforkjempere, barnesoldater, overgrep mot etniske minoritetsgrupper særlig i områder med pågående konflikter, flyktninger og migrantarbeidere.

HRW setter også fokus på internasjonale aktører og bekrefter at Kina, Russland, India og Thailand er Burmas viktigste diplomatiske støttespillere og handelspartnere.

Se også artikkel i Irrawaddy.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget