Bilde: Hva Solheim ikke fikk se i Burma 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Hva Solheim ikke fikk se i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • Av Den norske Burmakomité • 02. mars 2009

Utviklingsminister Erik Solheim roste nylig militærjuntaen for en imponerende hjelpeoperasjon etter syklonkatastrofen i fjor. Den første uavhengige rapporten om operasjonen konkluderer derimot med at den internasjonale straffedomstolen i Haag bør undersøke om juntaen er skyldig i forbrytelse mot menneskeheten for sin rolle etter syklonen.

Rapporten After the Storm: Voices from the Delta dokumenterer omfattende brudd på menneskerettighetene i forbindelse med hjelpearbeidet etter syklonen Nargis, som rammet Burma 2.-3. mai i fjor. Rundt 140 000 mennesker skal ha mistet livet og 3.4 millioner ble berørt.

Juntaen hindret nødhjelp til ofrene, arresterte hjelpearbeidere, konfiskerte land og forhindret nødvendig informasjon i å nå ut etter den verste naturkatastrofen i Burmas historie. Regimet har dessuten brukt tvangsarbeid, inkludert barnearbeid, i gjenoppbyggingsarbeidet, hevder forfatterne av rapporten, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health og Emergency Assistance Team –Burma.

Forfatterne krever at det internasjonale samfunn må få bedre oversikt over den politiske realiteten i syklonområdene før Burma mottar mer bistand.

- Det er viktig å lytte til de som faktisk gjør jobben på grasrota. Vi mener det er absolutt nødvendig å sørge for sikkerheten til lokale organisasjoner, som er sentrale i hjelpearbeidet. Det er uholdbart at personer som hjelper mennesker i nød risikerer å bli fengslet, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

- Rapporten dokumenterer at juntaen står bak alvorlige brudd på menneskerettighetene. Vi mener derfor det er riktig at FNs sikkerhetsråd bør undersøke hva som faktisk skjedde og om nødvendig henvise saken til den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier Husøy.

Kontakt:  
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mob: 97 97 83 83 / tlf: 22 47 92 38.

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health and Emergency Assistance Team -Burma
Press release: Report Calls For Burma's Leaders to be Investigated for Human Rights Abuses Over Nargis Response
Rapport: After the Storm: Voices from the Delta

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget