Bilde: Kostbar behandling krever barneliv i Burma

Kostbar behandling krever barneliv i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Stemmer fra Burma • 25. mars 2009

VI PRESENTERER EN NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": En vanlig legetime koster 2000 kyat i Burma. Ma Khine og mannen har en datter som er innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse. De tjener til sammen 2000 kyat per dag. For å kunne gi datteren nødvendig behandling har de pådratt seg stor gjeld.

"Stemmer fra Burma" er en serie artikler skrevet for Den norske Burmakomité av journalister i Burma. Artiklene er skrevet under pseudonym eller anonymt.

Av Kyaw San

Et tre år gammelt barn sover tungt i en sykehusseng i hjørnet av avdelingen, dekket med en gammel sarong. Barnets arm ligger over sarongen, tynn og nesten gjennomskinnelig.

På nattbordet ved siden av sengen står en flaske drikkevann, en pose medisiner og en liten pakke kjeks.

Jenta har blitt behandlet for hjernehinnebetennelse, men foreldrene hennes kan ikke holde henne med selskap. De må jobbe og har ikke mulighet til å sitte ved sykesengen hele tiden.

- Jeg kan ikke være hos datteren min hvis jeg skal kunne betale for behandlingen. Om morgenen må jeg ut for å selge snacks. Jeg gir henne litt melk før jeg går og litt mat om ettermiddagen når jeg kommer tilbake. Jeg kan bare være hos henne om kvelden, sier Ma Khine, 28, moren til jenta.

Behandling koster
Ifølge Ma Khine koster behandlingen 10 000 kyat per dag. Foreldrene har pådratt seg en gjeld på mer enn 100 000 kyat siden de må kjøpe alt medisinsk utstyr selv, inkludert bomull, rensevæske og engangssprøyter, i tillegg til medisinen hun får i løpet av det fem dager lange sykehusoppholdet. 

Et besøk hos en allmennlege på en privat klinikk i Burma koster minst 2000 kyat for hvert besøk. Må man til en spesialist på en poliklinikk øker prisen raskt til 5000-10 000 kyat. Gjennomsnittsinntekten til en ufaglært arbeider er 1200 kyat, mens en erfaren arbeider tjener 3000 kyat. Laveste inntekt for en byråkrat er 18 000 kyat mens høyerestående embetsfolk har enn lønn på 150 000 kyat.

En behandling på et offentlig sykehus uansett sykdom vil inkludere daglige medisinske og generelle utgifter fra 5000 til 30 000 kyat. Hvis behandlingen krever operasjon vil utgiftene skyte i været til et sted mellom 80 000 og 150 000 kyat, ifølge en kirurg.

Ma Khine forteller at datteren hadde klaget mye, spist dårlig, kastet opp ofte og generelt vært mye syk fra hun var to år. Moren hadde antatt at oppkast skyldtes vanlig fordøyelsesproblemer og hadde kun gitt henne lokal medisin og balsam for behandling. Hun innrømmer at det var delvis fordi hun ikke ville bruke 4000-5000 kyat på en doktor.

- Jeg tjener bare 1000 kyat per dag og mannen min får 1500, men 500 kyat går til transport så det blir kun 1000 kyat igjen. Hvordan kan vi dra til lege når vi har så lite penger? Nå må vi låne penger for å kunne betale utgiftene, sier moren.

Mens Ma Khine jobbet ble jenta passet av naboen og moren plukket henne opp om kvelden på tilbakevei. Så begynte jenta å bli ofte syk. Etter hvert var hun dårlig i flere dager i strekk og hun ble så svak at hun måtte innlegges på sykehus. Jenta fikk diagnosen hjernehinnebetennelse, som kan ramme både barn og voksne uavhengig av alder.

- Sykdommen kan overføres både via bakterier og virus. Vanligvis rammer det barn som har lav vekt ved fødsel, er premature eller de under to år hvor moren er i hormonell ubalanse eller har en infeksjon. Blant eldre barn kan sykdommen overføres ved infeksjon i nesen eller øret hvis de har hatt væske fra øret, rennende nese eller hodeskader, forklarer spesialisten på sykehuset for barn.

Barnedød kan forebygges
Hvis ikke barnet får riktig behandling på sykehus kan det oppstå komplikasjoner som paralysering, hørsels-, syns- eller taleskader som et resultat av nerveskader, ifølge spesialisten.

Mange barneliv kunne vært reddet med vaksiner.

Han sier at hjernehinnebetennelse er en av hovedårsakene til dødsfall blant barn under fem år. En undersøkelse fra 2003 viser at sykdommen er vanlig blant barn med dårlig motstandsevne i denne aldersgruppen.

Selv om hjernehinnebetennelse kan forebygges koster en enkel dose vaksine 23 000 kyat og det er nødvendig med fire doser. Totalkostnaden kommer altså opp i 100 000 kyat som er langt over hva en familie med lav inntekt har råd til.

Med hjelp av Unicef blir det gitt vaksiner for barn under to år i Burma og disse inkluderer tuberkulose, hepatitt B, polio, difteri, kikhoste, stivkrampe og meslinger. Foreldre kan få disse vaksinene for barna sine ved å gå til sitt lokale medisinske senter.  

Årsaken til at veldig få barn under fem år får vaksine mot hjernehinnebetennelse er den høye kostnaden, bekrefter barnespesialisten.

- I andre land krever myndighetene at alle barn skal ha vaksine mot denne sykdommen. Men i Burma legger ikke myndighetene til rette for det og foreldre har ikke råd til å betale for vaksine på private klinikker, slår han fast.

Resultatet er at antall barn som dør av hjernehinnebetennelse øker. Spesialisten mener et sykt barn bør være på sykehuset og få skikkelig medisinsk behandling og næringsrike måltider. Problemet er at familien tar barnet ut av sykehus så snart det viser en viss bedring.

- Folk er bekymret for sykehus og klinikker fordi de frykter kostnadene. Derfor tyr de til billigere og den mest tilgjengelige medisinen når de er dårlige, sier en sykepleier ved Rangoon sykehus.  

Kjøper 'medisin' på gata
Siden de fleste ikke har råd til helseutgifter tyr de til det billigere og enklere alternativet å kjøpe medisin på apoteket selv uten resept.

- Det som er enda verre enn å kjøpe medisin selv eller å ta tradisjonelle medisinske planter er å bruke medisin foreskrevet av personer som selger medisin på gata. Det har vært tilfeller hvor folk har blitt lagt inn på sykehus etter å ha tatt medisin fra slike gateutsalg, sier sykepleieren.

Denne medisinen selges uten resept eller medisinsk kunnskap fra små dagligvarebutikker og selv betelnøttkiosker i utkanten av byer. Doseringene inkluderer vanligvis paracetamol, aspirin, antibiotika og tabletter mot forkjølelse og hoste. En pakke med tre doseringer selges for 200 kyat.

Praksisen med doseringer foreskrevet av lekmenn fra gateutsalg har vært populær siden 2002 og har nå blitt vanlig. De som selger denne medisinen er folk uten medisinsk kunnskap, mens kundene for det meste er fattige folk uten utdannelse.

- Folk har blitt overbevist om at denne medisinen virkelig kurerer sykdom. Det er antibiotika i disse doseringene, men det skal man ikke ta unødvendig eller med jevne mellomrom for da vil etter hvert medisinen ikke ha noen effekt. Lekmannsmedisinen må bli forbudt fordi praksisen fører til hyppigere infeksjoner, sier spesialisten.

Ma Khine, moren til jenta med hjernehinnebetennelse, har også benyttet seg av denne type medisin.

- Da jenta ble syk ga jeg henne tradisjonell medisin jevnlig, men så foreslo noen naboer å bytte til vestlig medisin. Jeg ga henne noen få lekmannsforeskrevne doseringer, men hun ble bare verre så jeg måtte ta henne til legen.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget