Bilde: FN ignorerer barnesoldater i Burma 
Kilde: White Orchid Press

FN ignorerer barnesoldater i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 11. mai 2009

FN får kraftig kritikk i en ny rapport om barn i væpnende konflikter i Burma fra organisasjonen Watchlist on Children and Armed Conflict. Den mener FNs sikkerhetsråd må bruke sanksjoner mot militærregimet og etniske væpnede grupper hvis de ikke slutter med rekruttering av barnesoldater. Den norske Burmakomité støtter kravet.

Den norske Burmakomité har sendt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre om saken. Vi oppfordrer han til å arbeide for at FNs sikkerhetsråd erkjenner den alvorlige situasjonen for barn i Burma og handler deretter i tråd med de verktøy Sikkerhetsrådet har.

Rapporten No More Denial: Children Affected by Armed Conflict in Myanmar (Burma) dokumenterer tvangsrekruttering av barnesoldater helt ned i 9 år, drap, lemlestelse, voldtekt, kidnapping og tvangsflytting av barn, samt angrep på skoler, mangel på humanitær bistand og andre overgrep. Til tross for at FN har informasjon om dette har FNs sikkerhetsråd i stor grad ignorert den alvorlige situasjonen barn i konfliktsoner i Burma befinner seg i, hevder Watchlist.

- Denne rapporten viser at barnesoldater i Burma har blitt overlatt til seg selv lenge nok. Vi er enig i at FNs sikkerhetsråd bør innføre målrettede sanksjoner mot militærjuntaen og ikke-statlige væpnede grupper hvis ikke de ikke slutter med tvangsrekruttering av barn, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Militæret i Burma har antagelig verdens høyeste andel barnesoldater, men lite har vært gjort for å endre praksisen. Rekruttering av barnesoldater har blitt en velkommen inntektskilde for soldater, politi og sivile stråmenn fordi de ikke blir straffet. Barn risikerer å bli kidnappet på offentlige steder som buss- og togstasjoner og bli tvunget inn i militæret.

- Sanksjoner er et omdiskutert virkemiddel, men her er klart tilfelle hvor det kan brukes strategisk for å få juntaen til å endre praksis. Vi har sett tidligere at juntaen lytter når Sikkerhetsrådet snakker, sier Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité.
Mobil: 97 97 83 83

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget