Bilde: Aung San Suu Kyi dømt – innfør global våpenembargo 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Aung San Suu Kyi dømt – innfør global våpenembargo

Tips en venn  • Utskriftsversjon Den norske Burmakomité • 11. august 2009

Aung San Suu Kyi er dømt til 18 måneders husarrest. På den måten sikrer militærregimet i Burma at hun ikke får delta i det planlagte valget i 2010.

Den norske Burmakomité fordømmer dommen og farsen av en rettssak som har pågått siden mai etter at amerikaneren John Yettaw tok seg til Suu Kyis eiendom.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener dommen krever en internasjonal reaksjon og vil ta det opp med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som kommer til Norge denne måneden.  

- Den norske Burmakomité er helt enig med Støre. Juntaens stadige avvisninger av FNs krav må få konsekvenser. FNs sikkerhetsråd bør gjøre to ting: innføre en global våpenembargo og nedsette en undersøkelseskommisjon for å granske forbrytelse mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Burma, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Ban Ki-moon har personlig fremmet krav om løslatelse av Aung San Suu Kyi og landets mer enn 2100 politiske fanger overfor juntaens leder Than Shwe for en måned siden, uten å ha blitt hørt.

- Nå er det nok ord. Dommen mot Aung San Suu Kyi viser at juntaen ikke har planer om at valget i 2010 skal føre til demokrati. En global våpenembargo vil ikke bare stoppe våpenleveransene til et verdens verste regimer, men vil også kunne presse juntaen til forhandlingsbordet med opposisjonen ved Aung San Suu Kyi og Burmas etniske grupper, understreker Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité: 97 97 83 83.

11. aug: Norge fordømmer dommen mot Aung San Suu Kyi, Utenriksdepartementet

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget