Masseløslatelse i Burma - få fra opposisjonen

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 21. september 2009

Militærjuntaen har gitt amnesti til 7114 fanger. I hovedsak dreier dette seg om kriminelle fanger. Etter det Den norske Burmakomité kjenner til inkluderer dette så langt rundt 50 politiske fanger. Ingen av disse er ledende opposisjonelle.

- Vi ønsker løslatelsen av politiske fanger velkommen, men det er ingen grunn til å tro at dette betyr en mykere holdning fra juntaens side. Slike masseløslatelser er ikke uvanlig når juntaen får uønsket internasjonal oppmerksomhet og kritikk, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Det er ventet at USAs president Barack Obama vil ta opp Burma i sin tale til FNs generalforsamling i neste uke. Det er også sannsynlig at USA vil presentere en revidert Burma-politikk i nær fremtid. Dette er kanskje bakgrunnen for at Burma for første gang på 14 år sender en større delegasjon til FN ledet av statsministeren i stedet for utenriksministeren. Samtidig har det i dag vært høring i forbindelse med Aung San Suu Kyis anke på husarresten. Avgjørelsen er utsatt til 2. oktober, etter at FNs generalforsamling er avsluttet.

- Burma vil antagelig få en sentral plass under FNs generalforsamling neste uke. Da er det viktig at utenriksminister Jonas Gahr Støre følger opp kravet om løslatelse av Aung San Suu Kyi og politiske fanger, understreker Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, 97 97 83 83.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget