Bilde: Total må vurderes på nytt 
Kilde: EarthRights International

Total må vurderes på nytt

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pensjonsfondet • 09. oktober 2009

Etikkrådet avviser i forrige utgave av Morgenbladet at rådet ble ført bak lyset av det franske oljeselskapet Total. Den norske Burmakomité mener Nystuen tar feil og at Total må vurderes på nytt.

Total ble vurdert av Etikkrådet i 2005 for medvirkning til brudd på menneskerettighetene i Burma. Rådet baserte sin anbefaling om ikke å kaste Total ut av Pensjonsfondet på rapporter som nå slaktes av EarthRights International (ERI). Ifølge organisasjonen har Total bevisst spredt villedende informasjon om forholdene i Burma til investorer og andre aktører, som Etikkrådet. Leder i Etikkrådet, Gro Nystuen, avviser dette i Morgenbladet 2. oktober. Den norske Burmakomité mener kritikken overfor Etikkrådet er berettiget, se innlegg: 
9. okt: Total må vurderes på nytt, Morgenbladet

Den norske Burmakomité har skrevet om saken på egne nettsider tidligere: ERI dokumenterer også at tvangsarbeid fortsatt foregår i Totals gassprosjekt, i motsetning til hva Total hevder.
- Pensjonsfondet må presse Total til å endre praksis eller trekke seg ut, mener Den norske Burmakomité.
15. sep: Fortsatt tvangsarbeid i Totals gassprosjekt, Den norske Burmakomité.

Norwatch har flere artikler om saken:

EarthRights International dokumenterer at rapportene er basert på en i beste fall naiv tilnærming til å innhente informasjon i et militærdiktatur som Burma. 28. sep: Etikkrådet ført bak lyset, Norwatch

Den helt avgjørende kilden i Etikkrådets anbefaling om å beholde Total i Oljefondet, er CDAs rapportering fra Burma, som nå slaktes av EarthRights International. Det er konklusjonen fra Norwatchs gjennomgang av Etikkrådets vurdering av Totals Burma-engasjement fra november 2005.
28. sep: Skandalerapport Etikkrådets hovedkilde, Norwatch

ERI hevder at den burmesiske militærjuntaen bruker den 30 år gamle offisielle valutakursen for å unndra nesten fem milliarder dollar fra landets gass- og oljeinntekter fra samarbeidet med Total. I stedet for å bygge landet og heve burmeserne ut av fattigdom har juntaen syltet ned milliarder i Overseas-Chinese Banking Corporation (OCBC) og DBS Group i Singapore, som Pensjonsfondet også investerer i.
- Skandale, sier Den norske Burmakomité til Norwatch.
24. sep: Oljefond-banker bak Burmajuna-konti, Norwatch

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget