Bilde: Framtidens stjerner er i søppelhaugene 
Kilde: Myat Zay

Framtidens stjerner er i søppelhaugene

Tips en venn  • Utskriftsversjon Stemmer fra Burma • 17. november 2009

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": I Burma må mange barn livnære seg og familien ved å samle skrot til resirkulering, i stedet for å gå på skolen

"Stemmer fra Burma" er en serie artikler skrevet for Den norske Burmakomité av journalister i Burma. Artiklene er skrevet under pseudonym eller anonymt.

Tekst og foto av Myat Zyat

- Det er egentlig ikke dette jeg ønsker å gjøre. Jeg ville heller ha jobbet i en fabrikk. Jeg tjener litt mer på dette, men andre jobber er mer respektable, sier Khaing Zin Way, 13 år.

Hun er et av Burmas mange barn som livnærer seg og familien ved å samle og selge resirkulerbar plastikk og metall fra søppelhaugene.

I år skulle hun egentlig ha tatt eksamen for sjuende klasse, men da hun var seks forlot faren familien og livet endret seg for moren, Khaing Zin Way, og hennes tre brødre. Khaing Zin Way gikk da fra å være skolejente til å måtte lete i søppel i veikanten.

Skrotsamling i stedet for skole

Barn som samler skrot for re-sirkulering bidrar både med inntekt til familien og til et bedre miljø.

Hun starter tidlig med frokost bestående av ris fra en gateselger eller rester fra kvelden før. Så hekter hun av sin skitne hatt fra kroken, plukker opp rissekken og går ut med sin ett år eldre bror. Han måtte slutte skolen i åttende klasse.

De går rundt i nabolaget og plukker opp dette og hint som de kan få solgt. På vei hjem om ettermiddagen stikker de innom en indisk-eid butikk i enden av gata der de bor for å selge dagens fangst. Så returnerer de hjem til moren med inntektene. Dette har vært deres daglige rutine siden livet ble snudd på hodet da faren dro fra dem.

- Før jeg begynte med dette likte jeg ikke å gå på skolen, men nå ønsker jeg det. Noen av vennene mine ser ned på meg siden jeg må jobbe. Hvis vi møtes på gata later de som at de ikke ser meg. Når de kutter meg ut på den måten så tar ikke jeg kontakt heller, sier Khaing Zin Way.

Bidrar til et bedre miljø
Burma, spesielt i store byer som Rangoon og Mandalay, er disse samlebarna overalt, sammen med gatebarn. Ifølge lokale sosiale organisasjoner blir de sett på som småtyver og trøbbelmakere. En av årsakene er at myndighetene har en kampanje for å fjerne gatebarn. Barna risikerer å bli arrestert, men kampanjen inkluderer ikke en mulighet for barna til å få et nytt liv.

- Det vil være noen få av disse barna som er kriminelle. Hvis de begår lovbrudd bør de stå til rette for det. Men det er feil å skjære alle barna over en kam. I stedet bør de få anerkjennelse for å bidra til gjenbruk av hva som for andre kun er søppel. De bidrar til resirkulering og en forretningsvirksomhet som er del av nasjonaløkonomien, sier en rådgiver for barns rettigheter.

- Yunnan i Kina kjøper nå skrapmetall fra Burma. Lastebiler fulle av skrapmetall kjører fra Mandalay til Muse ved grensen til Kina. Det er en lovlig handel og en form for eksport, som disse barna er en av kreftene bak. På en måte burde vi være takknemlig overfor dem, sier rådgiveren.

Disse barna er ikke løsgjengere som bare driver gatelangs. De arbeider og bidrar til å et bedre miljø, støtter foreldrene sine og familiens evne til å betale husleie. Å kalle disse barna for gatebarn er uakseptabelt, sier leder av en Rangoon-basert NGO som hovedsakelig arbeider med barn og ungdom.

- Jeg har blitt forhørt av politiet når jeg samler plastikk, men jeg svarte at jeg ikke stjal andre sine ting og de lot meg gå. Siden jeg er såpass ung arresterer de ikke meg så ofte. De tar som regel de eldre, sier Khaing Zin Way.

Vanskelig å få annen jobb
Hnget Aw San opplæringsskole i Rangoon er en anstalt for mindreårige som har blitt anklaget for å bryte loven. Flere av ungdommene var arrestert mens de samlet søppel. De blir tatt for å være ungdomsforbrytere, men er unge mennesker med en framtid.

Det er viktig for barn som Khaing Zin Way å finne arbeid, men det er nødvendig at arbeidsgivere endrer holdningene sine, sier NGO-lederen.

- Når barna blir 14-15 år gamle skammer de seg over å lete i søppelet. De ønsker ikke å gjøre denne type arbeid lenger. Vi ønsker at arbeidsgivere skal ansette dem som lærlinger eller praktikanter, men vi får ikke gehør hos arbeidsgiverne. Barna ønsker selv å komme inn på et nytt spor, men det er ingen til å vise dem veien. Vi ønsker å se at disse barna kommer ut av et liv hvor de blir sett ned på, sier en person som jobber med arbeid og rettigheter for gatebarn.

Drøm for framtiden
Khaing Zin Way er opptatt av hvordan andre ser på henne. Hvis faren skulle komme tilbake til familien så kan hun og brødrene gå tilbake til skolen, men de trenger en løsning for dagens situasjon. Hun sitter i det lille huset til familien hennes med tak av presenning og vegger av bølgeblikkplater, som de fant etter syklonen Nargis, mens hun forteller om drømmene sine.

- Vi vil ikke at våre to små brødre skal være med oss å samle ting. De må gå på skolen. Vi ønsker at de skal gå på universitetet, sier hun.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget