Bilde: Norge må kreve at Thailand ikke gjennomfører tvangsretur av burmesiske flyktninger 
Kilde: Free Burma Rangers

Norge må kreve at Thailand ikke gjennomfører tvangsretur av burmesiske flyktninger

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 04. februar 2010

Thailand truer med å tvangsreturnere 3000 karen-flyktninger til Burma fra 5. februar. Den norske Burmakomité oppfordrer Norge til å protestere.

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre må kreve at thailandske myndigheter stopper planene om å tvinge flyktningene tilbake til en svært usikker skjebne med fare for sine liv. I Burma vil de risikere slavearbeid og tvangsrekruttering til militæret, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Flyktningene søkte tilflukt i Thailand i juni 2009 etter en militær offensiv i Karen-staten i Øst-Burma. Mange har måttet forlate hjemmene sine flere ganger allerede. I løpet av de siste 18 månedene har rundt 120 000 sivile i Øst-Burma blitt tvunget på flukt av militæret.

Området de vil bli tvunget å dra tilbake til er dekket med landminer og er under kontroll av Democratic Karen Buddhist Army. DKBA er alliert med det burmesiske regimet, som er beryktet for grusomme overgrep mot sivile. Det inkluderer tvangsarbeid, tvangsflytting, henrettelser, tortur og lemlestelser, samt tvangsrekruttering til militæret, også barnesoldater.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Info med bilder:
Free Burma Rangers opererer i Karen-staten og bringer hjelp til internt fordrevne. De rapporterer om overgrep av det burmesiske militæret og dokumenterer med bilder.

Her er de to siste rapportene som viser landsbyer som er brent ned, drepte sivile og karenere drevet fra sine hjem. Vi advarer mot sterke bilder.

29. jan. 2010: http://www.freeburmarangers.org/Reports/2010/20100130.html
1. feb. 2010: http://www.freeburmarangers.org/Reports/2010/20100201.html

HVA DU KAN GJØRE:
Signer på brev til thailandske myndigheter og be de stoppe planene om å tvinge flyktningene tilbake til Burma.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget