Bilde: Burma-valget blir en farse. På tide å granske hva juntaen er skyldig i. 
Kilde: Free Burma Rangers

Burma-valget blir en farse. På tide å granske hva juntaen er skyldig i.

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 10. mars 2010

Lover for partiregistrering og valgkommisjon ble offentliggjort i Burma i går. De bekrefter hva demokratibevegelsen hele tiden har sagt, at det planlagte valget ikke vil bli fritt og demokratisk.

Samtidig som juntaen forsøker å overbevise verden om at Burma er på vei mot demokrati intensiverer den militærangrep på uskyldige sivile i etniske områder.

I Øst-Burma har man det siste halvannet året sett en klar forverring i forbindelse med oppkjøring mot valget. Bare i år har mer enn 2000 sivile blitt jaget på flukt fra tortur og henrettelser ut i jungelen. Landsbyene deres er brent ned. Det er allerede nesten en halv million internt fordrevne i Øst-Burma.

- I stedet for å sette sin lit til at valget kan skape åpninger i Burma bør det internasjonale samfunn få øynene opp for hva som virkelig skjer i Burma. FN bør nedsette en undersøkelseskommisjon for å granske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Burma, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

For første gang tok FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i Burma, Tomás Ojea Quintana, i sin redegjørelse for Menneskerettighetsrådet i går til orde for at FN bør vurdere å nedsette en slik kommisjon for å granske forbrytelser mot internasjonal lov i Burma.

I dag mottar utenriksminister Støre et brev fra Den norske Burmakomité og Burma Nationalities Association – Norway hvor norske myndigheter oppfordres til å øke bistanden over grensen fra Thailand til sivile som lever på flukt og å erklære sin støtte til en undersøkelseskommisjon.

- Quintanas redegjørelse styrker vårt budskap. Vi håper Støre har større tiltro til FN-rapportøren enn juntaens lovnader om valget, sier Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget