Bilde: Ettertraktet hvit elefant 
Kilde: Zin Win

Ettertraktet hvit elefant

Tips en venn  • Utskriftsversjon Stemmer fra Burma • 06. april 2010

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": I Burma er hvite elefanter symbol på vekst, framgang og godt lederskap. Derfor er juntaen så ivrig på å finne dem. Men jakten får alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen.

"Stemmer fra Burma" er en serie artikler skrevet for Den norske Burmakomité av journalister i Burma. Artiklene er skrevet under pseudonym eller anonymt.

Av Zin Win
Ngwe Saung, 6. mars, 2010 

Legenden om den hvite elefant
Helt fra tiden med kongedømmer i Burma har det vært en sterk tro på at hvite elefanter kun oppdages når landet styres av gode konger. Videre tror man at det å eie en hvit elefant bidrar til landets velstand.

I 2000 ble det oppdaget tre sjeldne hvite elefanter i Arakan-staten vest i Burma. Oppdagelsen var på forsiden av alle statlige aviser og ble beskrevet som “et tegn på framveksten av en rik, fredelig og moderne stat”. Dyrene ble omtalt som “rojale elefanter”. Bildet av en hvit elefant preger også fem tusen kyat-seddelen, den høyeste pengeverdien i Burma, som nylig ble trykket opp.

Militærjuntaen er kjent for å bruke astrologi og overtro. Da juntaen bygget den nye hovedstaden Nay Pyi Daw, som betyr kongedømme, 40 mil fra den tidligere hovedstaden Rangoon, skal den ha basert seg på råd fra astrologer.  

Jakten på hvite elefanter
41-årige Tin Soe forteller om da han var tvunget til å delta i jakten på en hvit elefant i fjellkjedene i Vest-Burma. 

- Soldater med våpen ventet på oss. Jeg turte ikke si i mot dem og måtte gjøre som de sa, forteller Tin Soe om da han ble tvangsrekruttert til elefantjakten på slutten av regnsesongen i 2008.

Jaktoperasjonen startet i oktober 2008, men ble stanset etter tre måneder fordi de bare fant vanlige elefanter. Men i januar i år har jakten blitt gjenopptatt etter at en elefantfører oppdaget en hvit elefant. Flere grupper bestående av to-tre landsbyboere og en soldat fikk i oppdrag å jakte på den hvite elefanten langs fjellkjedene bak Burmas kjente strand Ngwe Saung, 20 mil fra Rangoon. Tin Soe var en av landsbyboerne som ble tvunget med.

Mens Tin Soe deltok i jakten invaderte og ødela en gruppe elefanter bananfarmen hans. Hans kone og seks døtre ble så redde at de måtte rømme i sikkerhet.  

Elefanten Thaung Cho Gyi er fryktet av lokalbefolkningen

Jaktgruppene bruker tamme elefanter fra tømmerarbeid. Om kvelden blir de tamme elefantene sluppet løs i fjellene så de kan spise og jage den hvite elefanten hvis de ser den. De samme elefantene tar seg inn på farmene til lokalbefolkningen, hvor de ødelegger og slukter avlingene deres. En av disse er elefanten Thaung Cho Gyi, som er beryktet i området. Den har knust fem personer, inkludert en elefantfører.  

 - Det er først og fremst de tamme elefantene som ødelegger farmene. De ville kommer en gang i mellom, sier Tun Win, en jordbruker.

Han forteller samme historie som Tin Soe. Han ble tvunget til å jobbe for en jaktgruppe i innhøstingsperioden. Mens han var ute på jakt kom elefanter og ødela rismarken og bananfarmen hans, som ville ha gitt henholdsvis 80 kurver med ris og 30 000 kyat i måneden.

Livsvilkårene for lokalbefolkningen i området har blitt sterkt forverret etter at jakten på den hvite elefanten startet i 2008.

Hotellutbygging ødelegger skogen
I 1999 ble landsbyer rundt Ngwe Saung-stranden flyttet og mange hoteller med navn som Ngwe Beach Resort, Bay of Bangle og lignende tok deres plass.

Landsbyboerne fikk nye jordstykker på rundt 12x18 meter. Men det var vanskelig å overleve på det nye stedet. De som ikke hadde utstyr eller penger til å skape et nytt levebrød solgte jordstykket sitt og søkte jobber på større farmer eller i kulldrift.

Utbygging av veier til hotellanleggene ved stranden medførte rask reduksjon av skogene. Hotellutbyggingen tok også store deler av skogen.

Ødeleggelsen av skogene og utvidet bebyggelse i fjellkjedene førte til svært begrensete beiteområder for ville dyr. Konsekvensen er at farmer og dyrket mark oftere blir utsatt for angrep av ville elefanter forteller folk som bor i disse områdene.

Da hotellanleggene ble bygget ble det også laget en dam for å gi vann til hotellene. Dammen ble et attraktivt tilholdssted for elefantene.

Tømmerhogst under dekke av jakt
Gruppene som kom til området for å jakte på den hvite elefanten fikk også autorisasjon til å hugge tømmer før de startet jakten,

- Tre jaktgrupper kom hit med tre elefanter. Når de ikke fant den hvite elefanten begynte de å hugge tømmer i stedet. Det tjente de godt på. Før var det store områder med jackfrukt-, mango- og treoljetrær og andre trær. Nå er de borte, sier Tin Soe.

- En gang ble jeg bedt om å hugge et tre av en sersjant. Senere så jeg treet bli dratt bort av en elefant fra tømmerselskapet, forteller Tin Soe.

Siden han ikke hadde skikkelig arbeidsverktøy tok det han hele dagen å hugge treet, men betaling fikk han ikke. Samtidig tapte han en hel arbeidsdag for sin egen familie.

Familien består av ni medlemmer, som lever av gårdsbruk, å frakte kull og samle gress for tak. De tjener rundt 300 kroner per måned. Når de blir angrepet av elefanter blir det enda hardere å overleve. 

Et hus revet ned og ødelagt av elefanter.

I tredje uken av januar fikk lokalbefolkningen beskjed om at det var forbudt å jage elefantene selv om de tok seg inn til farmen deres. De ble samtidig minnet om at Skogsdepartementet ikke ville være ansvarlig for mulige skader hvis folk forsøkte å jage elefantene. 

Tin Soe er svært bekymret over juntaens jakt på den hvite elefanten og belastningen den påfører lokalbefolkningen.

- Det er ingen som vet hvor den hvite elefanten befinner seg. Hvis den i det hele tatt finnes håper jeg de fanger den snart. Hvis ikke vil jakten ødelegge levebrødet vårt, sier han.
          

Oversatt av Åse Sand.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget