Bilde: Olje og gass bør inkluderes i Burma-sanksjoner 
Kilde: Åse Sand

Olje og gass bør inkluderes i Burma-sanksjoner

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 29. april 2010

Seadrill-saken viser at selskaper som kun har profitt som mål ikke bryr seg om norske myndigheters oppfordring om ikke å handle med Burma. Den norske Burmakomité mener olje og gass må inkluderes i sanksjonene.

Norge følger EUs fellesholdning på Burma, som inkluderer sanksjoner mot en rekke selskaper i Burma. Men listen inneholder ikke selskaper fra olje- og gassektoren, som er juntaens viktigste inntektskilde. Pengene går til opprustning av militæret og stikkes unna på juntaens private konti.

- Hvis norske myndigheter mener noe med sanksjonene må de ramme juntaen der det svir mest. Vi mener derfor at norske myndigheter bør utvide sanksjonene til å gjelde olje- og gassektoren og jobbe for at EU gjør det samme. Det vil styrke Aung San Suu Kyis forhandlingsposisjon for politiske endringer, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Seadrill har denne våren hatt en rigg i Burma og kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler innrømmer overfor NRK at selskapet har ingen rutiner for å søke råd før det inngår kontrakter i forskjellige land. Waaler avviser ikke at Seadrill vil gjøre jobber i Burma i framtiden.

Seadrill er medlem av Rederiforbundet, som ”har samfunnsansvar høyt på agendaen i eget og medlemmenes arbeid og har som mål å være pådriver for debatt om samfunnsansvar i næringen og å bidra med løsninger for en bærekraftig utvikling”.

- Vi oppfordrer Rederiforbundet til å følge opp denne saken overfor Seadrill og vi forventer at forbundet mener at dets medlemmer bør følge norske myndigheters råd. Det er tydelig at Seadrill har en jobb å gjøre hva gjelder selskapets samfunnsansvar og det kan starte med å utelukke framtidig arbeid i Burma inntil det har skjedd demokratiske endringer i landet, sier Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Se oppslag om saken:

30. apr: Bryter trolig ikke USA-sanksjoner, Norwatch

29. apr: - UD ber Seadrill holde seg vekke fra Burma, TV2
Ifølge Norwatch ber norsk UD om at det norskeide riggselskapet Seadrill holder seg vekke fra oppdrag i Burma.

29. apr: Seadrill trosser advarsler fra norske myndigheter, NRK

29. apr: Fredriksens etikk, Arild Hermstads blogg, leder Framtiden i våre hender

29. apr: UD ber Seadrill holde seg vekk, Norwatch
- Hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur, sier Utenriksdepartementet til Norwatch.

28. apr: Norske riggeventyr i Burma, Norwatch
Seadrill er det femte norske riggselskapet som borer for militærregimet i Burma siden UD startet å fraråde engasjementer i landet. – Selskapene burde aldri påtatt seg disse oppdragene, sier Burmakomiteen.  

28. apr: - Pengene går rett til juntaen, DN.no
- Vi er opprørt over at Fredriksen opererer i olje- og gassektoren i Burma. Det er kjent og dokumentert at det foregår store menneskerettighetsbrudd her, sier leder i Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, til DN.no.  

28.apr: Seadrill: - Ingen kommentar, DN.no

28. apr: Fredriksen borer i Burma, DN.no
Seadrill trosser UDs anbefalinger.

28. apr: Fredriksen må trekke seg ut av Burma, pressemelding NBK
Den norske Burmakomité er opprørt over at John Fredriksens riggselskap Seadrill opererer i olje- og gassektoren i Burma hvor menneskerettighetsbrudd er utbredt og velkjent. Vi oppfordrer Fredriksen til å kutte alle aktiviteter i Burma.

28. apr: Seadrill-rigger borer i Burma, TV2
Norwatch reagerer på at borerigger eid av det Fredriksen-dominerte selskapet Seadrill er leid ut til oljeleting utenfor kysten av Burma.

.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget