Bilde: NLD oppløst. Sikkerheten for partiets ledere svært viktig.

NLD oppløst. Sikkerheten for partiets ledere svært viktig.

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 07. mai 2010

Aung San Suu Kyis parti, Nasjonal liga for demokrati (NLD), er fra i dag ulovlig ifølge partiregistreringsloven til Burmas militærjunta. Den norske Burmakomité understreker at det nå er viktigere enn noensinne å støtte opposisjonen, NLD og Aung San Suu Kyi.

Juntaen har annonsert valg i 2010, men dato er ikke satt. NLD aksepterte ikke prinsippene i partiregistreringsloven som ble offentliggjort i mars, blant annet fordi det ville medføre utelukkelse av Aung San Suu Kyi fra partiet, og besluttet derfor ikke å stille til valg.

Det er ventet at juntaen vil behandle opposisjonen mer brutalt enn tidligere i forbindelse med valget.

- Vi frykter at partiledere og framtredende demokratiforkjempere kan bli arrestert nå som NLD formelt er oppløst. Det internasjonale samfunn må sette deres sikkerhet i fokus og gjøre det helt klart overfor regimet at arrestasjoner ikke aksepteres, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Både EU, USA og FN har slått fast at valget ikke vil være troverdig, mens nordiske utenriksministre i en felles uttalelse i mars erklærte at valget er Burmas eneste mulighet, selv om det ikke vil være fritt og rettferdig.

- Dette er et helt feil signal å gi. Regimet i Burma tar selvfølgelig den nordiske fellesuttalelsen som en legitimering av valget. Dette er et slag i ansiktet på demokratibevegelsen, som har bedt det internasjonale samfunn om å avvise juntaens premisser for valget og kreve demokratiske endringer. Vi oppfordrer norske myndigheter til å revurdere sin posisjon og ikke gjøre demokratibevegelsens arbeid enda vanskeligere, sier Husøy.  

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Link til nordisk fellesuttalelse om valget: http://www.um.dk/da/servicemenu/Nyheder/Udenrigspolitik/ErklaeringFraNordiskUdenrigsministermoedeDen11Marts2010OmBurma.htm

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget