Bilde: 19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 18. juni 2010

19. juni fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi 65 år. Hun har da til sammen tilbrakt 14 år og 238 dager i husarrest de siste 20 årene.

Valglovene utelukker Aung San Suu Kyi og alle politiske fanger som kandidater til valget planlagt senere i år. Det medførte at Suu Kyis parti, Den nasjonale liga for demokrati (NLD), besluttet ikke å stille til valg. En utbrytergruppe fra NLD som ønsker å stille til valg hevder nå at Suu Kyi etter valget ikke bør spille en politisk rolle, men kun være en symbolsk figur fordi hun har sittet så lenge isolert at hun ikke lenger vet hva som foregår i landet.

- Vi stiller oss sterkt kritiske til en slik uttalelse. Ingen stilte spørsmål ved om Nelson Mandela var kvalifisert til å lede Sør-Afrika etter 27 år i fengsel. Aung San Suu Kyi er den eneste som har tillit i befolkningen og som er samlende for opposisjonen og etniske grupper, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

- Vi mener at Norge, som i alle år har støttet den burmesiske demokratibevegelsen, ikke må akseptere valget med mindre juntaen innfrir krav om demokratisering som løslatelse av alle politiske fanger, dialog mellom Aung San Suu Kyi, etniske grupper og juntaen, og stans av alle angrep på etniske grupper og politiske aktivister, sier Husøy. 

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Arrangementer i Norge i forbindelse med 19. juni: 

Oslo
18. juni: Burma-nettverket på Stortinget inviterer til kake kl. 13.30 i stortingsrestauranten for å ære Aung San Suu Kyi, http://www.burma.no/Artikler/4340.html.  

19. juni: Kvinnegruppa i Burma Nationalities Association – Norway holder markering på Hovseter, http://www.burma.no/Artikler/4331.html.

20. juni: Seminar for burmesere i Norge med eksilregjeringen representert ved statsminister Sein Win og leder for FN-kontoret Thaung Htun, samt Khin Ohmar, kjent burmesisk kvinne- og demokratiaktivist.

Bergen
19. juni: Markering i regi av Amnesty, Raftostiftelsen og burmesere, http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/bli-med-p%C3%A5-markering-av-aung-san-suu-kyis-65-%C3%A5rsdag-i-bergen

Trondheim
19. juni: Markering i regi av Amnesty og burmesere, http://www.amnesty.no/om-amnesty/amnesty-der-du-bor/region-midt/lokal-kalender.

Kristiansund
19. juni: Markering i regi av burmesere og Oasen kreativt senter, http://www.burma.no/Artikler/4330.html.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget