Bilde: Samme gamle tyranner bak nye masker 
Kilde: Marte Graff Jenssen.

Samme gamle tyranner bak nye masker

Tips en venn  • Utskriftsversjon Valget 2010 • 28. juni 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": - Hvis NLD ikke deltar i valget vil jeg ikke gi stemmen min til noe parti. Alle andre partier vil støtte eller være sponset av regimet. Jeg stoler ikke på noen av dem, sier Aung San, en tidligere offentlig ansatt i 50-årene.

"Stemmer fra Burma" er en serie artikler skrevet for Den norske Burmakomité av journalister i Burma. Artiklene er skrevet under pseudonym eller anonymt.

Av Kju Yint, RANGOON.

Nesten halve 2010 er tilbakelagt uten at valgdato er annonsert, men det er ventet at valget finner sted i november.

ASEAN-ledere oppfordret Burma til “å gjøre valget rettferdig og demokratisk, med deltakelse av alle partier” i det årlige toppmøtet i april i Vietnam. USA har revurdert sin engasjementspolitikk på grunn av “fravær av demokratiske reformer“.

Selv om valgdato ikke er bekreftet ble valglovene offentliggjort i midten av mars. De er sterkt kritisert for å hindre politiske fanger i å delta i valget.

Aung San Suu Kyi.

Den nasjonale liga for demokrati (NLD) ledet av Burmas demokrati-ikon, Aung San Suu Kyi, har boikottet valget på bakgrunn av “urettferdige” valglover.

Økonomisk kapital vil være viktig fordi registreringsavgiften for et parti er 500 000 burmesiske kyat, tilsvarende 500 dollar. Samme sum må betales for hver kandidat partiet stiller til valg. Skal man delta nasjonalt må partiet minst ha 100 kandidater. Det vil bli mye penger for et nytt parti, men ikke for forretningskonglomerater som sitter på mye kapital.

Noen politiske analytikere har forespeilet at kun eldre, solide partier eller nye partier med sterke sponsorer i ryggen vil ha råd til å stille til valg på nasjonalt plan.

Lite engasjement
Landets første valg på 20 år vil neppe skape særlig engasjement hos folk flest sammenlignet med valget i 1990 da NLD vant en overveldende seier.

De fleste burmesere er ikke engasjerte i et valg allerede avgjort av juntaen.
Foto: Vibeke Hermanrud.

 - 1990-valget var fritt og rettferdig. Vi kunne gjøre en forskjell med stemme-seddelen, men etterpå ignorerte juntaen resultatet. Nå har juntaen hatt 20 år med grundige forberedelser så NLD ikke kan delta. Jeg tror ikke på at det vil bli et fritt og rettferdig valg denne gangen. Valget vil bli en farse, det sverger jeg på, sier Aung San.

Med NLD ute av valget er det ingen andre som vil få Aung Sans stemme. De andre partiene har han ingen tillit til. 

Mens mange i Burma er skeptiske til valget begynner det politiske lobby-arbeidet til en sterk pro-juntagruppe, Union Solidarity and Development Association (USDA), å bli mer og mer synlig.

Skal vinne stemmer med sosiale tjenester
Flere gater i Rangoon har blitt bygget av USDA, som også har satt opp klinikker med gratis helsetjenester og videregående skoler med gratis utdanning. En kjent veldedighetsorganisasjon som tilbød gratis begravelsesservice ble sparket ut av Rangoon og erstattet med en USDA-tjeneste i stedet.

USDA er omdannet til et politisk parti og skal delta i valget under navnet Union Solidarity and Development Party (USDP).

USDA ble etablert i 1993 under regimets vinger og ekspanderte til å inkludere halve befolkningen. USDA har 24 millioner medlemmer deriblant offentlige tjenestemenn og studenter. Ministre er også medlemmer i organisasjonens sentralkomité.

Siden tidlig 2009 har man kunnet se at USDA har engasjert seg i sosialarbeid. Organisasjonens grønne flagg har flagret i forskjellige bydeler over hele Rangoon.

- Selvfølgelig vil alle ha gode veier, vann og gratis helsetjenester. Det er den beste måten å overbevise folk på, sier Mya Mya (67) som er involvert i USDAs veibyggingsprosjekt i utkanten av Rangoon.

- Innbyggere i min bydel må registrere seg som USDA-medlemmer hvis de ønsker en skikkelig vei, tilføyer hun.

Nødvendig materiale for veibyggingen var gitt av Yangon City Development Committee og arbeidskraft ble dekket med donasjoner fra innbyggere i bydelen, men når veien er ferdig vil en stein med inskripsjonen USDA stå i begynnelsen av veien.

Den sittende juntaen bruker offentlige verdier i åpenlys politisk lobbying for sin egen støttespiller.

”Et blomstrende, disiplinert demokrati”
Den nåværende juntaen avholdt valg i 1990, men nektet å godkjenne opposisjonspartiet NLDs valgseier. I stedet har de tviholdt på makten.

Juntaen har også ignorert oppfordringen til FN og ASEAN om at årets valg bør være ”så inkluderende som mulig”, blant ved å løslate Aung San Suu Kyi og alle politiske fanger.

Ved dette valget har juntaen promotert et nytt uttrykk, ”et blomstrende, disiplinert demokrati”, men ingen vet hvor det leder landet eller hvor lenge folket nok en gang må tjene regimet.

Til tross for økende bekymring over det tilslørte valget holder juntaen sporet ved siden av sin støtte-organisasjon USDA. På siden står det viktigste opposisjonspartiet som har valgt ikke å stille til valg.

- Juntaen løper som eneste hest i et veddeløp, mens opposisjonen er veldig svak, sier en nasjonalt kjent journalist om situasjonen.

Munkene ledet de største demonstrasjonene på 20 år i Burma i september 2007.

- Vi kan ikke forvente noe hjelp fra FN, EU eller USA for regimeendring. De er opptatt av sine egne interesser. Det eneste våpenet vi har er folkets makt, mener han.

- Sammenlignet med 1988-opprøret er folk blitt mer modne. Munkeprotestene i 2007 viste hele verden at unge generasjoner kan få til hva de vil ved å bruke moderne teknologi. Jeg er sikker på at vi vil se en serie av små revolusjoner presset fram av fattigdom og undertrykking. Det folket trenger i dag er en briljant leder med en klar overbevisning om regimeendring, sier han entusiastisk.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget