Bilde: HIV-smitte øker blant homofile 
Kilde: Vibeke Hermanrud.

HIV-smitte øker blant homofile

Tips en venn  • Utskriftsversjon Homofili i Burma • 06. august 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Homofili er forbudt ved lov og svært stigmatisert i Burma, men det begynner å bli mer akseptert. Likevel er det mange som ikke tør søke behandling og HIV-smitten øker.

Bildet er et illustrasjonsbilde. Den unge mannen er ikke omtalt i artikkelen. Foto: Vibeke Hermanrud.

"Stemmer fra Burma" er en serie artikler skrevet for Den norske Burmakomité av journalister i Burma. Artiklene er skrevet under pseudonym eller anonymt.

Artikkelforfatter ønsker å være anonym.

(Rangoon) - Den eneste sønnen i familien, Maung Maung Oo, ble presset til å gifte seg da han var 24 år. Fram til da hadde han hatt et seksuelt forhold til en mann i fire år, som han fortsatte med etter bryllupet.

I de neste 14 årene levde Oo et dobbeltliv. Men i 2005 besluttet han å være oppriktig med seg selv. Han forlot sin kone og tre barn for sin mannlige partner.

- Min kone ble sjokkert da hun fikk vite om mitt forhold til en mann, forteller Oo, men jeg kan ikke forandre hva jeg føler selv om jeg har kroppen til en mann.

Men Oo lever fortsatt i skjul. Selv om han og partneren nå lever sammen er forholdet deres en hemmelighet for de fleste.

- Partneren min vil ikke at folk skal vite at vi bor sammen som et par, forklarer Oo. Han ønsker at vi skal late som om vi er brødre.

Mer akseptert, men fortsatt stigmatisert
Ko Aye gjennomførte en pionerstudie om menn som har sex med menn (MSM) i Burma i 2003. Ifølge Ko Aye er personer som Oo fortsatt stigmatisert, selv om de ikke blir møtt med veldig sterke reaksjoner. Mange MSM’ere synes ikke det er nødvendig å hemmeligholde sin sanne identitet.

Homofili i Burma er stigmatisert og er forbudt ved lov. Men det finnes flere lokale nettverk i de største byene hvor homofile kan søke informasjon og rådgivning.
Illustrasjonsbilde. Foto: Vibeke Hermanrud.

Dette har gjort det vanskeligere å begrense, om ikke stoppe, spredningen av HIV blant MSM’er i landet. Ifølge offisielle tall var HIV-utbredelsen blant MSM i Burma på 29.3 prosent i 2008, det vil si 42 ganger høyere enn gjennomsnittet.

Menn som har sex med menn inkluderer både de som ikke anser seg selv som homofile, de som er homofile, og sexarbeidere. Helsedepartementet, så vel som Verdens helseorganisasjon, anslo i 2007 MSM-populasjonen i Burma til 280 000.

Aye sier at stigmaet heftet ved MSM generelt stammer fra “religiøse prinsipper og tradisjonell tro”. Dette har ført til at folk, som den velkjente makeup-artisten Soe Soe, tror at det å ha forhold med andre menn ikke er ”heldig”.

- Vi blir som vi er på grunn av fortidens karma, mener Soe Soe. Dette er ikke noe vi velger å bli.

Dette synspunktet ser ut til å holde seg til tross for Aye sin observasjon om at den generelle holdningen til MSM har bedret seg. Grunnet utviklingen i informasjonsteknologien ser folk ut til å akseptere det mer nå, sier Aye.

- Studenter kan for eksempel se at en lærer er homofil, sier han, men de aksepterer han likevel som lærer.

Det er også flere kjente personer i underholdnings- og motebransjen som er homofile, om de nå er åpne om det eller ikke, og de nyter uansett honnør og respekt.

Homofili forbudt ved lov
Samtidig er det klart at det ikke hjelper på MSM’eres omdømme at myndighetene portretterer dem som ‘onde’ mennesker som fortjener å være gjenstand for offentlig forakt.

Senest i februar publiserte det anerkjente “Bi-Weekly Eleven Journal” en artikkel hvor angivelige medisinske eksperter uttalte at homoseksualitet kan føre til galskap og seksuelle forbrytelser.

Homoseksualitet er forbudt ved lov i Burma, med straffer fra 10 år til livstid. I en reiseguide fra britiske myndigheter vises det til at en EU-borger ble dømt til sju års fengsel i Burma for ”å ha begått homoseksuelle handlinger”.

Et resultat av dette er at MSM’ere holder tett om sine seksuelle preferanser og sitt seksualliv. Faren er også stor for at de er tilbakeholdne med å søke behandling selv om de mistenker at de er HIV-smittet.

Soe Soe forteller at han vil ikke en gang “våge å delta i et MSM-nettverk”.

Til tross for den offentlige fordømmelsen av homoseksualitet er det dusinvis av lokale MSM-nettverk i store byer som Rangoon og Mandalay, hvor lokalbaserte organisasjoner tilbyr informasjon og rådgivning.

Et av disse nettverkene kalles “Golden Queen”, som har 45 MSM-medlemmer. Flere av disse lever med HIV.

I motsetning til Soe Soe hadde ikke Myo Tun, en sexarbeider med kun mannlige kunder, noe i mot å bli medlem i Golden Queen. Som han sier: - Vi har havnet i dette livet, om samfunnet aksepterer oss eller ikke.

- Det er et stort behov for å øke bevisstheten hos andre MSM’ere fordi vi er en utsatt gruppe med hensyn til HIV-smitte, tilføyer han. – Vi opplever ofte problemer med at kondomet sprekker. Det gjør at HIV spres lett.

Behandling er tilgjengelig

Mange tør ikke være åpne om sin HIV-smitte, men det er mulig å få behandling fra noen internasjonale organisasjoner.
Illustrasjonsbilde. Foto: Marte Graff Jenssen.

Maung Maung Oo kjenner til dette alt for godt. To år tidligere oppdaget han at en sykdom hos partneren skyldtes AIDS. Ikke lenge etter fikk han bekreftet at han også var smittet.

I motsetning til mange andre MSM’ere i Burma, Oo og partneren hans nølte ikke med å få behandling. Siden har de fått regelmessig anti-retroviral behandling fra en internasjonal NGO. Hver sjette måned får de tatt en blodtest for å måle antall hvite blodlegemer som motarbeider sykdommen og som gir en indikasjon på hvor langt den har utviklet seg.

 

Oo sier at da han fikk vite at kjæresten hans hadde HIV ”var det som en flamme i mitt hjerte”.

- Hvis han dør, vil jeg også komme til å dø av depresjon raskt etter, sier han.

Oo sier at livet hans har blitt mer meningsfullt enn da han bodde med kone og barn. Om forholdet til sin partner sier han:

- Jeg tror det er ekte kjærlighet mellom oss. Hvis ikke, hvordan kunne vi ha holdt sammen i 23 år?

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget