Bilde: Løslatelse av Aung San Suu Kyi endrer ikke situasjonen i Burma

Løslatelse av Aung San Suu Kyi endrer ikke situasjonen i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Aung San Suu Kyi • 30. september 2010

Aung San Suu Kyi blir løslatt 13. november, melder nyhetsbyrået AFP. Nyheten er ikke offisielt bekreftet. - Hvis dette stemmer ønsker vi løslatelsen velkommen, men mest sannsynlig er dette et valgkamputspill rettet mot opinion og det internasjonale samfunn, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

- En løslatelse av Suu Kyi vil være en stor glede for demokratibevegelsen, men vi minner om at det fortsatt sitter mer enn 2200 politiske fanger i fengsel. Det internasjonale samfunn med FN i spissen har gjentatte ganger oppfordret juntaen til å løslate alle politiske fanger før man i det hele tatt kan begynne å snakke om at valget 7. november vil ha noen som helst legitimitet, sier Husøy.

Aung San Suu Kyi var sist fri i 2003. Antall politiske fanger siden den gang er fordoblet. Det har også blitt publisert en rekke rapporter som dokumenterer at militærets overgrep mot sivilbefolkningen kan defineres som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

I et innlegg i Dagbladet i går oppfordret Den norske Burmakomité og Norsk Misjon i Øst norske myndigheter til å støtte en FN-ledet granskningskommisjon i Burma, som både USA, Storbritannia og flere EU-land har gjort.

- Valget i Burma vil bli en farse. Det vil ikke stanse overgrep mot sivile eller en utbredt kultur med straffefrihet i militæret. Løslatelse av Suu Kyi endrer ikke på dette. Derfor bør Norge støtte en granskningskommisjon, sier Husøy.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget