Bilde: Advarer vestlige land mot å myke opp etter valget 
Kilde: Det hvite hus

Advarer vestlige land mot å myke opp etter valget

Tips en venn  • Utskriftsversjon Valget 2010 • 28. oktober 2010

Vestlige land er naive som tror juntaen tar skritt mot demokrati, mener Burma-ekspert Bertil Lintner. Etter valget kan man vente krav om å myke opp sanksjonene mot landet. Obama må da vise et sterkere lederskap enn hittil på Burma, understreker Washington Post.

Vestlige lands formening om at valget kan skape små åpninger for demokratiske krefter på lang sikt er farlig og uinformert, mener Bertil Lintner, svensk journalist og forfatter som har dekket Burma gjennom mange år.

Juntaen har allerede før valget sikret seg flere seire, skriver Lintner under tittelen i The Generals' Election i Wall Street Journal. Den har oppløst det største opposisjonspartiet som vant i 1990 og sørget for å holde dets leder, Suu Kyi, i husarrest uten mulighet til å delta. At Aung San Suu Kyi har sagt at hun vil boikotte valget blir så vel ansett som et "hinder" for den demokratiske prosessen av noen diplomater.

Grunnloven sikrer militærets makt
Grunnloven, utarbeidet under juntaens kontroll og tvunget gjennom folkeavstemming i mai 2008, bidrar ikke til noen politisk løsning for de etniske gruppene og deres krav om mer selvstyre. Tvert i mot virker det lenger unna enn noen gang og faren for at det burmesiske militære vil angripe etniske motstandsgrupper etter valget er høy.

Burmas naboer vil ønske valget velkommen, mens vestlige land vil dempe kritikk av menneskerettighetsbrudd for ikke å forstyrre "prosessen" for endringer på lang sikt. Dette er basert på en feilaktig forutsetning om at det finnes en yngre og mer liberal generasjon militæroffiserer. De yngre er lojale og fremstår heller tøffere enn de eldre fordi det er det som skal til for at de skal forfremmes. Kommende parlamentsmedlemmer vil ha trusselen om å få sparken hengende over seg hvis de ikke opptrer på rett måte. Det har juntaen vært påpasselig med å lovfeste.

Bør jobbe for granskningskommisjon
Generalene har altså allerede vunnet valget, mener Lintner. For å få den yngre garden til å revurdere sin retning bør demokratiske land støtte en FN-ledet granskningskommisjon for angivelige forbrytelser mot menneskeheten i Burma.

Washington Post advarer også på lederplass mot å myke opp mot regimet, Burma's brutal repression continues with a sham election. Krav om å løfte sanksjonene vil sannsynligvis komme etter valget fra investeringsivrige selskaper og land som ønsker innflytelse. Da må Obama stå i mot og vise langt sterkere lederskap enn hittil. Blant annet bør USA sette mer muskler bak kravet om en granskningskommisjon.

Den norske Burmakomité, Norsk Misjon i Øst og Oslosenteret for fred og menneskerettigheter har sendt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre om å støtte en granskningskommisjon, som blant annet USA, Storbritannia og Canada allerede har gjort. Se pressemelding.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget