Bilde: Valget ikke fritt og rettferdig 
Kilde: Åse Sand

Valget ikke fritt og rettferdig

Tips en venn  • Utskriftsversjon Valget 2010 • 07. november 2010

Burma har i dag gjennomført sitt første valg på 20 år. - Dette valget har ikke vært fritt og rettferdig, og det beklager vi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I en pressemelding retter Støre en sterk oppfordring til den nye regjeringen som skal dannes om å bedre den svært alvorlige økonomiske og sosiale situasjonen i landet. Til NRK understreker utenriksministeren at tiltak som forbedrer menneskerettighets-situasjonen også er helt nødvendige. Valget er en tapt mulighet for Burma når det gjelder å gjennomføre et demokratisk valg, slår han fast.

President Barack Obama slår fast at valget var basert på en prosess med fundamentale feil og demonstrerte regimets preferanse for undertrykkelse og restriksjoner framfor inkludering og åpenhet.

Valget skjemmes av juks og trusler
Oppslutningen om valget har vært moderat. Democratic Voice of Burma (DVB) melder om en andel mellom 45-60 prosent av de 29 millionene med stemmerett. Samtidig har det kommet en rekke meldinger om juks og trusler, ifølge Irrawaddy. Velgere skal ha blitt presset til å stemme på det regimetro partiet Union Solidarity and Development Party (USDP), både gjennom tvungen forhåndsstemming og på selve valgdagen. I tillegg er det uregelmessigheter i prosedyrene i valglokalene.

Til tross for vanskene meldes det om at det fremste opposisjonspartiet National Democratic Force (NDF), etablert av tidligere medlemmer av National League for Democracy (NLD), er det mest populære partiet i Rangoon. Leder for NDF, Than Nyein, er likevel bekymret.

- Det er opplagt at valgoffiserer som har bidratt til juks under valget også vil kunne gjøre det samme under opptellingen, mener han.

I grensebyen Myawaddy i Øst-Burma boikottet innbyggerne valget og ble da truet av burmesiske soldater med at de ville bli skutt hvis de ikke avga stemme, melder DVB. En pro-junta karen-hær måtte gripe inn for å beskytte innbyggerne.

- Aung San Suu Kyi fortsatt relevant
Suu Kyis husarrest går ut 13. november, men det er ikke sikkert at hun blir løslatt. Burmesere svært opptatt av Aung San Suu Kyi og om hun blir løslatt, noe som bekrefter NLDs fortsatte betydning, sier Storbritannias ambassadør i Rangoon, Andrew Heyn, til DVB.

- Storbritannia og andre land vil fortsette å legge press på myndighetene for å skape fundamentale endringer på områder som menneskerettigheter, økonomi, demokrati og nasjonal forsoning. Valget representerer ingen endring for folk flest, den representer en tapt mulighet, slår Heyn fast.

For jevnlige oppdateringer:
Democratic Voice of Burmas valgsider: http://www.burma2010election.com
Burma Partnership: http://www.burmaelectiontracker.org

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget