Bilde: Kamp i Myawaddy over, flyktninger returnerer 
Kilde: Karen Information Center

Kamp i Myawaddy over, flyktninger returnerer

Tips en venn  • Utskriftsversjon Valget 2010 • 10. november 2010

Kampene mellom regjeringshær og etnisk motstandsgruppe skal være over i Myawaddy. Flere tusen flyktninger har returnert til Burma, men de er bekymret for framtida. Kamper fortsetter andre steder.

20 000 sivile flyktet over grensen til Thailand dagen etter valget som følge av kamper mellom regjeringshæren og etnisk milits. Nå har mange frivillig begynt å returnere, melder CNN. Likevel er mange bekymret for hjemreisen, forteller frilansjournalist Hans Kristian Schilde fra en av flyktningeleirene til NRK.

– Folk i leirene er usikre på framtiden. De er også usikre på hva de tør å si til meg som journalist. For nå er det juntaen som igjen kontrollerer områdene der de bor, sier Schilde

Kamper etter valget
Kamper brøt ut i tidlig dagen etter valget, mellom en utbrytergruppe av Democratic Karen Buddhist Army (DKBA) og regjeringshæren i grensebyen Myawaddy. DKBA tok kontroll over byen i går da sivilbefolkningen skal ha blitt truet med å bli skutt av regjeringssoldater hvis de ikke stemte ved valget. DKBA er i utgangspunktet en pro-junta-gruppe, men denne fraksjonen har tatt sivilbefolkningen i forsvar.

– Det er en mulighet for at dette vil fortsette de neste tre månedene. Spesielt i en overgangsfase fra dagens regime til en ny regjering etter valget, sa statsminister Abhisit Vejjajiva til journalister ifølge AFP. Democratic Voice of Burma rapporterer at kampene har spredd seg sørover.

Mizzima rapporterer om kamper i Three Pagodas Pass, en strategisk grenseovergang mellom Burma og Thailand.

Press fra regimet før valget skapte spenninger
Leder av en annen etnisk motstandsgruppe, Shan State Army-South, sier til Irrawaddy at årsaken til kampene kan være både det urettferdige valget og at regimet har lagt for mye press på DKBA for å få de til bli del av landets grensevaktstyrker, regimets plan for de etniske motstandsgrupper etter valget. De aller fleste av disse gruppene har vært sterkt i mot dette. DKBA har sagt akseptert å bli del av grensevaktstyrkene, men utbryterne ønsket ikke dette. Ifølge Burma Campaign UK er det flere soldater fra DKBA som nå hopper av og slutter seg til utbryterne. Burma Campaign UK advarer mot at disse kampene kan bli starten på flere angrep på andre etniske grupper.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget