Bilde: Junta-parti tar 80 prosent av setene 
Kilde: Marte Graff Jenssen.

Junta-parti tar 80 prosent av setene

Tips en venn  • Utskriftsversjon Valget 2010 • 10. november 2010

Resultatet av valget har ikke blitt offentliggjort, men det junta-tro partiet Union Solidarity and Development Party skal ha vunnet 80 prosent av setene i ny nasjonalforsamling. Opposisjonen klager.

Det er ikke overraskende at Union Solidarity and Development Party (USDP) tar majoriteten av setene i et valg som mange mener var gitt på forhånd. Partiet stilte med mer enn 1100 kandidater, nesten 1000 flere enn det største opposisjonspartiet National Democratic Force (NDF), ifølge Democratic Voice of Burma (DVB).

NDF har erkjent valgnederlaget, men anklager USDP for å ha jukset med forhåndsstemmer. Minst seks partier har klaget til valgkommisjonen fordi USDP skal ha tvunget statsansatte til å forhåndsstemme på det junta-støttede partiet. Men å klage er ikke gratis i Burma. Regimet har satt en prislapp på 1000 dollar, som er en heftig sum i Burma, og selve klagebehandlingen kan ta tre til fire år, ifølge DVB.

Mens vestlige land har kritisert valget for å være udemokratisk omtales valget som "et skritt framover" i den statlige avisen Global Times i Kina. Den vietnamesiske led­el­sen av den sørøst-asiatiske sam­arbeids­organisasjonen ASEAN hyller valget som et "betydningsfullt skritt" for Burma, melder NRK.

Harald Bøckman, styreleder i Den norske Burmakomité, mener juntaens mål med valget er å begrave resultatet fra valgskredet i 1990, der demokratibevegelsen fikk et overveldende flertall av stemmene. Regimet svarte med å slå hardt ned på den seirende opposisjonen. Nå tror Bøckman at generalene og deres stedfortredere vil bruke resultatet fra valget til å stramme grepet ytterligere.

- Det kommer sannsynligvis til å føre til en forsterkning av militærdiktaturet fordi man nå kan spille på at man har vært gjennom til­synelatende legitime prosesser. Men i praksis er dette et valg uten et valg. Folk i Burma har ikke noe valg, sier han til Klassekampen.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget