Bilde: Burma på kanten til krig 
Kilde: Karen Information Centre

Burma på kanten til krig

Tips en venn  • Utskriftsversjon Etniske grupper • 23. november 2010

Valget vil bli husket for kamper mellom etniske motstandsgrupper og regjeringshæren, mener Burma-kjenner Phil Thornton. Regimet har gitt motstandsgruppene frist til 31. desember med å følge dets krav.

Burmas etniske folkeslag har kjempet for politisk selvstyre i mange år, i Karen-staten har det vært krig i mer enn 60 år. Regimets respons har vært brutal undertrykking. De fleste av de væpnede etniske gruppene inngikk i løpet av 1990-tallet våpenhvileavtale med regimet.

Mange frykter nå at regimets press mot de etniske gruppene mot valget om å underordne seg regjeringshæren som grensevaktstyrker, noe de aller fleste har motsatt seg, vil øke konfliktnivået i etniske områder, skriver Phil Thornton i artikkelen Burma on the Brink. Thornton har skrevet boka Perfect Hostage om Aung San Suu Kyi.  

Allerede dagen etter valget brøt det ut kamper i grensebyen Myawaddy mellom Democratic Karen Buddhist Army (DKBA) 5. brigade og tropper for regjeringshæren, som senere spredde seg til andre steder langs thai-grensen. Fra kampens hete i Myawaddy oppfordret major Saw Lah Pwe (også kjent som Na Khan Mway), leder for DKBA-brigaden, det internasjonale samfunn om å hjelp.

- Vi gjør dette for folket. Vi gjør det for rettferdighet. Valget har ikke vært fritt og rettferdig og vi vil fortelle verden at dere må komme og hjelpe oss med å løse problemene.

Nekter å legge ned våpnene
Regimet har oppfordret major Saw Lah Pwe om å la gruppen hans enten inngå i grensevaktstyrkene eller legge fra seg våpnene. Dette er ikke aktuelt, svarer majoren, som heller vil kjempe videre enn å akseptere regimets forslag, melder Irrawaddy. DKBA har nå fått frist 31. desember til å ta et valg.

- Vi vil aldri drømme om å gi fra oss våpnene, men vil gjerne samarbeide med hæren om utviklingsprosjekter, sier Saw Lah Pwe til Democratic Voice of Burma.

Den lange konflikten i Øst-Burma har ført til mange flyktninger over grensen til Thailand. I artikkelen Fear and Hope for Refugees at Thai-Burmese Border får man innblikk hvorfor de har flyktet og hvordan livene deres i flyktningleire i Thailand utarter seg mens de venter og håper på et fritt Burma.

Kort bakgrunn om partene:
Democratic Karen Buddhist Army (DKBA) 5. brigade gikk i kamp mot tropper fra regjeringshæren dagene etter valget. DKBA har siden 1994 egentlig vært en støttespiller for regimet, men 5. brigade har snudd i skuffelse over regimet og valget. Den nekter å omgjøres til grensevaktstyrker under regjeringshæresn, som regimet ønsker, og har nå blitt gjenforent med Karen National Liberation Army som i over 60 år har kjempet for mer selvstyre i Karen-staten. Andre deler av DKBA har akseptert regimets forslag om å inngå i grensevaktstyrkene.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget