Bilde: Sultestreik i protest mot Pensjonsfondets investeringer i selskaper i Burma 
Kilde: EarthRights International

Sultestreik i protest mot Pensjonsfondets investeringer i selskaper i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 21. desember 2010

22. desember vil en gruppe burmesere gjennomføre en én dags sultestreik foran Stortinget i protest mot at Statens pensjonsfond utland investerer i en rekke selskaper i Burma, som anklages for medvirkning til drap, tvangsarbeid og andre grove overgrep.

Pressemelding

Organisasjonen EarthRights International (ERI) lanserte 15. desember i Oslo rapporten Broken Ethics om fondets investeringer i 15 selskaper i olje- og gassektoren i Burma. ERI har gjennom flere år dokumentert grove brudd på menneskerettighetene i forbindelse med disse selskapenes tilstedeværelse i Burma. Den siste rapporten frambringer ny dokumentasjon om dette. ERI oppfordrer derfor Etikkrådet til å anbefale eksklusjon eller observasjon av disse 15 selskapene.

For mer informasjon om rapporten, se: Pensjonsfondet bør ut av selskaper i Burma og Den norske Burmakomités pressemelding.

Sultestreiken vil foregå fra kl. 7.00 til kl. 22.00.

Følgende personer vil holde tale i løpet av dagen:  

Mr. Thurein (44 år)
Deltok i 1988-demonstrasjonene. Tidligere komitémedlem av All Burma Students Federation Union(ABSFU) og All Burma Students Democratic Front(ABSDF). Jobber nå på hotel.
Mob: 476 41 352.

Mr. Denny (47 år)
Tidligere medlem av Karen National Union.

Mr. Myint Aye (47 år)
Deltok i 1988-demonstrasjonene. Tidligere medlem av ABSFU, Naitional Independent Democrativ Front (NIDF) og tidligere leder av All Burma Student League (India). Nå student. Mob: 99894256.

Ms. Thari Aung (35 år)
Deltok i 1988-demonstrasjonene. Tidligere medlem av Health Care Organization (India). Nå student.
Mob: 998 94 256.

Aung Htun (49)
Tidligere medlem av NIDF, ABSDF, Action Group for Human Rights in Burma (AGHRB), Tidligere leder av Burmese Students Association (BSA). Arbeider nå i et service selskap.
Mob: 954 89 543.

Erklæring fra burmeserne bak sultestreiken:

Burma’s National Reconciliation Action Committee

Date: 22.12.2010                                                                              
Sa-Ma-Nga/2010Ka001

Dette er en erklæring fra burmesere i Norge til det norske folk og den norske regjering.

Burma blir i dag regjert av et militærdiktatur som brutalt undertrykker det burmesiske folket. Det nylig avholdte valget var skjemmet på flere måter. Legitime kandidater ble hindret i å delta, udemokratiske valglover og –metoder ga det junta-støttede partiet valgseier, kamper mot etniske grupper på grensen til Thailand sendte mange tusen på flukt, regimet holder mer enn 2200 politiske fanger, udemokratiske valglover medførte tvungen oppløsning av Den nasjonale liga for demokrati. Videre truer regimet regional stabilitet gjennom sitt atomvåpenprogram. Alle disse faktorene truer nasjonal forsoning og stabilitet i Burma.

Ifølge en rapport fra EarthRights International lansert 15. desember i Oslo investerer det norske Pensjonsfondet 4.7 milliarder dollar, eller 26.8 kroner, i olje- og gassektoren i Burma. Vi synes dette er svært skuffende.

Militærdiktaturet i Burma bruker inntektene fra utenlandske investeringer til å kjøpe våpen for å kontrollere folket, samt til å fylle egne lommer. Olje- og gassprosjektene som Pensjonsfondet investerer i medfører grove brudd på menneskerettighetene, blant annet tvangsarbeid, tvangsflytting og andre overgrep.

Vi vil derfor oppfordre norske myndigheter, som er en sterk forkjemper for menneskerettighetene, til umiddelbart å stanse investeringer i prosjekter som ikke tjener det burmesiske folk.

Vennlig hilsen,

Komiteen for sultestreik (Norge)

Haarklous Plass 3, 0479, Oslo                                           

Tlf: 0047+21394126 & 95489543
Epost: bnracf52@gmail.com

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget