Bilde: Burma presset i Menneskerettighetsrådet 
Kilde: Free Burma Rangers.

Burma presset i Menneskerettighetsrådet

Tips en venn  • Utskriftsversjon Menneskerettigheter • 28. januar 2011

Vesten uttrykte sterk bekymring for mangel på respekt for menneskerettighetene i vurdering av Burmas rapport til Universal Periodic Review. Kina derimot ga sin støtte til nabolandet.

Universal Periodic Review (UPR) er en mekanisme under FNs menneskerettighetsråd for å vurdere status for menneskerettighetene i alle FNs 192 medlemsland. UPR opererer i en fire års syklus. 27. januar var det Burma sin tur.

Vestlige land oppfordret regimet til umiddelbart å løslate landets mer enn 2000 politiske fanger, stanse straffefrihet for overgrep, samt tvangsarbeid, tilfeldige arrestasjoner og tortur av opposisjonelle.

Mange naboland i Asia unngikk direkte kritikk av regimet og utrrykte i stedet sin støtte til løslatelsen av Aung San Suu Kyi som et skritt mot demokrati. Kina gikk lenger og advarte mot at press og sanksjoner ikke vil føre til noen løsninger. India, Indonesia og Thailand derimot unngikk å anerkjenne valget og signaliserte at de ønsket mer framskritt i demokratiprosessen, ifølge ReliefWeb (AFP).

Til tross for at militærets overgrep er godt dokumentert avviste burmesiske myndigheter at soldater er skyldig i brudd på menneskerettighetene, deriblant bruk av voldtekt, og at straffefrihet er et problem i militæret, ifølge en pressemelding fra Burma Forum som består av en rekke burmesiske organisasjoner i eksil.

Burma Forum synes det er skuffende at ASEAN-medlemmene ga sin støtte til valget 7. november og unngikk å ta opp krisen i Øst-Burma etter nye kamper siden valget.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget