Bilde: - Naivt om sanksjoner 
Kilde: Vibeke Hermanrud.

- Naivt om sanksjoner

Tips en venn  • Utskriftsversjon Sanksjoner • 15. april 2011

Burma-aktivisten og forfatter Ben Rogers går til frontalangrep på International Crisis Group sin siste rapport på Burma som argumenterer for å heve sanksjonene. - Naiv, selvmotsigende og dårlig fundert, hevder Rogers.

International Crisis Group (ICG) ga i mars ut rapporten Myanmar’s Post-Election Landscape hvor organisasjonen tar sterkt til orde for å heve sanksjonene mot Burma. Selv om valget i november 2010 ikke var fritt og rettferdig representerer det likevel en ny politisk fase som kan føre til reformer. Men det avhenger av det internasjonale samfunn endrer sin tilnærming, mener ICG.  

Ben Rogers har jobbet med Burma i mange år.

Ben Rogers avviser i Mizzima News ICGs påstand om at valget har ført til en ny generasjon ledere og flere sivile inn i parlamentet. Han mener også at ICG framholder myter om at sanksjoner stenger for bistand og viser til Storbritannia som eksempel. Storbritannia er en sterk forkjemper for sanksjoner samtidig som landet er den største donoren til Burma. Rogers har jobbet med Burma i mage år for Christian Solidarity Worldwide og har besøkt landet en rekke ganger. Han har også skrevet bok om juntaleder og general Than Shwe.

EU fortsetter med sanksjoner
ICGs rapport har vært del av debatten om sanksjoner som blusset opp igjen etter valget og løslatelsen av Aung San Suu Kyi. Etter sin årlige gjennomgang av EUs Burma-politikk i april har unionen vedtatt en forlengelse av sanksjonene. USA understreker samtidig at løslatelse av alle politiske fanger er det viktigste skrittet Burma kan ta for å forbedre internasjonale relasjoner.

- Vi er glade for at EU har beholdt sanksjonene, sier Anna Roberts, leder i Burma Campaign UK i en pressemelding om EUs gjennomgang av sin Burma-politikk.

- Det EU bør gjøre nå er å samarbeide med Den nasjonale liga for demokrati for å sette klare krav, som løslatelse av alle politiske fanger, som må oppfylles før sanksjonene heves, mener Roberts.

Tyskland og Italia er de landene som har tatt sterkest til orde for å heve sanksjonene. Tyskland setter interessene til tyske selskaper som ønsker å operere i Burma framfor menneskerettigheter i Burma, mener Burma Campaign UK.

EU har gjort noen mindre endringer med hensyn til besøksforbud til Burma for ministre og statsledere i EU og visaforbud for Burmas utenriksminister. Disse er begge hevet for et år - se EUs Common Decision on Burma/Myanmar.

Samme dag som EU vedtok sin Burma-politikk uttalte amerikanske myndigheter at det viktigste skrittet Burma nå kan ta er å løslate alle politiske fanger. USA fortsetter sin to-spors-politikk med å beholde sanksjonene og samtidig søke dialog med myndighetene i Burma. Utnevnelse av en ny amerikansk utsending til Burma vil gi USA et talerør til både regjering og opposisjon i Burma, skriver The Guardian (AP). 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget