Bilde: Norge bør kreve nasjonal våpenhvile i Burma 
Kilde: US Campaign for Burma

Norge bør kreve nasjonal våpenhvile i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 16. juni 2011

En 17 år gammel våpenhvileavtale er brutt mellom motstandsgruppen Kachin Independence Army (KIA) og burmesiske myndigheter. 10 000 sivile har flyktet. Den norske Burmakomité frykter at tallet vil øke og en forverring av den humanitære og menneskerettslige situasjonen.

Den norske Burmakomité
Pressemelding

Forholdet mellom partene har vært spent det siste året etter at KIA ikke ville inngå i en regimekontrollert grensevaktstyrke. I forbindelse med valget i fjor la myndighetene sterkt press på væpnede etniske grupper for å få de til å inngå i denne styrken, noe de fleste motsatte seg. Den norske Burmakomité har tidligere advart mot at regimets forsøk på å tvinge disse gruppene til å oppgi sin uavhengighet vil øke konfliktnivået.

Etter at statssekretær Espen Barth Eide besøkte Burma i mai, som første europeiske regjeringsutsending, bekreftet han at Norge legger opp til en ny Burma-politikk. Eide mener det er en positiv utvikling etter valget, selv om det er langt igjen.

- Hvis Norge skal ha større engasjement i Burma må de vanskelige sakene tas opp. Vi mener at Norge bør kreve at burmesiske myndigheter umiddelbart innfører en landsomfattende våpenhvile og søker politiske løsninger gjennom dialog, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

De etniske gruppene ønsker en fredelig løsning, men utviklingen de siste par årene viser at myndighetene i Burma vil tvinge igjennom sine krav med makt. Resultatet vil bli flere krigsforbrytelser og overgrep og en forverret humanitær situasjon.

Bildetekst: KIA har mottatt liket av visekorporal Sau Ying etter en avtale med den burmesiske hæren om utveksling av fanger 9. juni. KIA returnerte seks burmesiske soldater, mens regimet returnerte liket av visekorporalen. Han døde mest sannsynlig av vold og tortur.
Bilde: US Campaign for Burma.


Kontakt:  
Inger Lise Husøy, mobil: 93 93 87 87.


Bakgrunn:

Press mot etniske grupper i forbindelse med valget 7. november 2010 har ført til flere konflikter.

I Kachin-staten brøt kamper ut i begynnelsen av juni som ble fulgt av forsøk på forhandlinger. Ifølge KIA har de ønsket en fredelig løsning, men etter uenighet om plassering av tropper brøt det ut kamper torsdag i forrige uke. KIA sier de nå har mistet tålmodigheten og er villig til å kjempe. Våpenhvileavtalen ser ikke ut til å kunne reddes.

I mars i år angrep den burmesiske hæren Shan State Army - North og brøt en 22 år gammel våpenhvileavtale. Rundt 3000 ble drevet på flukt, mens en befolkning på 100 000 levde i konfliktsonen. Det ble rapportert om vilkårlige henrettelser, fengsling, tortur, gjengvoldtekter, tvangsflytting og tvangsarbeid. Konflikten pågår fortsatt.

Allerede dagen etter valget 7. november 2010 brøt det ut kamper i Karen-staten mellom en utbrytergruppe av Democratic Karen Buddhist Army (som har godtatt å inngå i regimets grensevaktstyrke) og den burmesiske hæren. Mer enn 10 000 flyktet over grensen til Thailand.

I august 2009 ble en 20 år gammel våpenhvileavtale brutt mellom militærjuntaen og kokang-gruppen, Myanmar National Democratic Alliance Army, i Shan-staten. Kampene førte til at over 30 000 flyktet over grensen til Kina.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget