Bilde: Alle politiske fanger i Burma må løslates 
Kilde: Den norske Burmakomité

Alle politiske fanger i Burma må løslates

Tips en venn  • Utskriftsversjon Politiske fanger • 12. oktober 2011

Burma har i dag startet et annonsert masseamnesti av rundt 6300 fanger. Så langt er 70 politiske fanger løslatt, deriblant den kjente bloggeren og komikeren Zarganar. Den norske Burmakomité ønsker løslatelsene velkommen og ser dette som et positivt skritt i riktig retning, men understreker at alle politiske fanger må løslates.

Den norske Burmakomité
Pressemelding
12. oktober 2011

Zarganar selv sier at han ikke er glad og ikke vil takke regjeringen før alle hans venner (politiske fanger) også er løslatt.

- Vi ønsker å se alle politiske fanger løslatt før vi snakker om reelle forandringer i Burma. Dette har vært et klart krav fra Aung San Suu Kyi og demokratibevegelsen. Det har vært flere positive signaler fra president Thein Sein de siste månedene, men det er viktig at det internasjonale samfunn står klart på særlig to krav: løslatelse av alle politiske fanger og nasjonal våpenhvile, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Vi vet ennå ikke hvor mange politiske fanger som vil være inkludert i masseamnestiet. Det må være opp til demokratibevegelsen å bedømme om løslatelsene vil være nok til å lette på sanksjoner mot landet.

Det er viktig å bedre forholdene for de fangene som eventuelt ikke blir løslatt. Mange av disse er plassert i avsidesliggende fengsler langt unna familie og venner, slik at de sjelden får besøk og dermed liten hjelp i form av ekstra mat og medisiner. 159 politiske fanger har store helseproblemer og de fleste får ikke den medisinske behandling de har behov for.

- Inntil alle politiske fanger er løslatt må Norge og det internasjonale samfunn kreve av Burma at Den internasjonale Røde Kors-komiteen får tillatelse til å møte politiske fanger, samt at fangene får den medisinske behandling de trenger, at de blir flyttet til fengsler nærmest hjemstedet sitt og får tillatelse til å motta familiebesøk, sier Husøy.

Blant Burmas politiske fanger finnes også journalister. Burma er et av verdens mest strikte land med hensyn til pressefrihet og rangeres som nummer 174 av 178 land av Reportere uten grenser på organisasjonens indeks. Democratic Voice of Burma har kampanjen Free Burma VJ for løslatelse av 17 av deres journalister som er fengslet og gitt lange dommer. Mer om kampanjen her: www.freeburmavj.org.

Kontakt:
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget