Bilde: Bruk av voldtekt som våpen pågår fortsatt i Burma 
Kilde: Women's League of Burma

Bruk av voldtekt som våpen pågår fortsatt i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 15. januar 2014

I dag lanseres en ny rapport om det burmesiske militærets bruk av seksuell vold som våpen i etniske områder. Myndighetene må endre det gjeldende systemet for straffefrihet som gjør at overgripere ikke risikerer straff, krever kvinneorganisasjonen Women’s League of Burma (WLB).

Pressemelding
Den norske Burmakomité
15. jan. 2014

WLB har dokumentert seksuell vold mot over 100 kvinner siden reformprosessen startet i Burma i 2010. 47 av tilfellene er gjengvoldtekter med ofre så unge som åtte år. 28 av kvinnene ble drept eller døde av skadene. Grunnloven sikrer at militære ikke risikerer å bli straffeforfulgt for sine handlinger, mener WLB.

- Straffefrihet underbygger en kultur for fortsatt og økende grad av vold. Det vil ikke bli noen reelle reformer uten at alle former for vold stanses. Det krever endringer i grunnloven og det juridiske systemet, samt å styrke lover for å beskytte kvinners liv, sier Tin Tin Nyo, generalsekretær i WLB.

WLB har dokumentert seksuelle overgrep i etniske områder siden den første rapporten License to rape kom i 2001. Organisasjonen har vist at dette ikke er enkelttilfeller, men utgjør et omfattende og systematisk mønster som har vært statspolitikk gjennom mange år i undertrykkingen av etniske grupper. Med den nye rapporten dokumenterer WLB at dette fortsetter under president Thein Sein. WLB anklager burmesiske myndigheter og det internasjonale samfunn for å snu ryggen til problemet.

- Det er forstemmende at reformprosessen ikke har hatt noen innvirkning på problemet med seksuell vold mot kvinner i etniske områder. Reformering av militæret er helt nødvendig for at reformprosessen i Burma skal kunne lykkes. Grunnloven må endres slik at militæret kan stilles til ansvar, sier Åse Sand, informasjonsansvarlig i Den norske Burmakomité.

WLB er en paraplyorganisasjon for 13 kvinneorganisasjoner som representerer ulike etniske områder i Burma. Rapporten som lanseres i dag har tittelen Same Impunity, Same Pattern: Sexual abuses by the Burma army will not stop until there is a genuine civilian government.

WLB er en av Burmakomiteens partnere og er en av de mest markante organisasjonene som har operert i eksil i Thailand. I over et tiår har organisasjonen sørget at militærets systematiske bruk av seksuell vold har vært en del av den internasjonale diskusjonen om Burma.

Kontakt:

Tin Tin Nyo, generalsekretær, Women's League of Burma
+66 (0)81 032 2882 (Thailand)
+95 94540 066963 (Rangoon)
wlb@womenofburma.org 

Åse Sand, informasjonsansvarlig, Den norske Burmakomité
98 45 97 16
aase@burma.no

WLBs pressemelding: http://womenofburma.org/wp-content/uploads/2014/01/Press-Release-on-Same-Impunity-Same-Pattern-Report-Jan-14-2014English.pdf

Rapport: http://womenofburma.org/wp-content/uploads/2014/01/SameImpunitySamePattern_English-final.pdf

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget