Bilde: Nye drap på rohingyaer, mens munker vil begrense muslimers rettigheter 
Kilde: P.Behan / UNHCR

Nye drap på rohingyaer, mens munker vil begrense muslimers rettigheter

Tips en venn  • Utskriftsversjon Religion • 28. januar 2014

En ny voldsbølge har rammet muslimske rohingya. FN har bekreftet at minst 48 er drept av buddhistisk mobb i Rakhine-staten. Samtidig vil munker støtte lovforslag som legger restriksjoner på troende av andre religioner enn buddhismen.

Religiøse motsetninger har fått eksplosiv karakter i Burma og kan true med å velte hele reformprosessen.

Det siste angrepet tidligere i januar, i landsbyen Du Char Yar Tan vest i Rakhine-staten, er det mest alvorlige på et år. Antall drepte etter voldsbølgen er nå oppe i 280. 250 000 har måttet flykte fra sine hjem.  

Flere av ofrene har blitt knivdrept, ikke skutt eller slått. Dette tyder på at det er vanlige folk som står bak og ikke politi eller militære, mener Chris Lewa i Arakan Project, som har jobbet med den muslimske minoriteten rohingya i over et tiår. 

Ifølge organisasjonen Fortify Rights er minst 40 rohingya blitt drept og flere hundre blitt tvangsflyttet. Lokale myndigheter skal også ha gitt ordre til politiet om å arrestere alle rohingya menn og gutter over ti år

Munker vil forsvare buddhismen
Samtidig har mer enn 10 000 munker vært samlet på konferanse i Mandalay for å danne sin egen interesseorganisasjon for å "forsvare sin religion". Møtet inkluderer ledere av den kontroversielle bevegelsen mot muslimer. Munkene støtter lovforslag som vil legge restriksjoner på giftemål mellom personer av ulik religion og som vil begrense rohingyaenes mulighet til å stifte politiske partier og deres rett til å stemme.

Avviser angrepene
Det er uttrykt sterk bekymring internasjonalt etter rapportene om drapene. Både USA og FN ber om åpenhet rundt det som har skjedd og oppfordrer Burma til å undersøke saken grundig. Myndighetene på sin side avviser både drpene og en internasjonal undersøkelse.

- Vi har ingen informasjon om drapene, uttalte Ye Htut, talsperson for presidenten, fra ASEANs utenriksministermøte i Bagan.

Burma vil i 2014 ha lederskapet i ASEAN for første gang siden landet ble medlem for 17 år siden, men det betente rohingya-spørsmålet vil ikke bli diskutert. Ifølge Ye Htut er dette en intern sak og vil ikke bli tatt opp selv om andre medlemsland skulle etterspørre det. 

Fare for reformprosessen
Men angrepene på rohingyaene, som startet i juni 2012 og som har blusset opp igjen med jevne mellomrom, har regionale komplikasjoner. Båtflyktninger havner i Thailand og Malaysia med risiko for å bli utsatt for menneskehandel. Buddhistiske burmesere har blitt drept i Indonesia og relatert vold i andre land. Det har også vært trusler om jihad mot Burma.

I rapporten Dark Side of Transition: Violence Against Muslims in Myanmar fra oktober 2013 advarer International Crisis Group mot at voldsbølgen mot muslimer kan velte hele reformprosessen hvis ikke president Thein Sein sørger for å sette inn nødvendige tiltak for å stanse ekstremismen.   

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget