Bilde: Burmakomiteen i Burma 
Kilde: Den norske Burmakomité

Burmakomiteen i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 06. februar 2014

Den norske Burmakomité (NBK) har gjennom 22 år arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i Burma. Nå etableres fast tilstedeværelse i Yangon.

Den norske Burmakomité
Pressemelding
6. februar 2014

- Våre partnere har stått i første rekke i kampen for demokrati, og risikert livet for verdier vi i Norge tar for gitt. Nå kan de operere uten overhengende fare for forfølgelse. Å etablere oss i landet vi har arbeidet med siden 1992 har vært en målsetning fra starten, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen, som de neste månedene vil oppholde seg i Burma. 

Reformene gir grunn til håp. Samtidig er det viktig å understreke at burmesere ennå ikke har fått velge sine ledere. Det militære har grunnlovsfestet politisk kontroll, og lovgivningen i Burma er langt fra å følge internasjonale standarder. Burma er ikke et demokrati. Men reformene har gitt et handlingsrom for å drive utviklingen videre i riktig retning. 

- Det er helt avgjørende at det internasjonale samfunnet øker støtten til et uavhengig og kritisk sivilt samfunn, og gir opplæring også til politiske opposisjonspartier. Vi må ha et lengre perspektiv enn til det planlagte valget neste år. I et demokrati må man skape balanse innen statsapparatet, samt at organisasjoner utenfor statsapparatet er sterke nok til å påvirke beslutningstagerne. I dag er det en bekymringsfull ubalanse i støtten, sier Aagre. 

Den norske Burmakomité ble etablert kort tid etter at Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991, for å kanalisere norsk støtte til den burmesiske demokratibevegelsen. Hallvard Kåre Kuløy etablerte Burmakomiteen etter å spilt en viktig rolle for å nominere Aung San Suu Kyi til fredsprisen, med Vaclav Havel og Raftostiftelsen som aktive medspillere. Styreleder i Burmakomiteen, Harald Bøckman, har vært med siden starten i 1992.

- Vi har har levd tett på burmesernes opp- og nedturer i 22 år. Det har vært mange tunge år. De to neste årene vil bli historiske, forhåpentligvis med positivt fortegn. Situasjonen i Burma er uhyre kompleks, og vi ser frem til å jobbe enda tettere på våre burmesiske samarbeidspartnere gjennom mange år, sier Harald Bøckman, styreleder i Den norske Burmakomité.

Bilder:

Daglig leder Audun Aagre med blant andre Min Ko Naing (lengst til venstre), tidligere politisk fange og leder av nettverket 88 Generation Students: https://burma.box.com/s/20i31hzby4l3c5x1qudy 

Audun Aagre i Yangon: https://burma.box.com/s/pxx98wxwhjlpiww6picb

Kontaktinformasjon:

Audun Aagre (Burma)
Mobil Burma: +959450046400
Kontor Burma +951523928 (tast 1602 etter automatisk svar)
Epost: audun@burma.no

Skype: aaagre1  

Facebook: facebook.com/aaagre 

Harald Bøckman (Norge)
Telefon: 941 43 838
Epost: harald.bockman@sum.uio.no

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget