Bilde: Burmesere i Norge: – Norge må si klart ifra om at voldsbruk ikke er akseptabelt 
Kilde: April Maung Maung (Facebook).

Burmesere i Norge: – Norge må si klart ifra om at voldsbruk ikke er akseptabelt

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 06. mars 2015

Militæret har trappet opp krigen i nord. Burmesiske myndigheter møter demonstranter med batonger og fengsel. I går ble studenter arrestert etter fredelige demonstrasjoner og støttemarkeringer mot utdanningsloven. I morgen protesterer burmesere foran Stortinget kl 13.

Pressemelding
6. mars 2015
Den norske Burmakomité


Studenter i Burma har siden november i fjor demonstrert flere steder i landet i protest mot den nye utdanningsloven, som de mener hindrer akademisk frihet og studentenes rett til å organisere seg, og har fremmet elleve krav til forbedringer. Forhandlinger har ikke ført fram, og i januar startet studenter en 644 km lang protestmarsj fra Mandalay til Yangon, men ble omringet av politi i Letpadan nord for Yangon. Den tilspissede situasjonen har ført til arrestasjoner og voldsbruk de siste to dagene. Burmesere i Norge arrangerer demonstrasjon på Eidsvoll plass foran Stortinget lørdag 7. mars kl. 13-15, i protest mot den burmesiske regjeringens bruk av vold mot demonstranter, hvor også den beryktede borgervernbevegelsen er trukket inn. 

– Vi er redd burmesiske myndigheter nå viser sitt sanne ansikt. Reformene har liten verdi hvis vi verken får lov til å ytre oss fritt eller velge våre politiske ledere. Norge var først ute med å hylle regimets reformer, og vi oppfordrer norske myndigheter til å si klart ifra om at menneskerettighetene må respekteres, og at voldsbruken vi har sett den siste tiden er uakseptabel. Norske myndigheter har på kort tid gått fra å være støttespiller for demokratibevegelsen i Burma, til å støtte en regjering som fremdeles har ansvaret for overgrep. Vi burmesere som bor i Norge er bekymret over denne utviklingen, sier Nan Kyi Aye, en av arrangørene bak markeringen i Oslo.

Da politiet slo ned på demonstrantene i Yangon i går fikk de hjelp av borgervernsbevegelsen Swan Ah Shin (Master of Force). Under militærregimet ble bevegelsen ofte hyret inn for å provosere bråk og slå ned på demonstranter. Swan Ah Shin har vært fraværende siden reformprosessen startet, men har vært brukt flere ganger de siste ukene. Swan Ah Shin gir svært dårlige assosiasjoner, og var sterkt delaktige i brutaliteten under Safranrevolusjonen i 2007 og i Depayin-massakren i 2003, et angrep på Aung San Suu Kyi og NLD, som førte til at omlag 70 av hennes støttespillere ble drept. 

– Det er mange vonde minner som kommer opp. Vi har levd så mange tiår med undertrykkelse, som dagens politiske ledere har et medansvar for. Det er ikke tatt et oppgjør med overgrepene de er ansvarlige for, og verden krever at vi glemmer og går videre. Vi mener Norge har et spesielt ansvar for å sikre at våre politiske rettigheter blir ivaretatt, og at ikke investeringer går foran krav om politisk frihet og menneskerettigheter, sier Nan Kyi Aye. 

Kontakt:

Nan Kyi Aye Shwe (representant for arrangøren)
418 47 953
ga_shwe@yahoo.com

 

 

 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget