Bilde: - Forkastelig voldsbruk mot studenter i Burma 
Kilde: April Maung Maung (Facebook).

- Forkastelig voldsbruk mot studenter i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Studentprotester • 10. mars 2015

Burmesisk politi slo i dag hardt ned på studenter som protesterte mot utdanningsloven i Burma.

Pressemelding
10. mars 2015
Den norske Burmakomité
 

Studentene har i en uke vært beleiret i et kloster i Letpadan, nord for Yangon, av flere hundre politifolk. Studentene arrangerte et fredelig demonstrasjonstog mot utdanningsloven fra Mandalay til Yangon, da de ble stanset 70 kilometer utenfor Yangon. Etter flere forhandlingsrunder ga myndighetene i dag studentene tillatelse til å fortsette demonstrasjonen, men beordret dem til å fjerne studentsymboler og flagg. Diskusjonen utartet seg til en konfrontasjon hvor politiet, godt hjulpet av den beryktede borgervernbevegelsen Swan Ah Shin, gikk til brutalt angrep på studenter, munker og lokale tilhengere. 

- Voldsbruken er helt uakseptabel, og sender assosiasjoner tilbake til regimets dager. Ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er en fundamental politisk rettighet i et demokrati. Volden vi har sett de siste dagene står i sterk kontrast til det bildet burmesiske myndigheter har tegnet av reformprosessen, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen.

Det er bare noen dager siden burmesere i Norge demonstrerte utenfor Stortinget på politiets voldsbruk mot studenter og streikende tekstilarbeidere i Yangon. Dagens politiaksjon var enda mer brutal. Særlig bruken av borgervernbevegelsen gir et kaldt gufs fra fortiden. Swan Ah Shin var regimets sivile borgervernbevegelse, og involvert i drapsforsøket på Aung San Suu Kyi i 2003, hvor 70 personer ble drept.

Studenter i Burma har siden november i fjor demonstrert flere steder i landet i protest mot den nye utdanningsloven, som de mener hindrer akademisk frihet og studentenes rett til å organisere seg, og har fremmet elleve krav til forbedringer. Forhandlinger har ikke ført fram, og i januar startet studenter en 644 km lang protestmarsj fra Mandalay til Yangon.

- For demokrati og fred har det vært en dårlig start på valgåret 2015, med militær offensiv i nord, politiets og borgervernets voldsbruk, kombinert med en økende nasjonalistisk retorikk. Et mer aggressivt militær og politi er det siste vi trenger, sier Aagre.

Både Amnesty International og Human Rights Watch fordømmer politiets voldsbruk.
 

Kontakt:

Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617, audun@burma.no

For bakgrunn og analyse les mer på http://audunaagre.com/2015/03/06/face-off-myanmar/

Kontaktpersoner, burmesere i Norge:

Nan Kyi Aye, 418 47 953 (etter kl. 14.30).
Aye Aye Khaing, 91329028. 

Andre utspill: 

14. februar. Norsk studentorganisasjon støtter opp om de burmesiske studentenes kamp, vedtatt ved resolusjonen Support to Burmese students.

13.mars. Burmesere i Norge, brev til Stortinget.

6. mars. Pressemelding. Burmesere i Norge: - Norge må si klart i fra at voldsbruk ikke er akseptabelt. 

 

 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget