Bilde: Rohingya-krisen: En villet humanitær krise 
Kilde: Partners Norge

Rohingya-krisen: En villet humanitær krise

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding. Rohingya. • 15. mai 2015

6000 rohingya-flyktninger antas å drive rundt på havet, på flukt fra forfølgelse og uverdige forhold i Burma (Myanmar). FN estimerer at 25 000 har flyktet over havet på tre måneder, en dobling siden i fjor. Opp mot 100 000 kan ha flyktet det siste året, det høyeste tallet båtflyktninger i Asia siden Vietnamkrigen på 1970-tallet.

Pressemelding
15. mai 2015

- Vi er vitne til en humanitær katastrofe som dessverre er et resultat av en villet politikk. Det er nå imperativt at ASEAN-landene gir akutt hjelp til flyktningene på havet, samtidig som burmesiske myndigheter gir internasjonale hjelpeorganisasjoner tilgang til de 140.000 personene som er internert i leire, samt andre trengende. Det å redde liv er nå første prioritet, sier Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Rohingya-krisen i Burma har utviklet seg til å bli Asias parallell til masseflukten over Middelhavet. Konflikten har lange historiske røtter, og har blusset opp etter at minst 250 mennesker ble brutalt drept i Rakhine-staten, vest i Burma, i 2012. Krisen er aktualisert av et økende antall båtflyktninger, funn av massegraver i Thailand med rohingyaer som var ofre for menneskehandlere, samt flere lovforslag i Burma som er rettet mot rohingyaene.

- En varig politisk løsning må inkludere en diskusjon om statsborgerskap. Fire år med internasjonalt "stille diplomati" har ikke gitt resultater eller forbedringer for en utsatt gruppe mennesker. Det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, må tørre å stille krav til burmesiske myndigheter for å forhindre ytterligere overgrep, og for å forhindre at vi ser en internasjonalisering av konflikten, med økt fare for ekstremisme, sier Aagre.

Rohingya-folket er statsløse og omtales av FN som et av verdens mest forfulgte folk. Den burmesiske regjeringen må finne løsninger i overenstemmelse med internasjonale standarder, og det er på høy tid at Bangladesh og Burma starter en dialog. Samtidig er det viktig å forstå konflikten, og å anerkjenne Rakhine-buddhistenes bekymringer.

- Vi må ikke glemme at Rakhine-folket er en etnisk gruppe som er undertrykket av regimet. De frykter nå at de både blir syndebukker internasjonalt, og at de taper kampen om medbestemmelse. Rakhine-buddhister er også ofre av denne konflikten. Regimet har i stor grad skapt problemet, og det er regjeringen som har ansvaret for å finne løsninger, sier Aagre.

26.-28. mai i Oslo holdes den største internasjonale konferansen om rohingya-spørsmålet. Konferansen vil få fram viktige stemmer fra rohingya-folket i Burma. Kristne, buddhistiske og muslimske religiøse ledere vil også delta. Konferansen støttes av Nobels fredsprisvinnerne Desmond Tutu og José Ramos-Horta. FNs nåværende spesialrapportør for menneskerettigheter i Burma, Yanghe Lee, vil delta via Skype, mens tidligere rapportør Tomas Ojea Quintana vil delta på konferansen, sammen med en rekke fremstående forskere og menneskerettighetsforkjempere.
Mer her: http://www.burma.no/Artikler/6564.html

Kontakt:
Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617.

Lenker til noen relevante saker:

NRK 15. mai: Båtflyktninger reddet i Indonesia
Myanmar Times 15. mai: Can Myanmar, and the region, continue to ignore the crisis? 
New York Times, kommentar v/Nicholas Kristof 14. mai: Crisis at Sea 
VG (AFP) 11. mai: AFP: 2000 reddet fra vannet det siste døgnet - frykter flere er fanget på havet

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget