Bilde: Høyaktuell konferanse i Oslo om rohingya-problematikken 
Kilde: P. Behan / UNHCR

Høyaktuell konferanse i Oslo om rohingya-problematikken

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 22. mai 2015

26.-28. mai holdes en internasjonal konferanse om forfølgelsen av rohingyaer i Burma (Myanmar). Det vil i den forbindelse komme en rekke gjester som vil være interessante for media, som rohingyaer direkte fra Burma, religiøse ledere fra ulike religioner, forskere, menneskerettighetsforkjempere og FNs tidligere spesialrapportør for menneskerettigheter i Burma.

Pressemelding
Den norske Burmakomité
22. mai 2015

For intervjuavtaler, ta kontakt med Åse Sand: aase@burma.no eller 984 59 716.

Oslo-konferansen er den mest omfattende internasjonale konferansen hittil om rohingya-spørsmålet. Fra norsk side vil statssekretær i UD, Morten Høglund (FrP), og Ola Elvestuen (Venstre) delta i en diskusjon med daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre. Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter vil holde åpningstale. 

Saken har blitt høyaktuell de siste ukene med den humanitære krisen i Sørøst-Asia og avsløringer om massegraver i Thailand med rohingya-ofre for menneskehandel. Rohingya-folket er ifølge FN en av verdens mest forfulgte folkegrupper. FN estimerer at 25 000 rohingyaer og bangladeshere har flyktet over havet de tre første månedene i år, en dobling siden i fjor, og det høyeste tallet båtflyktninger i Asia siden Vietnamkrigen på 1970-tallet.

Det vil komme viktige talspersoner for rohingyaene direkte fra Burma til konferansen, som inkluderer en parlamentariker for regjeringspartiet og tidligere politiske fanger. Det vil være religiøse ledere – kristne, buddhister, muslimer – til stede. Tomas Ojea Quintana, som inntil i fjor var FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Burma i en periode på seks år, er en betydelig internasjonal kapasitet. Han besøkte landet ni ganger og sitter med betydelig kunnskap om situasjonen for menneskerettighetene både for rohingyaene og i landet for øvrig. I tillegg vil det være muligheter for å møte forskere og rettighetsforkjempere. Vi vil også trekke fram Matthew Smith, leder for organisasjonen Fortify Rights, som har jobbet med menneskerettigheter i Burma i mange år og nå senest med flyktningene på havet utenfor Malaysia og Indonesia. Han er en av de fremste internasjonale ekspertene på rohingyakonflikten. 

Det vil bli vist sterke appeller fra fredsprisvinnerne Desmond Tutu, José Ramos-Horta og Mairead Maguire, milliardæren og filantropen George Soros, økonomen Amartya Sen og tidligere statsminister for Malaysia, Mahathir Mohammad. Nettlenker talene vil være tilgjengelig fra tirsdag morgen, og oversendes på forespørsel.

Informasjon om konferansen: http://www.burma.no/Artikler/6564.html 

28. mai er det Burmaforum, for å konkretisere problemene og diskutere mulige løsninger på konflikten i Rakhine-staten: http://www.burma.no/Artikler/6595.html 

Se også vår pressemelding fra 15. mai: En villet humanitær krise: http://www.burma.no/Artikler/6591.html 

Pressekontakt:
Åse Sand, informasjonsansvarlig: 984 59 716. 

For uttalelser:
Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617.
Åse Sand, informasjonsansvarlig, 984 59 716. 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget