Bilde: Myanmar-nettverk på Stortinget 
Kilde: Venstre

Myanmar-nettverk på Stortinget

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 21. oktober 2015

Norge har gått høyt på banen i Burma (Myanmar), men den norske politikken er sterkt kritisert av burmesiske demokratiforkjempere. I morgen etableres et Myanmar-nettverk på Stortinget for å følge utviklingen tettere, ledet av Ola Elvestuen.

Pressemelding
21. oktober 2015
Den norske Burmakomité


Myanmar-nettverket vil lanseres på Stortinget 22. oktober, i forbindelse med et åpent seminar om Burma (Myanmar), arrangert av Venstre og Burmakomiteen. Foreløpig er Ola Elvestuen (Venstre), Bård Vegard Solhjell (SV) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) med i nettverket. Ambisjonen er at alle partiene er representert.

– Norge har en historie som sterk støttespiller for demokrati og menneskerettigheter i Myanmar. Vi opplever nå at dette bildet utfordres, noe som bekymrer oss. Det er derfor viktig å se nærmere på det norske engasjementet fra Stortingets side, mener Ola Elvestuen i Venstre, og leder av nettverket.

Norges rolle i Burma (Myanmar) er sterkt kritisert av Aung San Suu Kyi, som mener norsk politikk har bidratt til å styrke en regjering som springer ut av militærregimet. Hun uttrykte en tilsvarende takknemlighet overfor det norske folk. Fredsprisvinnerens kritikk står i kontrast til den burmesiske hærsjefen, som hyller den norske innsatsen. Etniske minoriteter er kritiske til den internasjonale støtten til fredsprosessen, hvor Norge har hatt en fremtredende rolle.

– Norge har gjort mye positivt i Burma, men politikken har vært ubalansert i disfavør for demokratiske krefter. Konsekvensen er at Norge står høyere i kurs hos militæret enn politiske ledere som har risikert alt for demokratiet. Det er et tankekors, som i større grad bør diskuteres i Norge, sier Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Norske parlamentarikeres engasjement for Burma (Myanmar) har en stolt historie. Kjell Magne Bondevik etablerte PD-Burma i 1996, og ledet det i flere år før og etter han var statsminister. Børge Brende etterfulgte Bondevik som leder av nettverket.

– Aung San Suu Kyi er evig takknemlig for støtten fra det norske folk, våre folkevalgte og tidligere norske regjeringer. Et utenrikspolitisk konsensus er ikke alltid oppskriften for en åpen debatt. Jeg er glad for at våre parlamentarikere i større grad tar en rolle i ordvekslingen om burmapolitikken, sier Aagre.

Info:

Seminar på Stortinget, torsdag 22. oktober kl. 9, påmelding til info@burma.no. Inngang Akersgata. www.burma.no/Artikler/6754.html

Kontakt:

Ola Elvestuen, leder av Myanmar-nettverket på Stortinget, 908 54 775 (eller via Jan Christian Kolstø, 920 56 081). Elvestuen er også tilgjengelig for intervju på Stortingsseminaret 0930 torsdag på seminaret.

Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen: 977 25 617, audun@burma.no

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget