Bilde: Burmesere har stemt for endring. Nå må deres valg bli respektert.

Burmesere har stemt for endring. Nå må deres valg bli respektert.

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 13. november 2015

National League for Democracy (NLD) har vunnet valget og flertall til å danne ny regjering. President Thein Sein og regjeringen fortjener ros for et fredelig og godt gjennomført valg. Vi må nå forvente at regjeringen, parlamentet og militæret overholder løftet om å overføre makten til NLD.

Pressemelding
13. november 2013
Den norske Burmakomité
 

- Det har vært oppløftende å være vitne til burmesernes alvor og glede over å kunne stemme i et historisk valg. Folket har gjennom et overbevisende valgresultat vist at de ønsker endring og Aung San Suu Kyi som leder. Presidenten og militæret må nå sørge for at folkets stemme blir hørt og ta ansvar for at makten blir overført til en ny regjering uten uro og uregelmessigheter, sier daglig leder Audun Aagre, som selv var i Yangon under valget. 

Sjefen for EUs valgobservasjonsgruppe har omtalt valget som åpent og troverdig, men understreket svakheter ved at grupper har blitt utelatt og manglende mulighet til å overvåke stemmer fra militæret og avlagte forhåndsstemmer. 

NLD har vunnet mer enn 67 prosent av valgkretsene, som sikrer mer enn 50 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, siden militæret har reservert hvert fjerde sete. NLD kan dermed danne regjering, og vil få presidenten og en av to visepresidenter. Allikevel vil det bli vanskelig for Aung San Suu Kyi å endre grunnloven da det krever mer enn 75 prosent av stemmene, altså at militæret frivillig må gi opp sin maktposisjon. Det er svært usikkert. Grunnloven vil åpenbart legge begrensninger på den nye regjeringen politikk og viser at Aung San Suu Kyi vil være avhengig av et godt forhold til militæret. Det er positivt at president Thein Sein og hærsjef Min Aung Hlaing har akseptert en invitasjon fra Suu Kyi til samtaler, etter at stemmetellingen er avsluttet. Min Aung Hlaing har også uttalt at han vil samarbeide med den nye regjeringen. 

- Burmesere har, med god grunn, liten tillit til militærets lovnader. Det er langt frem til regjeringsskiftet i mars, og mye kan skje. Signalene fra presidenten og hærsjefen om anerkjennelse av NLD som valgvinner er oppløftende. Forsoning mellom militæret, myndigheter og etniske minoriteter er en nøkkel for å lykkes i overgangsperioden. Det internasjonale samfunn må nå være klare på at de forventer at løftene blir innfridd, sier Aagre.

Kontakt:

Audun Aagre, daglig leder (i Burma og Thailand).
Mobil: +47 977 25 617 eller i Burma: +95 9450046400.
Epost: audun@burma.no, skype: aaagre1, Facebook: facebook.com/aaagre
Bilde: https://burma.box.com/s/pxx98wxwhjlpiww6picb

Åse Sand, informasjonsansvarlig.
Mobil: 984 59 617, epost: aase@burma.no

Harald Bøckman, styreleder.
Mobil: 941 43 838, arbeid: 22 85 89 54, epost: l.h.bockman@sum.uio.no.

 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget