Bilde: Htin Kyaw blir Burmas første valgte president på mer enn 50 år 
Kilde: Chinland News

Htin Kyaw blir Burmas første valgte president på mer enn 50 år

Tips en venn  • Utskriftsversjon Pressemelding • 10. mars 2016

NLD har nominert sine to presidentkandidater. Aung San Suu Kyi er ikke en av dem.

Pressemelding
Den norske Burmakomité
10. mars 2016.

- Det er nok en historisk dag i Burma, hvor NLD har nominert Htin Kyaw og Henry Van Thio som sine to presidentkandidater. Nasjonalforsamlingen vil velge en av dem som president, og det blir Htin Kyaw. Det er samtidig en dag som illustrerer at militæret eier grunnloven, som gir hærsjefen rett til å overstyre velgernes ønske om hvem som skal være landets president, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen.

Htin Kyaw jobber i dag i Daw Khin Kyi Foundation, en veldedighetsorganisasjon etablert av Aung San Suu Kyi i 2012 i navnet til sin mor. Aung San Suu Kyi ble kjent med Htin Kyaw på videregående skole i Yangon. Htin Kyaw har også gjennom sin familie sterk tilknytning til NLD. Han er sønn av Min Thu Wun, en av Burmas mest kjente poeter, som ble valgt inn i parlamentet i 1990-valget for NLD. Htin Kyaws kone Su Su Lwin ble valgt inn for NLD i Underhuset 8. november. Hennes far U Lwin er en av grunnleggerne av NLD. Su Su Lwin og Htin Kyaw er blant Aung San Suu Kyis nærmeste venner, og den nye presidenten vil samarbeide tett med partilederen i styringen av landet.

- Det er ingen tvil om at burmesiske velgere ønsket Aung San Suu Kyi som landets president. Hun er den som i størst grad kan samle folket i et felles nasjonsbyggingsprosjekt. Det er synd at militæret ikke så muligheten, i respekt for resultatet av valget, men det viktigste er at man nå får en sivil president som representerer landets største parti, sier Aagre.

Aung San Suu Kyi er utelukket som president gjennom grunnlovens paragraf 59f, fordi hun har barn med utenlands statsborgerskap. Det vært mange spekulasjoner om mulige forhandlinger med hærsjefen Min Aung Hlaing om endring eller omgåelse av 59f. Hærsjefen var imidlertid ikke villig til å inngå et kompromiss.

- Forhandlingene er bare begynnelsen på drakampen mellom militæret og politiske ledere. Det har ikke vært en god start. Militæret har gjort det klart at de ikke er interessert i å endre grunnloven, en hovedsak for NLD og etniske minoriteter. NLD vil ha fullt fokus på fredsprosessen, hvor også politiske forhandlinger vil etterfølge en våpenhvile, sier Aagre.

Henry Van Thio var NLDs andre visepresidentkandidat. Den siste visepresidentkandidaten nomineres av militæret, og Nasjonalforsamlingen vil deretter velge hvem som blir president.

- Fred, demokrati og nasjonsbygging henger tett sammen i Burma, og det var viktig å nominere en visepresident fra de etniske minoritetene, sier Aagre.

Burmakomiteen mener at Norge, sammen med det internasjonale samfunn, har et ansvar for å styrke NLDs muligheter til å bringe reformprosessen videre.

- I fem år har militæret og det militære partiet hatt full kontroll på alle statsmakter i landet. Nå har Burma fått en demokratisk valgt regjering, som må utfordre militærets økonomiske og politiske privilegier. Norge og det internasjonale samfunnet har vist stor vilje til å støtte en regjering som ikke var demokratisk valgt, og jeg forventer at støtten vil øke til en valgt regjering som risikerer å få militæret mot seg, sier Aagre.

Om Htin Kyaw: https://en.wikipedia.org/wiki/Htin_Kyaw
Om Htin Kyaws far: https://en.wikipedia.org/wiki/Min_Thu_Wun
Om Htin Kyaws sviger, en av grunnleggerne av NLD: https://en.wikipedia.org/wiki/U_Lwin

Kontakt:
Audun Aagre, daglig leder, 977 25 617

 

 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget