Bilde: Advokat U Ko Ni drept.  
Kilde: Maung Maung Myint

Advokat U Ko Ni drept.

Tips en venn  • Utskriftsversjon  • 29. januar 2017

Høyesterettsadvokat og NLD-rådgiver, U Ko Ni, ble i dag skutt og drept ved flyplassen i Yangon i et politisk attentat. - U Ko Ni har vært en langt viktigere person for demokratiseringsprosessen enn mange er klar over, og han var en personlig venn. Det er en trist dag, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen.

Pressemelding
29. januar 2017.


U Ko Ni ble skutt og drept søndag morgen på flyplassen i Yangon, etter å ha kommet tilbake fra Indonesia med en delegasjon fra myndighetene. U Ko Ni var en av de fremste ekspertene på grunnloven fra 2008, og sentral i National League for Democracys arbeid for grunnlovsendringer. Han var også arkitekt bak Aung San Suu Kyis posisjon som State Councellor. Det er en trist dag for alle som arbeider for demokratiske endringer i Burma/Myanmar.

– U Ko Ni var en sentral rådgiver for NLD, og den viktigste eksperten på grunnloven. Han var en moderat, kompetent og taktisk briljant advokat som har vært langt viktigere for demokratiseringsprosessen enn mange er klar over, og han var en personlig venn. Det er en trist dag, sier Audun Aagre, daglig leder i Burmakomiteen. 

Nasjonalismen står sterkt i Burma/Myanmar. MaBaTha, en organisasjon etablert av munker, står for en sterk burmansk-buddhistisk nasjonalisme med sterke bånd til det tidligere militærregimet. MaBaTha var toneangivende opp mot valgkampen i 2015 og vokste sterkt frem mot valget i 2016. MaBaTha har tidligere blokkert et arrangement hvor U Ko Ni og Mye Aye (88 Generation Peace and Open Society) skulle tale. Begge er muslimer. Begge var med i delegasjonen til Indonesia. U Ko Ni og taxisjåføren ble skutt. 

– U Ko Ni var en farlig mann for fiender av demokrati og åpenhet. Han var NLDs viktigste verktøy for grunnlovsendringer. Han var en talsmann for forsoning og religiøs toleranse, og var tydelig om militærets dominans i burmesisk politikk. I sin rettskaffenhet fikk han mange mektige fiender, sier Audun Aagre.

Drapsmannen er tatt, og er fra Mandalay. Drapet var godt planlagt og motivet er ikke avklart. Det spekuleres nå i årsakene til drapet, og om andre står bak. Mange kobler drapet til situasjonen i Rakhine-staten og rohingya-spørsmålet, og at U Ko Ni var muslim.

– Jeg kjente U Ko Ni som en svært pragmatisk, løsningsorientert og moderat mann, som var opptatt av å finne politiske løsninger. Han var like mye en forkjemper for rakhine-buddhister som rohingya-muslimer, og bør ikke tas til inntekt for noen av partene. Han var forsoningens mann og trodde ikke på polarisering, sier Audun Aagre.

U Ko Ni var Burmakomiteens gjest på et foredrag om valget i juni 2015, som ble arrangert i Fritt Ords lokaler. Han advarte da mot økt vold, militærets dominans og faren for at vold kunne bli et middel i burmesisk politikk.

– Han tok heldigvis feil om bruk av vold i valgkampen, men fikk dessverre altfor rett i lys av egen skjebne. Han har sittet rundt vårt middagsbord og når en venn myrdes blir dette ekstra sterkt, men U Ko Ni ville løftet blikket. Drapet er en påminnelse om betydning av arbeidet for menneskerettigheter, ikke med et rosenrødt skjær, men som et realpolitisk verktøy for å bygge en rettsstat. U Ko Ni var helt sentral i dette arbeid, og en modig mann som satt disse verdiene høyere enn han selv. Vi er mange som vil savne ham, sier Audun Aagre.

Kontaktpersoner:

Audun Aagre, daglig leder. audun@burma.no, 977 25 617, +95 9 450046400 (Myanmar).

Kristian Stokke, styreleder. kristian.stokke@sosgeo.uio.no, 970 14 168, 22 85 52 42.

Bilder: https://burma.box.com/s/3382fztdpty8d5jkt3fu

 

 

 

 

 

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget