Etniske grupper

Bilde: Sterke anklager i ny rohingya-rapport 
Kilde: P. Behan / UNHCR

Sterke anklager i ny rohingya-rapport

Rohingya • 25. februar 2014

Lekkede dokumenter viser at statlige og nasjonale myndigheter er skyldige i forbrytelse mot menneskeheten mot rohingyamuslimer, hevdes i en ny rapport fra Fortify Rights.

Bilde: Fortsatt overgrep i Kachinstaten

Fortsatt overgrep i Kachinstaten

Menneskerettigheter • 20. mars 2012

Human Rights Watch lanserte i dag en rapport som avdekker at det fortsatt foregår overgrep mot Kachin-folket utført av det burmesiske militæret. HRW.

Bilde: - Ingen endring etter valget 
Kilde: Partners.

- Ingen endring etter valget

Etniske grupper • 15. desember 2011

Sivile i Øst-Burma utsettes for de samme overgrepene nå som før valget. Internasjonale aktører legger stor vekt på politiske reformer, men ser ikke hva som skjer i de etniske områdene, ifølge en ny rapport fra Karen Human Rights Group.

Bilde: Håp om løsning for Burmas konflikter? 
Kilde: Karen Information Centre

Håp om løsning for Burmas konflikter?

Etniske grupper • 30. november 2011

Konflikter med etniske grupper gjennom flere tiår er myndighetenes største utfordring i Burma. Nå har presidenten fremmet et modig initiativ for fred som gir håp, ifølge en ny rapport fra Int. Crisis Group.

Bilde: Mulige krigsforbrytelser i Nord-Burma 
Kilde: Partners

Mulige krigsforbrytelser i Nord-Burma

Granskningskommisjon • 28. november 2011

Den burmesiske hæren står bak brutale brudd på menneskerettighetene mot etniske grupper i Kachin-staten, ifølge en ny rapport fra Partners, som oppfordrer det internasjonale samfunn til å støtte en granskningskommisjon for krigsforbrytelser. Partners.

Bilde: Mangel på miljøpolitikk fører til konflikt 
Kilde: Global Witness

Mangel på miljøpolitikk fører til konflikt

Miljø, etniske grupper • 25. juli 2011

"Burma’s Environment: People, Problems, Policies" er den første rapporten med en helhetlig tilnærming til miljøspørsmål i Burma. Den ser særlig på sammenhengen mellom miljø, utenlandske investeringer og væpnet konflikt. Burma Environment Working Group.

Bilde: Økt menneskehandel til Kina 
Kilde: Palaung Women's Organization.

Økt menneskehandel til Kina

Narkotika. Etniske grupper. • 22. juni 2011

72 tilfeller av menneskehandel fra Palaung-områdene i Shan-staten de siste seks årene er dokumentert i en ny rapport. De fleste var unge kvinner, elleve av tilfellene var barn under ti år. Les mer.

Bilde: Etniske grupper må få mer innflytelse 
Kilde: Tom Kramer

Etniske grupper må få mer innflytelse

Etniske grupper • 27. mai 2011

Økt selvbestemmelse for etniske grupper og forhandlinger med væpnede grupper er avgjørende for fred og en positiv utvikling i Burma, ifølge ny rapport fra TNI - BCN.

Bilde: Rohingyaene er fanget 
Kilde: Médecins Sans Frontières

Rohingyaene er fanget

Etniske grupper • 27. april 2011

Rohingya kvinner flykter fra undertrykkelse i Burma til voldtekt og overgrep i Bangladesh. Bangladesh må ta ansvar og gi flyktningene beskyttelse, mener Refugees International i en ny rapport. Les mer.

Bilde: Burmas framtid avhenger av etniske løsninger 
Kilde: Transnational Institute.

Burmas framtid avhenger av etniske løsninger

Etniske grupper • 28. mars 2011

Rettferdige løsninger for Burmas problemer må involvere en avslutning på langvarige konflikter mellom staten og etniske grupper, ifølge rapporten "Burma's Longest War" fra Transnational Institute.

Bilde: Blant verdens verste på landminer 
Kilde: Free Burma Rangers

Blant verdens verste på landminer

Landminer • 27. januar 2011

En av ti kommuner i Burma har problemer med landminer, ifølge en ny rapport. Dette gjør landet til en av verdens verste med hensyn til tetthet av landminer, men juntaen vil ikke gjøre noe med det. Epoch Times.

Bilde: Krig gir helsekrise i Øst-Burma 
Kilde: Partners.

Krig gir helsekrise i Øst-Burma

Øst-Burma • 19. oktober 2010

Kvinner og barn bærer byrden av krisen i Øst-Burma, en av de verste i Asia, som skyldes tiår med krig, rettighetsbrudd og myndighetenes forsømmelse, ifølge rapporten Diagnosis: Critical. ReliefWeb.

Bilde: Flyktningliv, identitet og kjønn 
Kilde: Ingvill Bjørnstad Åberg

Flyktningliv, identitet og kjønn

05. august 2010

Ingvill Bjørnstad Åberg har studert hvordan flyktninglivet fører til endringer i identitet og kjønnsrelasjoner mellom unge karenere på den thai-burmesiske grensen, i sin master i utviklingsantropologi. Master (pdf).

Bilde: - Forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaer 
Kilde: Chris Lewa

- Forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaer

Rohingya • 16. juni 2010

Minoritetsgruppen i Vest-Burma er utsatt for forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer en rapport fra Irish Centre for Human Rights.

Bilde: Kvinnelige landsbyledere utsatt for overgrep 
Kilde: Karen Women's Organisation

Kvinnelige landsbyledere utsatt for overgrep

Øst-Burma • 25. februar 2010

Flere kvinner har tatt på seg vervet som landsbyledere i Karen-staten i den tro at de ville være mindre utsatt for overgrep enn mannlige ledere. Rapporten "Walking Amongst Sharp Knives" fra Karen Women's Organisation viser at dette ikke er tilfelle og at kvinner også er utsatt for andre overgrep fordi de er kvinner. Rapport fra KWO.

Bilde: - Stopp undertrykking av etniske aktivister

- Stopp undertrykking av etniske aktivister

Etniske grupper • 16. februar 2010

En ny rapport omhandler undertrykkingen av aktivister fra etniske minoriteter i Burma siden 2007. Juntaen må stanse dette før det kommende valget, mener Amnesty International.

Bilde: Ti tusener av rohingyaer risikerer sult 
Kilde: Anonym.

Ti tusener av rohingyaer risikerer sult

Flyktninger • 16. februar 2010

Myndighetene i Bangladesh slår hardt ned på ti tusener av rohingya flyktninger og sender de ut i en alvorlig humanitær krise, hevdes i en ny rapport fra The Arakan Project.

Bilde: Situasjonen for rohingyaene i Malaysia 
Kilde: Chris Lewa

Situasjonen for rohingyaene i Malaysia

Rohingya • 05. januar 2010

Rapporten "Trapped in a Cycle of Flight: Stateless Rohingya in Malaysia" setter fokus på den prekære situasjonen for rohingyaer i Malaysia. Den viser at rohingyaenes liv er preget av en evig runddans med diskriminering, fattigdom, flukt, menneskehandel, fengsling og varetekt, utvisning og deportasjon. The Equal Rights Trust.

Bilde: Guide til en stjålet kultur 
Kilde: Shan Women's Action Network

Guide til en stjålet kultur

Etniske grupper • 17. november 2009

"Forbidden Glimpses of Shan State" er en alternativ guide til historiske kulturminner i Shan-staten. Guiden er utgitt av Shan Women's Action Network.

Bilde: Tatoveringer upopulært 
Kilde: Tom Kramer

Tatoveringer upopulært

Av Hanne LL Svane • 12. november 2009

Shan-tatoveringer har tradisjonelt symbolisert beskyttelse, men relateres nå ofte til en uønsket identitet som ulovlig flyktning i Thailand, ifølge artikkel i Norsk Antropologisk Tidsskrift (docx).

Bilde: Våpenhvileavtalene er truet 
Kilde: Tom Kramer

Våpenhvileavtalene er truet

Etniske grupper • 01. oktober 2009

Spenningen øker mellom regimet og etniske grupper etter at kokang-gruppen ble overmannet i august. Konsekvensene av kokang-krisen er tema i en briefing fra Transnational Institute.

Bilde: Etniske samfunn ødelegges 
Kilde: KESAN

Etniske samfunn ødelegges

Miljø, etniske grupper • 15. september 2009

Konflikt og utviklingsprosjekter ødelegger miljøet og gjør det umulig for mange etniske samfunn i Burma å fortsette sine tradisjonelle levemåter, hevdes i rapporten Accessible Alternatives.

Bilde: Våpenhvile har gitt verken krig eller fred 
Kilde: Tom Kramer

Våpenhvile har gitt verken krig eller fred

Demokrati, etniske grupper • 04. august 2009

Rapporten "Neither War nor Peace" fra Transnational Institute ser på våpenhvileavtalene mellom juntaen og væpnede etniske motstandsgrupper. Forfatteren mener en løsning på etniske konflikter er helt sentralt for en langvarig politisk løsning i Burma, men at dette har kommet i bakgrunnen av opposisjonens kamp ledet av Aung San Suu Kyi. Rapport.

Chin - det glemte folk i Burma

Rapport • 27. januar 2009

Det kristine chin-folket er ikke trygge i Burma og blir ikke anerkjent og beskyttet som flyktninger i India, hevder Human Rights Watch i rapporten "We Are Like Forgotten People". Chin-folket utsettes for tvangsarbeid, tortur og religiøs forfølgelse i Burma, men er det 'glemte folk' fordi overgrepene skjer langt borte fra Rangoon og New Delhi. Human Rigths Watch.

Rohingaene: Burmas glemte minoritet

Flyktinger • 18. desember 2008

Den muslimske og statsløse folkegruppen rohingaene er Burmas glemte minoritet, hevder Refugees International i en ny rapport. Rohingaene blir utsatt for spesielt hard undertrykkelse i hjemlandet og ignorert og diskriminert som flyktninger i nabolandene. Nå må denne gruppen få hjelp, understreker Refugees International.

Families Killed, Girls Raped: Burma Army Brutality in Karen State

13. juli 2007

Denne rapporten fra Free Burma Rangers bekrefter at militærets terrorisering i Karen-staten fortsetter. Det har vært hyppige angrep de siste månedene. Free Burma Rangers (nettside).

Provoking Displacement in Toungoo District

30. mai 2007

Juntaens militære angrep i Karen-staten har fortsatt i 2007 og tvinger flere sivile på flukt. Det kommer fram i rapporten "Provoking Displacement in Toungoo District: Forced labour, restrictions and attacks" fra Karen Human Rights Group. KHRG (pdf).

WLC: "Unsafe State"

27. mars 2007

Mars 2007: Women's League of Chinland gir med dette ut den første rapporten som dokumenterer systematisk bruk av voldtekt som våpen i Chin-staten i vest-Burma. Den etterfølger en rekke rapporter fra ulike burmesiske kvinneorganisasjoner som avdekker at bruk av voldtekt som våpen er krigsstrategi og statspolitikk i Burma for å undertrykke landets etniske minoritetsgrupper. "Unsafe State" (pdf) (pdf).

KWO: State of Terror

12. februar 2007

Februar 2007: Rapporten fra Karen Women's Organization gir en en oversikt over mer enn 4.000 brudd på menneskerettighetene mot Karen-folket, begått i perioden 1981-2006. Av disse er 959 tilfeller detaljerte beskrivelser av overgrep mot kvinner og jenter. State of Terror.
KWO pressemelding

Amnesty: Myanmar: Leaving Home

08. september 2005

September 2005: Rapporten "Leaving Home" viser hvordan militæret i Burma utnytter sivilbefolkningen fra de etniske gruppene ved å konfiskere land, stjele avlingene og husdyrene deres og tvinge barn, kvinner og menn til å arbeide for dem. Dette er en del av juntaens taktikk for å bryte ned motstanden mot regimet fra de etniske gruppene og deres væpnede styrker, og situasjonen har forverret seg siden regimet satte krav om at hæren skal være selvforsynt. Amnesty: Myanmar: Leaving Home.

Karen Human Rights Group (KHRG): Papun and Nyaunglebin Districts: Continued Oppression During the Ce

01. august 2005

9. september 2004: Denne informasjonsoppdateringen fra KHRG ser på situasjonen i to distrikter som viser at undertrykkingen av sivilbefolkningen fortsatt pågår til tross for den muntlige våpenhvileavtalen juntaen inngikk med Karen National Union i januar 2004. Gå til.

Project Maje, USA: Difficult Lives. Interviews in the Kachin State, Northern Burma

29. juli 2005

September 1991: 11 intervjuer av innbyggere i en landsby i staten Kachin. Landsbyen blir stadig større pga. strømmen av interne flyktninger, som flykter fra militærjuntaens overgrep. Rapporten er utgitt av Project Maje, et uavhengig informasjonsprosjekt med fokus på menneskerettigheter og miljøsaker i Burma. Gå til.

Project Maje, USA: Ashes and tears

29. juli 2005

Mars 2001: En rapport basert på intervjuer med flyktninger fra Burma på øya Guam i Stillehavet, deriblant nylige intervjuer med Chin og Kachin flyktninger. Rapporten er utgitt av Project Maje, et uavhengig informasjonsprosjekt med fokus på menneskerettigheter og miljøsaker i Burma. Gå til.

Horton: Dying Alive

03. mai 2005

Mai 2005: Den britiske forskeren Guy Horton har de siste årene reist mye i Burma, og mener at hæren utfører et sakte folkemord på de etniske gruppene. Les mer.

Rehmonnya: Socio- economic condition of Mon IDPs in southern Burma

30. september 2004

30. september 2004: Dette er en minirapport fra Rehmonnya, som er en informasjonsnettside under organisasjonen Human Rights Foundation of Monland, om situasjonen for internt fordrevne i Mon-staten. Rapporten konkluderer med at IDP-problemet ikke vil bli løst før den politiske konflikten i Burma er løst. Les mer.

Burma Donors' Forum, seminar: The Ethnic Dimension of the Conflict in Burma

Januar 2004: Seminar om den etniske dminesjonen i Burma-konflikten i forbindelse med Burma Donors' Forum i Oslo 15.-17. januar. Les mer.

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget