Rapporter

Rapporter utgitt av internasjonale og burmesiske organisasjoner om Burma. Under følger de nyeste rapportene. Alle rapportene er lagret under relevante temaer, se boksene til høyre. Noen rapporter er lagret under mer enn én kategori, der rapporten omfatter flere ulike temaer.

Bilde: Sterke anklager i ny rohingya-rapport 
Kilde: P.Behan / UNHCR

Sterke anklager i ny rohingya-rapport

Rohingya • 25. februar 2014

Lekkede dokumenter viser at statlige og nasjonale myndigheter er skyldige i forbrytelse mot menneskeheten mot rohingyamuslimer, hevdes i en ny rapport fra Fortify Rights.

Bilde: Vil øke etniske spenninger 
Kilde: Free Burma Rangers

Vil øke etniske spenninger

Folketelling • 24. februar 2014

Kritikken mot den planlagte folketellingen øker. Folketellingen risikerer å fyre opp etniske spenninger i en tid hvor fredsforhandlingene mellom etniske grupper og myndigheter er avhengig av at partene klarer å bygge tillit, mener Transnational Institute.

Bilde: Advarer mot folketellingen

Advarer mot folketellingen

Folketelling • 12. februar 2014

Den planlagte folketellingen i mars/april er unødvendig komplisert og risikerer å forsterke konflikter særlig relatert til religion og etnisitet. Den bør endres til kun å gjelde nødvendige demografiske spørsmål, mener International Crisis Group.

Bilde: Vil folketellingen bidra til fred? 
Kilde: Vibeke Hermanrud.

Vil folketellingen bidra til fred?

Folketelling • 12. februar 2014

Burma skal i mars/april i år gjennomføre den første folketellingen på 30 år. Det kan gi nyttig data. Samtidig er det en sterk mistillit blant burmesere til myndighetenes intensjoner. Utfordringene blir diskutert i denne briefen fra PRIO.

Bilde: Har Burmas reformprosess begynt å vakle? 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Har Burmas reformprosess begynt å vakle?

Ytringsfrihet • 12. februar 2014

Burma har forbedret seg noe siden i fjor på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, men reformtempoet har begynt å stagnere. Medielovgivning i tråd med internasjonale standarder mangler fortsatt. RSF.

Bilde: Bruker voldtekt som våpen 
Kilde: Women's League of Burma

Bruker voldtekt som våpen

Menneskerettigheter • 15. januar 2014

I rapporten "Same Impunity, Same Patterns" som lanseres i dag, hevdes det at det burmesiske militæret fortsatt bruker seksuell vold som våpen. Problemet vil ikke opphøre før en demokratisk valgt regjering er på plass, hevder kvinneorganisasjon Bistandsaktuelt.

Bilde: Overgrep mot barn i konfliktsone 
Kilde: White Orchid Press

Overgrep mot barn i konfliktsone

Barns rettigheter • 17. januar 2012

Ifølge en ny rapport er det dokumentert barnearbeid, barnesoldater og seksuelle overgrep mot barn i et konfliktområde i sørlige Burma i nærheten av Dawei dyphavnsprosjekt. Women and Child Rights Project.

Bilde: - Ingen endring etter valget 
Kilde: Partners.

- Ingen endring etter valget

Etniske grupper • 15. desember 2011

Sivile i Øst-Burma utsettes for de samme overgrepene nå som før valget. Internasjonale aktører legger stor vekt på politiske reformer, men ser ikke hva som skjer i de etniske områdene, ifølge en ny rapport fra Karen Human Rights Group.

Bilde: Håp om løsning for Burmas konflikter? 
Kilde: Karen Information Centre

Håp om løsning for Burmas konflikter?

Etniske grupper • 30. november 2011

Konflikter med etniske grupper gjennom flere tiår er myndighetenes største utfordring i Burma. Nå har presidenten fremmet et modig initiativ for fred som gir håp, ifølge en ny rapport fra Int. Crisis Group.

Bilde: Mulige krigsforbrytelser i Nord-Burma 
Kilde: Partners

Mulige krigsforbrytelser i Nord-Burma

Granskningskommisjon • 28. november 2011

Den burmesiske hæren står bak brutale brudd på menneskerettighetene mot etniske grupper i Kachin-staten, ifølge en ny rapport fra Partners, som oppfordrer det internasjonale samfunn til å støtte en granskningskommisjon for krigsforbrytelser. Partners.

Bilde: Flere sivile på flukt siste året 
Kilde: Free Burma Rangers.

Flere sivile på flukt siste året

Flyktninger, IDP • 25. oktober 2011

Flere sivile har blitt tvunget på flukt det siste året enn noe år siden 2002. - Det er et paradoks at demokratiske reformer pågår samtidig med en eskalering av konflikt og militarisering, mener Thailand Burma Border Consortium i en ny rapport. IRIN.

Bilde: Krever bekreftelse på stans av dam 
Kilde: Irrawaddy

Krever bekreftelse på stans av dam

Dam, Irrawaddy • 14. oktober 2011

Megadammen Myitsone på Irrawaddy utsettes, annonserte president Thein Sein fort kort tid siden. Men arbeidet pågår fortsatt, ifølge en lokal organisasjon som krever at arbeidet stanses og alt utstyr og personale flyttes fra området. KDNG.

Bilde: Rapport: Store reformer i gang 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Rapport: Store reformer i gang

Demokratiprosessen • 22. september 2011

Det har skjedd store endringer i Burma etter valget. Mange fundamentale endringer gjenstår, men Vesten må ikke bremse prosessen ved å være for forsiktig i sin respons, mener International Crisis Group.

Bilde: Burma selger seg til Kina 
Kilde: Kart: Shwe Movement. Rigg: Daewoo Int.

Burma selger seg til Kina

Olje og gass • 05. september 2011

Konstruksjonen av den svært omdiskuterte gass- og oljerørledningen på tvers av Burma er i gang som del av Shwe-prosjektet. Regimet selger naturressursene til Kina og åpner for omfattende brudd på menneskerettighetene og økt konfliktnivå ifølge rapporten "Sold Out" fra Shwe Gas Movement.

Bilde: Mangel på miljøpolitikk fører til konflikt 
Kilde: Global Witness

Mangel på miljøpolitikk fører til konflikt

Miljø, etniske grupper • 25. juli 2011

"Burma’s Environment: People, Problems, Policies" er den første rapporten med en helhetlig tilnærming til miljøspørsmål i Burma. Den ser særlig på sammenhengen mellom miljø, utenlandske investeringer og væpnet konflikt. Burma Environment Working Group.

Bilde: Fanger som menneskelige skjold 
Kilde: Fee Burma Rangers

Fanger som menneskelige skjold

Menneskerettigheter • 12. juli 2011

Fanger blir brukt av det burmesiske militæret som bærere i konfliktsoner. De sendes i front som menneskelige skjold og minesveipere, ifølge rapporten "Dead Man Walking" fra Human Rights Watch.

Bilde: Økt menneskehandel til Kina 
Kilde: Palaung Women's Organization.

Økt menneskehandel til Kina

Narkotika. Etniske grupper. • 22. juni 2011

72 tilfeller av menneskehandel fra Palaung-områdene i Shan-staten de siste seks årene er dokumentert i en ny rapport. De fleste var unge kvinner, elleve av tilfellene var barn under ti år. Les mer.

Bilde: Fortsatt blant de verste i verden

Fortsatt blant de verste i verden

Menneskerettigheter • 04. juni 2011

Burma er på listen over verdens 17 mest undertrykkende land, ifølge en rapport fra den anerkjente stiftelsen Freedom House. Disse landene scorer aller lavest på politiske og sivile rettigheter. Aftenposten.

Bilde: Etniske grupper må få mer innflytelse 
Kilde: Tom Kramer

Etniske grupper må få mer innflytelse

Etniske grupper • 27. mai 2011

Økt selvbestemmelse for etniske grupper og forhandlinger med væpnede grupper er avgjørende for fred og en positiv utvikling i Burma, ifølge ny rapport fra TNI - BCN.

Bilde: Kritikere fengsles 
Kilde: Harn Lay

Kritikere fengsles

Menneskerettigheter • 13. mai 2011

Amnesty International legger vekt på politiske fanger, etniske aktivister og overgrep relatert til utvikling av olje- og gassprosjekter i sin årsrapport om Burma. Amnesty Int.

Bilde: Rohingyaene er fanget 
Kilde: Médecins Sans Frontières

Rohingyaene er fanget

Etniske grupper • 27. april 2011

Rohingya kvinner flykter fra undertrykkelse i Burma til voldtekt og overgrep i Bangladesh. Bangladesh må ta ansvar og gi flyktningene beskyttelse, mener Refugees International i en ny rapport. Les mer.

Bilde: Rapport: Den stille krisen 
Kilde: Médecins Sans Frontières

Rapport: Den stille krisen

Rohingya • 19. april 2011

Donorer som Norge må bidra til å bedre situasjonen for rohingya-flyktninger i Bangladesh, hvor de lever under forferdelige forhold, samt ta i mot flere rohingyaer som flyktninger, mener Refugees International.

Bilde: Pensjonsfondsselskaper medansvarlig for rettighetsbrudd 
Kilde: Mizzima News

Pensjonsfondsselskaper medansvarlig for rettighetsbrudd

Olje og gass • 29. mars 2011

En rekke brudd på menneskerettighetene foregår i Shwe-prosjektet i forbindelse med konstruksjon av rørledninger for gass og olje på tvers av Burma, ifølge en ny rapport. Pensjonsfondet har interesser i flere av selskapene. EarthRights Int.

Bilde: Burmas framtid avhenger av etniske løsninger 
Kilde: Transnational Institute.

Burmas framtid avhenger av etniske løsninger

Etniske grupper • 28. mars 2011

Rettferdige løsninger for Burmas problemer må involvere en avslutning på langvarige konflikter mellom staten og etniske grupper, ifølge rapporten "Burma's Longest War" fra Transnational Institute.

Bilde: Reise til Burma? 
Kilde: Kathrine Sund

Reise til Burma?

15. mars 2011

Det har blitt mer akseptert å reise til Burma etter at Den nasjonale liga for demokrati har åpnet for en viss turisme, men det er viktig å være bevisst hvordan man reiser. Den franske organisasjonen Info Birmanie har laget en rapport som gir både bakgrunn og veiledning. Tourism in Burma (pdf).

Bilde: En internettfiende 
Kilde: Harn Lay

En internettfiende

Ytringsfrihet • 11. mars 2011

Burmesiske myndigheter har gått drastisk til verks i 2010 for å reorganisere landets internett og har anskaffet verktøy for å kunne kutte folkets tilgang til nettet uten at det offisielle Burma rammes. Reportere uten grenser.

Bilde: Endret landskap i Burma etter valget 
Kilde: Vibeke Hermanrud

Endret landskap i Burma etter valget

Valget 2010 • 07. mars 2011

Valget vil ikke føre til endringer på kort sikt, men har skapt et annet politisk landskap som kan gi endringer på lang sikt. Men da må Vesten heve sanksjonene, ifølge International Crisis Group.

Bilde: NLD vil beholde sanksjonene

NLD vil beholde sanksjonene

Sanksjoner • 08. februar 2011

Den nasjonale liga for demokrati har vurdert hvilken effekt sanksjonene har på folk flest i Burma og konkludert med at de rammes i liten grad. Derfor bør sanksjonene opprettholdes inntil genuin framgang i demokratiprosess og respekt for menneskerettighetene. NLDs erklæring.

Bilde: Blant verdens verste på landminer 
Kilde: Free Burma Rangers

Blant verdens verste på landminer

Landminer • 27. januar 2011

En av ti kommuner i Burma har problemer med landminer, ifølge en ny rapport. Dette gjør landet til en av verdens verste med hensyn til tetthet av landminer, men juntaen vil ikke gjøre noe med det. Epoch Times.

Bilde: Mykt diplomati endrer ikke regimer som Burma 
Kilde: Platon for Human Rights Watch

Mykt diplomati endrer ikke regimer som Burma

Menneskerettigheter • 24. januar 2011

Verdenssamfunnet er for veike i sitt svar til undertrykkende regimer, mener Human Rights Watch i sin World Report, og peker blant annet på ASEANs og Indias holdning overfor Burma. HRWs Burma-rapport.

Bilde: 92 prosent utsatt for tvangsarbeid i Chin-staten 
Kilde: Physicians for Human Rights

92 prosent utsatt for tvangsarbeid i Chin-staten

Menneskerettigheter • 19. januar 2011

Dette hevder Physicians for Human Rights i en ny rapport. I tillegg kommer en rekke andre overgrep, som kan tilsvare forbrytelser mot menneskeheten. Rapporten styrker kravet om en granskningskommisjon på Burma, mener Chin Human Rights Organization. Les mer.

Bilde: Burmesere store mediekonsumenter 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Burmesere store mediekonsumenter

Ytringsfrihet • 22. desember 2010

Burmesere er aktive mediebrukere og internasjonale radiostasjoner er svært viktige informasjonskanaler. Det er blant hovedfunnene i en rapport fra Reportere uten grenser.

Bilde: Burma verdens eneste bruker av landminer 
Kilde: Free Burma Rangers

Burma verdens eneste bruker av landminer

Landminer • 25. november 2010

Burma er det eneste i landet i verden som nylig har brukt landminer og er ett av tre land som fortsatt produserer landminer, ifølge en ny rapport fra International Campaign to Ban Landmines. Les mer.

Bilde: Krig gir helsekrise i Øst-Burma 
Kilde: Partners.

Krig gir helsekrise i Øst-Burma

Øst-Burma • 19. oktober 2010

Kvinner og barn bærer byrden av krisen i Øst-Burma, en av de verste i Asia, som skyldes tiår med krig, rettighetsbrudd og myndighetenes forsømmelse, ifølge rapporten Diagnosis: Critical. ReliefWeb.

Bilde: Diskriminering av kristne i Burma 
Kilde: Christian Solidarity Worldwide

Diskriminering av kristne i Burma

Religionsfrihet • 28. september 2010

En grundig rapport om militærregimets systematiske kontroll, diskriminering og forfølgelse av kristne i Burma foreligger nå på norsk med tittelen "De som bærer korset". Norsk Misjon i Øst.

Bilde: Kinas Burma-strategi 
Kilde: EarthRights International

Kinas Burma-strategi

21. september 2010

Kina vil antagelig akseptere et hvilket som helst valgresultat så lenge det ikke fører til regimeskifte eller at stabiliteten rokkes. Kinas største frykt er konflikter langs grensen mellom Kina og Burma, ifølge en briefing fra Int Crisis Group (pdf).

Bilde: Skjult skattlegging robber de fattige 
Kilde: Vibeke Hermanrud

Skjult skattlegging robber de fattige

Korrupsjon • 02. september 2010

- Vi må gi de så mye at magene våre er helt tomme, er et sitat i en ny rapport som dokumenterer hvordan militæret gjennom ulike skatter gjør livet enda vanskeligere for vanlige burmesere. ND-Burma.

Bilde: Finansfyrste ødelegger tigerreservat 
Kilde: The Kachin Development Networking Group

Finansfyrste ødelegger tigerreservat

Miljø • 25. august 2010

Htay Myint, en av Burmas mektigste finansfyrster, etablerer enorme plantasjer i verdens største tigerreservat, ifølge en ny rapport. Les mer.

Bilde: Undersøkelseskommisjon for krigsforbrytelser bør være neste skritt for FN 
Kilde: Free Burma Rangers/Partners

Undersøkelseskommisjon for krigsforbrytelser bør være neste skritt for FN

16. august 2010

En briefing om FNs 19 resolusjoner på Burma viser at en naturlig fortsettelse av disse er at generalforsamlingen senere i år går inn for en undersøkelseskommisjon for krigsforbrytelser i Burma. Valget bør ikke være noen hindring for dette, mener Burma Campaign UK (pdf).

Bilde: Burma Briefing: Election 2010

Burma Briefing: Election 2010

13. august 2010

Briefingen "Burma's transition to civilian dictatorship" gjennomgår hvorfor juntaens valg 7. november ikke vil føre til politiske løsninger i Burma og hvorfor det internasjonale samfunn fortsatt må jobbe for en trepartsdialog. Burma Campaign UK (pdf).

Bilde: Flyktningliv, identitet og kjønn 
Kilde: Ingvill Bjørnstad Åberg

Flyktningliv, identitet og kjønn

05. august 2010

Ingvill Bjørnstad Åberg har studert hvordan flyktninglivet fører til endringer i identitet og kjønnsrelasjoner mellom unge karenere på den thai-burmesiske grensen, i sin master i utviklingsantropologi. Master (pdf).

Bilde: Oljeselskaper sponser atomprogram 
Kilde: EarthRights International

Oljeselskaper sponser atomprogram

Olje og gass • 04. juli 2010

Det kontroversielle Yadana-prosjektet med Total er Burma-regimets største inntektskilde. Det har gjort det mulig for juntaen å holde på makten og å iverksette et ulovlig atomvåpenprogram, hevdes i en ny rapport av EarthRights International.

Bilde: Burmesiske flyktninger og migranter utsatt 
Kilde: Free Burma Rangers

Burmesiske flyktninger og migranter utsatt

Flyktninger • 16. juni 2010

Amnesty International setter i en ny rapport søkelyset på Malaysias elendige behandling av flyktninger. Human Rights Watch har i lengre tid kritisert Thailands behandling av migranter. Les mer.

Bilde: - Forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaer 
Kilde: Chris Lewa

- Forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaer

Rohingya • 16. juni 2010

Minoritetsgruppen i Vest-Burma er utsatt for forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer en rapport fra Irish Centre for Human Rights.

Bilde: Kritikkverdig valg, men en mulighet for Burma 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Kritikkverdig valg, men en mulighet for Burma

Valget 2010 • 27. mai 2010

Juntaens valg er kritikkverdig, men det vil medføre et politisk skifte som kan være den beste muligheten i en generasjon til å forandre landets retning, ifølge en briefing fra Int Crisis Group.

Bilde: Resultatene Chevron ikke rapporterer om 
Kilde: Earth Rights International

Resultatene Chevron ikke rapporterer om

Gass og olje • 19. mai 2010

I en alternativ årsrapport redegjør Earth Rights Int for de egentlige kostnadene av Chevrons operasjoner, blant annet drap, tortur og tvangsarbeid i Yadana-prosjektet i Burma. EarthRights Int.

Bilde: Grensens betydning for etnisk tilhørighet 
Kilde: Karen Women's Organisation

Grensens betydning for etnisk tilhørighet

15. mai 2010

Bacheloroppagave av Karine Røthe ved Universitetet i Bergen med tittel "Grensens betydning for etnisk tilhørighet: Mon og Karen situert i grenselandet mellom Thailand og Burma". Bachelor (doc).

Bilde: Valget og menneskerettigheter 
Kilde: Tom Kramer

Valget og menneskerettigheter

11. mai 2010

Regimet i Burma signaliserer ingen stans av forbrytelser mot sivile til tross for planer om valg. Det internasjonale samfunn må gå inn for en undersøkelseskommisjon, understreker Amnesty Int. i en briefing. Amnesty Int (doc).

Bilde: Juntaen hindret nødhjelp i å nå fram 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Juntaen hindret nødhjelp i å nå fram

Syklonen Nargis • 28. april 2010

Rapporten "I Want to Help My Own People" dokumenterer regimets forsøk på å hindre bistand til syklonofre de første tre ukene etter syklonen Nargis hadde rammet Burma. Human Rights Watch.

Bilde: Ingen barndom 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Ingen barndom

Barn • 09. april 2010

"Displaced Childhoods" er den første rapporten som dokumenterer erfaringer til internt fordrevne barn og måler det mot Burmas ansvar ifølge egne og internasjonale lover. Rapport.

Bilde: Eksilbevegelsen om valget 2010

Eksilbevegelsen om valget 2010

Av Nasjonal liga for demokrati med flere • 13. mars 2010

I dette bakgrunnsdokumentet blir det gjort rede for problemene ved valget og grunnloven fra 2008, og hva som må til for nasjonal forsoning. De viktigste organisasjonene i den burmesiske eksilbevegelsen har forfattet dokumentet. 2010 Elections: Stealing Democracy (doc).

Bilde: Kvinnelige landsbyledere utsatt for overgrep 
Kilde: Karen Women's Organisation

Kvinnelige landsbyledere utsatt for overgrep

Øst-Burma • 25. februar 2010

Flere kvinner har tatt på seg vervet som landsbyledere i Karen-staten i den tro at de ville være mindre utsatt for overgrep enn mannlige ledere. Rapporten "Walking Amongst Sharp Knives" fra Karen Women's Organisation viser at dette ikke er tilfelle og at kvinner også er utsatt for andre overgrep fordi de er kvinner. Rapport fra KWO.

Bilde: - Stopp undertrykking av etniske aktivister

- Stopp undertrykking av etniske aktivister

Etniske grupper • 16. februar 2010

En ny rapport omhandler undertrykkingen av aktivister fra etniske minoriteter i Burma siden 2007. Juntaen må stanse dette før det kommende valget, mener Amnesty International.

Bilde: Ti tusener av rohingyaer risikerer sult 
Kilde: Anonym.

Ti tusener av rohingyaer risikerer sult

Flyktninger • 16. februar 2010

Myndighetene i Bangladesh slår hardt ned på ti tusener av rohingya flyktninger og sender de ut i en alvorlig humanitær krise, hevdes i en ny rapport fra The Arakan Project.

Bilde: Overgrep mot migrantarbeidere i Thailand 
Kilde: Human Rights Watch

Overgrep mot migrantarbeidere i Thailand

Migrantarbeidere • 15. februar 2010

Rapporten "From the Tiger to the Crocodile: Abuse of Migrant Workers in Thailand" tar opp omfattende og alvorlige brudd på menneskerettighetene mot migrantarbeidere fra Burma, Kambodsja og Laos. Human Rights Watch.

Bilde: Mer opium under juntaen 
Kilde: Palaung Women's Organization / White Orchid Press / montasje: Den norske Burmakomité

Mer opium under juntaen

Narkotika • 09. februar 2010

Opiumsdyrking har økt kraftig de siste årene i deler av Shan-staten og ført til omfattende misbruk og ødelagte lokalsamfunn, ifølge Palaung Women's Organization som har gitt ut rapporten Opium Hills.

Bilde: HRW: Forverret situasjon i Burma i 2009 
Kilde: Human Rights Watch

HRW: Forverret situasjon i Burma i 2009

Menneskerettigheter • 20. januar 2010

Burmas rulleblad på menneskerettigheter ble ytterligere forverret i løpet av 2009, hevder Human Rights Watch i sin årlige rapport om situasjonen i verden. HRW trekker særlig fram rettssaken mot Aung San Suu Kyi. Human Rights Watch: Burma.

Bilde: Situasjonen for rohingyaene i Malaysia 
Kilde: Chris Lewa

Situasjonen for rohingyaene i Malaysia

Rohingya • 05. januar 2010

Rapporten "Trapped in a Cycle of Flight: Stateless Rohingya in Malaysia" setter fokus på den prekære situasjonen for rohingyaer i Malaysia. Den viser at rohingyaenes liv er preget av en evig runddans med diskriminering, fattigdom, flukt, menneskehandel, fengsling og varetekt, utvisning og deportasjon. The Equal Rights Trust.

Bilde: Opposisjon i et undertrykkende regime

Opposisjon i et undertrykkende regime

Av Kine Nordstokkå • 24. november 2009

En ny masteroppgave tar for seg hvordan opposisjonen i Burma manøvrerer på innsiden og utsiden av restriksjoner og begrensninger i et undertrykkende regime. "Patterns of Protest in Burma" (pdf).

Bilde: Guide til en stjålet kultur 
Kilde: Shan Women's Action Network

Guide til en stjålet kultur

Etniske grupper • 17. november 2009

"Forbidden Glimpses of Shan State" er en alternativ guide til historiske kulturminner i Shan-staten. Guiden er utgitt av Shan Women's Action Network.

Bilde: Tatoveringer upopulært 
Kilde: Tom Kramer

Tatoveringer upopulært

Av Hanne LL Svane • 12. november 2009

Shan-tatoveringer har tradisjonelt symbolisert beskyttelse, men relateres nå ofte til en uønsket identitet som ulovlig flyktning i Thailand, ifølge artikkel i Norsk Antropologisk Tidsskrift (docx).

Bilde: Master om DVB 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Master om DVB

Av Jade Josefine Nordahl • 10. november 2009

Nordahl gjør rede for hvordan en moderne eksilmediebedrift som Democratic Voice of Burma opererer og ser på utfordringer som forårsakes av at eksterne og interne krefter presser DVB til å følge idealer utviklet i, og for, en annen kontekst enn den de opererer i. Se masteroppgaven Waves of Democracy (pdf).

Bilde: Tømmersmuggling fra Burma må stoppes 
Kilde: Global Witness

Tømmersmuggling fra Burma må stoppes

Rapport • 21. oktober 2009

Det har vært en sterk nedgang i ulovlig tømmerhandel fra Burma til Kina, men fortsatt smuggles mye tømmer over grensen, hevdes i rapporten "A Disharmonious Trade". Kina må gjøre mer for å stanse dette, mener Global Witness.

Bilde: Straffefrihet for seksuell vold, tvangsarbeid og barnesoldater 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Straffefrihet for seksuell vold, tvangsarbeid og barnesoldater

Rapport • 08. oktober 2009

Et eventuelt valgresultatet i 2010 må ikke godtas uten at Burma forandrer grunnloven for å stoppe straffefrihet for brudd på menneskerettighetene, er konklusjonen i en ny rapport fra International Center for Transitional Justice.

Bilde: Våpenhvileavtalene er truet 
Kilde: Tom Kramer

Våpenhvileavtalene er truet

Etniske grupper • 01. oktober 2009

Spenningen øker mellom regimet og etniske grupper etter at kokang-gruppen ble overmannet i august. Konsekvensene av kokang-krisen er tema i en briefing fra Transnational Institute.

Bilde: HRW: Stopp undertrykking av munkene

HRW: Stopp undertrykking av munkene

Rapport • 21. september 2009

To år etter Safranrevolusjonen utsettes buddhistiske munker i Burma fortsatt for undertrykking og tøffe fengselsstraffer, sier Human Rights Watch i rapporten "The Resistance of the Monks". Human Rights Watch.

Bilde: Politiske fanger må løslates før valget 
Kilde: Vbeke Hermanrud

Politiske fanger må løslates før valget

Rapport / Kampanje • 16. september 2009

Valget i 2010 vil være uten troverdighet hvis ikke Burmas politiske fanger løslates først, understreker Human Rights Watch i en ny rapport, som markerer starten på kampanjen "2100 by 2010". Human Rights Watch.

Bilde: Etniske samfunn ødelegges 
Kilde: KESAN

Etniske samfunn ødelegges

Miljø, etniske grupper • 15. september 2009

Konflikt og utviklingsprosjekter ødelegger miljøet og gjør det umulig for mange etniske samfunn i Burma å fortsette sine tradisjonelle levemåter, hevdes i rapporten Accessible Alternatives.

Bilde: Kina ignorerer stor risiko i jakt på energi 
Kilde: Shwe Gas Movement

Kina ignorerer stor risiko i jakt på energi

Olje og gass • 15. september 2009

Kina ignorerer den ustabile situasjonen og presser gjennom sin plan om en dobbel gass- og oljeledning på tvers av Burma, som vil medføre grove rettighetsbrudd. Prosjektet må stanses, mener Shwe Gas Movement i en ny rapport Corridor of Power.

Bilde: China's Myanmar Dilemma 
Kilde: EarthRights International

China's Myanmar Dilemma

Rapport • 14. september 2009

Denne rapporten argumenterer med at Kinas påvirkningsevne er overdrevet, og at økt press fra Beijing ikke vil forandre militærjuntaens handlinger. International Crisis Group.

Bilde: Fortsatt tvangsarbeid i Totals gassprosjekt 
Kilde: EarthRights International

Fortsatt tvangsarbeid i Totals gassprosjekt

Rapport: Handel, menneskerettigheter • 10. september 2009

Det foregår fortsatt systematiske brudd på menneskerettighetene i områdene langs gassrørledningen til Total og Chevron i Burma, hevder Earth Rights i ny rapport. ERI dokumenterer også i denne rapporten hvordan juntaen har unndratt nesten fem milliarder dollar av sine inntekter fra dette prosjektet og plassert pengene i banker i Singapore. ERI-rapport: Total Impact.

Bilde: Total fører investorer bak lyset 
Kilde: EarthRights International

Total fører investorer bak lyset

Rapport: Handel, CSR • 10. september 2009

I rapporten "Getting it Wrong" hevder EarthRights International at Total bevisst misleder og fremmer direkte usannheter om situasjonen for sivilbefolkningen i områdene rundt gassledningen, overfor investorer og offentligheten. Som eksempel på konsekvensene av Totals PR-strategier går ERI konkret inn på Etikkrådets anbefaling i 2005 om ikke å utelukke Total fra fondet. ERI-rapport: Getting it Wrong.

Bilde: Utbygging fra Shwe-feltet starter 
Kilde: Harn Lay

Utbygging fra Shwe-feltet starter

Rapport • 07. september 2009

Kina starter utbygging av en gassledning på tvers av Burma denne måneden og vil bli medskyldig i grove rettighetsbrudd, hevder Shwe Gas Movement i rapporten "Corridor of Power".

Bilde: Menneskehandel for prostitusjon økende problem 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Menneskehandel for prostitusjon økende problem

Av Women and Child Rights Project • 01. september 2009

Den harde økonomiske situasjonen i Burma fører til at menneskehandel med burmesiske kvinner for prostitusjon øker, ifølge rapporten "Nowhere to go" (pdf).

Bilde: Rapport: Mot valget i Burma 
Kilde: Marte Graff Jenssen.

Rapport: Mot valget i Burma

Rapport • 20. august 2009

Det kontroversielle valget i 2010 innebærer en mulighet for forandring som ikke bør ødelegges, hevdes i en ny rapport fra International Crisis Group.

Damutbygging vil ødelegge shan-kultursamfunn

Miljø og sivile rettigheter • 04. august 2009

Rapporten "Roots and Resilience" viser livet til Ken Kham-samfunnet i Shan-staten og hva som vil gå tapt hvis utbyggingen av Tasang-dammen går etter planen, den største av fem planlagte dammer. Samfunnet består i dag av 114 landsbyer som alle vil gå under vann hvis utbyggingen finner sted. Rapporten er utgitt av Shan Sapawa Environment Organization. Pressemelding.

Bilde: Våpenhvile har gitt verken krig eller fred 
Kilde: Tom Kramer

Våpenhvile har gitt verken krig eller fred

Demokrati, etniske grupper • 04. august 2009

Rapporten "Neither War nor Peace" fra Transnational Institute ser på våpenhvileavtalene mellom juntaen og væpnede etniske motstandsgrupper. Forfatteren mener en løsning på etniske konflikter er helt sentralt for en langvarig politisk løsning i Burma, men at dette har kommet i bakgrunnen av opposisjonens kamp ledet av Aung San Suu Kyi. Rapport.

Bilde: Ledende jurister mener FN må undersøke forbrytelse mot menneskeheten i Burma 
Kilde: FN

Ledende jurister mener FN må undersøke forbrytelse mot menneskeheten i Burma

Menneskerettigheter • 22. mai 2009

Ledende jurister ved Harvard Law School har gått gjennom FN-dokumenter fra de siste 15 år og presenterer resultatet i rapporten "Crimes in Burma". Juristene konkluderer med at FNs sikkerhetsråd bør opprette en undersøkelseskommisjon for forbrytelse mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Burma. Det er på tide Sikkerhetsrådet handler på samme måte som det gjorde overfor tidligere Jugoslavia og Darfur hvor lignende overgrep fant sted, mener juristene. Pressemelding Harward Law School.

Bilde: Oppfordrer USA til å øke bistand til Burma 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Oppfordrer USA til å øke bistand til Burma

Bistand • 20. mars 2009

Etter syklonen i 2008 har det blitt enklere å drive bistandsarbeid i Irrawaddy-deltaet, men det er vanskelig å utvide tilgangen til resten av landet. For å utnytte gevinsten i delta-området bør USA gjøre som andre donorland og øke bistanden til Burma betraktelig. Det er en av konklusjonene i en feltrapport fra Refugees International.

Burmas mangelfulle syklonrespons kan være forbrytelse mot menneskeheten

Av Den norske Burmakomité • 27. februar 2009

Rapporten "After the Storm: Voices From the Delta" hevder Burmas ledere er skyldige i flere brudd på menneskerettighetene i forbindelse med nødhjelps- og gjenoppbyggingsarbeidet etter syklonen Nargis, som rammet landet i mai 2008. Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health og Emergency Assistance Team – Burma står bak rapporten. Rapport (pdf).

Importforbud mot tømmer hjelper ikke

Handel • 23. februar 2009

EU innførte forbud mot import av burmesisk tømmer i april 2008. Ifølge rapporten "Sanctioned but not stopped" av Friends of the Earth har direkte import mest sannsynlig blitt stoppet av forbudet, men problemet er at Burma-tømmer ofte går gjennom andre og tredje land, som Thailand, Malaysia, Kina og Vietnam, hvor tømmeret behandles og omregistreres. Et annet problem er at mange selskaper har importert store volum før forbudet trådde i kraft og dermed ikke rammes av endringen i reglene. Friends of the Earth.

Chin - det glemte folk i Burma

Rapport • 27. januar 2009

Det kristine chin-folket er ikke trygge i Burma og blir ikke anerkjent og beskyttet som flyktninger i India, hevder Human Rights Watch i rapporten "We Are Like Forgotten People". Chin-folket utsettes for tvangsarbeid, tortur og religiøs forfølgelse i Burma, men er det 'glemte folk' fordi overgrepene skjer langt borte fra Rangoon og New Delhi. Human Rigths Watch.

Bilde: Verre kår for menneskerettighetene etter syklonen 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Verre kår for menneskerettighetene etter syklonen

Menneskerettigheter • 15. januar 2009

Den allerede dårlige situasjonen for menneskerettighetene i Burma ble forverret i månedene etter at syklonen Nargis rammet Irrawaddy-deltaet og Rangoon i mai, hevder Human Rights Watch i sin rapport for 2009. Juntaen blokkerte for internasjonal nødhjelp samtidig som den presset i gjennom en folkeavstemming over et grunnlovsforslag, som ble gjennomført med tvang og trusler. Les mer.

Rohingaene: Burmas glemte minoritet

Flyktinger • 18. desember 2008

Den muslimske og statsløse folkegruppen rohingaene er Burmas glemte minoritet, hevder Refugees International i en ny rapport. Rohingaene blir utsatt for spesielt hard undertrykkelse i hjemlandet og ignorert og diskriminert som flyktninger i nabolandene. Nå må denne gruppen få hjelp, understreker Refugees International.

Bilde: Landmineskader og dødsfall fordoblet i Burma 
Kilde: Free Burma Rangers

Landmineskader og dødsfall fordoblet i Burma

Landminer • 10. desember 2008

Antall dødsfall i Burma relatert til landminer økte fra 20 til 47 fra 2006 til 2007, ifølge Landmine Monitor Report 2008. Skader økte fra 232 til 409. Det store flertallet av ofrene var sivile. Burma og Russland er de eneste landene i verden som har benyttet nye antipersonell-miner, melder Mizzima News.

Bilde: Rapport: Hiv/aids-syke i Burma dør unødvendig 
Kilde: Médecins sans frontières

Rapport: Hiv/aids-syke i Burma dør unødvendig

Helse • 25. november 2008

Tusener hiv/aids-syke dør i Burma fordi de ikke får livreddende anti-retrovirale medisiner, hevder Leger uten grenser i en ny rapport. Burma har en av Asias verste hiv/aids-kriser. Myndighetene og internasjonale organisasjoner må nå sørge for at medisiner blir tilgjengelig. MSF kan ikke ta ansvaret alene lenger, sier MSFs operasjonsleder Joe Belliveau i en pressemelding.

Bilde: Rapport: Forbrytelse mot menneskeheten i Øst-Burma 
Kilde: Tom Kramer

Rapport: Forbrytelse mot menneskeheten i Øst-Burma

Flyktninger/IDPs • 05. november 2008

66 000 mennesker antas å ha bli jaget på flukt i Burma bare i 2008. Totalt har Burma minst en halv million internt fordrevne. Mange av disse lever i konfliktområdene i Øst-Burma. Rapporten "Internal Displacement and International Law in Eastern Burma" styrker Amnestys nylige vurdering av at situasjonen i Øst-Burma kan defineres som forbrytelse mot menneskeheten. Se rapport.

Bilde: Rapport: Systematisk kvinnediskriminering i Burma 
Kilde: Vibeke Hermanrud

Rapport: Systematisk kvinnediskriminering i Burma

Kvinner • 05. november 2008

Burmesiske kvinner utsettes for systematisk diskriminering i forhold til utdanning, helse, utvikling og vold. Deres rettigheter vil ikke styrkes så lenge landet styres av militæret, mener eksilorganisasjonen Women's League of Burma, som lanserer en skyggerapport til juntaens CEDAW-rapport, FNs konvensjon om å avskaffe aller former for diskriminering mot kvinner. For rapport og pressemelding, se WLBs nettside.

Rapport: Massiv økning av politiske fanger i Burma

Av AAPP og USCB • 20. oktober 2008

Assistance Association for Political Prisoners (Burma) og US Campaign for Burma dokumenterer og kommenterer den dramatiske økningen av politiske fanger i Burma, som nå teller 2123, i rapporten "Future in the Dark: The Massive Increase in Burma’s Political Prisoners". Rapporten er også et innlegg i debatten om hvordan løse den politiske krisen i Burma. AAPP og USCB mener FN nå må gjøre alvor ut av utallige vedtatte resolusjoner og starte med å kreve løslatelse av alle politiske fanger i Burma. Last ned rapport (pdf).

Bilde: Rapport: På tide å normalisere bistand til Burma 
Kilde: Tom Kramer

Rapport: På tide å normalisere bistand til Burma

Bistand • 20. oktober 2008

Det er mulig å samarbeide med militærjuntaen om nødhjelp til befolkningen på en effektiv og etterrettelig måte, hevder International Crisis Group i rapporten "Burma/Myanmar After Nargis: Time to Normalise Aid Relations". Juntaen reagerte svært kritikkverdig rett etter syklonen Nargis, men situasjonen forbedret seg raskt, ifølge ICG, som mener at det internasjonale samfunn må normalisere bistandsforholdet til Burma. ICGs pressemelding.

Bilde: Rapport: Kritiserer ASEAN-ledet rapport om syklonen 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Rapport: Kritiserer ASEAN-ledet rapport om syklonen

Naturkatastrofe • 17. oktober 2008

En koalisjon av humanitære organisasjoner kritiserer en rapport fra ASEAN, FN og Burmas myndigheter, som kom tidligere i sommer. Organisasjonene mener rapporten glatter over juntaens blokkering av nødhjelp og brudd på menneskerettighetene i kjølvannet av syklonen. Dette dokumenteres i den alternative rapporten “Post-Nargis Analysis: The Other Side of the Story”. Les mer.

Post-Nargis Analysis: The Other Side of the Story

Av Koalisjon av 19 organisasjoner • 16. oktober 2008

En koalisjon av humanitære organisasjoner kritiserer en rapport fra ASEAN, FN og Burmas myndigheter, som kom tidligere i sommer. Organisasjonene mener rapporten glatter over juntaens blokkering av nødhjelp og brudd på menneskerettighetene i kjølvannet av syklonen. Dette dokumenteres i den alternative rapporten “Post-Nargis Analysis: The Other Side of the Story”. Last ned (pdf).

FN-ekspert: Menneskerettigheter må respekteres før valg i 2010

08. oktober 2008

Respekt for menneskerettighetene er et ufravikelig krav i prosessen mot et demokrati, mener Tomas Ojea Quintana, FNs spesialrapportør på menneskerettigheter til Burma. I en rapport legger han fram fire stegs-plan for å forbedre rettighetssituasjonen før juntaens planlagt valg i 2010. Last ned (pdf).

Bilde: Rapport: Kinas dominans gir grunn til bekymring 
Kilde: Rapport: China in Burma fra EarthRights International

Rapport: Kinas dominans gir grunn til bekymring

Handel • 01. oktober 2008

Kinesiske selskaper opererer stort i Burma med alvorlige konsekvenser for sivilbefolkning og miljø, hevder EarthRights International i en ny rapport. ERI lister opp 69 kinesiske multinasjonale selskaper innenfor gass, olje, vannkraft og gruvedrift, hvilket er langt flere enn man hadde oversikt over for kun ett år siden. Les mer.

Rapport: Menneskerettighetene i Burma 2007

Menneskerettigheter • 17. september 2008

"Burma Human Rights Yearbook 2007" er et solid stykke dokumentasjon på nesten 1000 sider og er antagelig den mest omfattende publikasjonen om menneskerettigheter som er utgitt om Burma. Les mer.

Rapport: Kachin kvinner ofre for menneskehandel

05. august 2008

Fattigdom sender jenter i Kachin-staten ut på jakt etter arbeid. Mange blir lurt av kyniske menneskehandlere. Jenter helt ned i 14 år tvinges inn i sexindustrien eller ekteskap i Kina. Økt militarisering og grov utnyttelse av naturressursene er årsaken til vanskeligere levevilkår for lokalbefolkningen og dermed økt menneskehandel av kvinner, hevder Kachin Women's Assocation Thailand (pdf).

Rapport: Post-Nargis

21. juli 2008

Rapporten gir en oversikt over skadeomfanget etter syklonen Nargis og anbefalinger for det videre hjelpe- og oppbyggingsarbeidet. Den er et resultat av trepartssamarbeidet mellom Burma, ASEAN og FN; et politisk kompromiss etter at ASEAN presset Burma til å åpne opp for internasjonal hjelp. Se rapport (pdf).

Forbrytelse mot menneskeheten i østlige Burma

Menneskerettigheter • 05. juni 2008

Det har pågått en væpnet konflikt i Øst-Burma de siste 60 årene mellom regimet og Karen National Union, men den siste offensiven fra regimets side skiller seg fra tidligere angrep. Sivile er nå målet for angrepene og overgrepene mot dem er en forbrytelse mot menneskeheten, hevder Amnesty International i en ny rapport.

Bilde: - Neither Free Nor Fair 
Kilde: Democratic Voice of Burma

- Neither Free Nor Fair

30. mai 2008

The Public International Law & Policy Group har i rapporten "Burmese Constitutional Referendum: Neither Free Nor Fair" sammenlignet burmesiske og internasjonale valgstandarder i forbindelse med folkeavstemningen om grunnlov. Last ned (pdf).

Bilde: Fortsatt verdens høyeste antall barnesoldater 
Kilde: White Orchid Press

Fortsatt verdens høyeste antall barnesoldater

Menneskerettigheter • 21. mai 2008

Burma topper fortsatt listen over land som bruker barn som soldater. Det viser Child Soldiers report 2008, som kom ut i dag. Gå til.

Referendum Watch 2

12. mai 2008

Rapporten er den andre i en serie som the Burma Fund UN Office gir ut under overskriften Referendum Watch - Monitoring the SPDC's Referendum in Burma før og etter folkeavstemningen om ny grunnlov 10. mai 2008. Last ned (pdf).

Bilde: Overgrepene fortsetter

Overgrepene fortsetter

30. april 2008

EarthRights International hevder i deres nye rapport at de burmesiske sikkerhetsvaktene som vokter gassrørledningen i yadanafeltet, fortsatt begår overgrep, voldtekter og drap mot lokalbefolkningen. Statens Pensjonsfond utland har investert i gassfeltet gjennom det franske oljeselskapet Total. Last ned (pdf).

Lite pressefrihet i Burma

Ytringsfrihet • 30. april 2008

Pressefriheten får stadig dårligere kår i verden. Verst står det til i Burma, Cuba, Libya, Nord-Korea, Turkmenistan og Eritrea, melder organisasjonen Freedom House.

Bilde: Referendum Watch 1

Referendum Watch 1

21. april 2008

Rapporten er den første i en serie som the Burma Fund UN Office gir ut under overskriften Referendum Watch - Monitoring the SPDC's Referendum in Burma før og etter folkeavstemningen om ny grunnlov 10. mai 2008. Last ned (pdf).

76 000 nye internt fordrevne

Internt fordrevne flyktninger • 17. april 2008

Minst 500 000 burmesere er flyktninger i eget land. Fra oktober 2006 til oktober 2007 ble 76 000 flere karenere tvunget til å forlate hjemmene sine. det kommer fram i Flyktninghjelpens årlige rapport om situasjonen for verdens internt fordrevne.

Økonomisk analyse av Burma

11. april 2008

The Economist Intelligence Unit er verdensledende på næringslivsetterrettning og utgir økonomiske landanalyser. Landanalyse av Burma for 2008-09. Last ned (pdf).

Grundig rapport om Safranrevolusjonen

10. mars 2008

Eksilregjeringen NCGUB har kommet med en grundig 190-siders rapport om hva som skjedde under høstens safranrevolusjon: "Bullets in the Alms Bowl". I rapporten beskrives juntaens brutale reaksjon på høstens store opprør i Burma på en grundig og veldokumentert måte. NCGUB (pdf).

The State of the World's Children 2008

24. januar 2008

I Asia har bare Afganistan høyere barnedødelighet enn Burma ifølge UNICEFs årlige rapport "The State of the World's Children". Over 400 barn dør daglig. UNICEF (pdf).

FNs menneskerettighetsråds resolusjon om Burma

18. desember 2007

Les resolusjonen om Burma som ble enstemmig vedtatt i Geneve i forrige uke av FNs menneskerettighetsråd. UNHRC (pdf).

Rapport fra Pinheiro

13. desember 2007

Les rapporten til FNs spesialrapportør på menneskerettighetssituasjonen i Burma, Paulo Sérgio Pinheiro. Last ned (pdf).

NCGUBs oppsummering av situasjonen i Burma

13. desember 2007

Eksilregjeringen, National Coalition Government of the Union of Burma (NCGUB), har oppsummert de siste måneders hendelser i denne tilstandsrapporten. NCGUB (pdf).

Rapport: For bistand, sanksjoner og engasjement

Bistand • 15. juli 2006

Rapporten "Pro-Aid, Pro-Sanctions, Pro-Engagement" er et posisjonsdokument om humanitær bistand til Burma fra 18 organisasjoner som støtter eller er del av den burmesiske demokratibevegelsen. Gå til.

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget