Stemmer fra Burma

Artikler fra burmesiske skribenter som bor i Burma.

Bilde: Hvem står bak volden mot Burmas muslimer? 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Hvem står bak volden mot Burmas muslimer?

Sekterisk vold • 10. mai 2013

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Massakre i Burma er ikke uvanlig. I 1962 ble flere studenter drept, i 1988 ble demonstranter slaktet på gatene i Rangoon og en maidag i 2003 ble Aung San Suu Kyi og hennes følge overfalt i Depayin. Dette er bare noen av massakrene i Burmas moderne historie. Les mer.

Bilde: Kan hun vinne soldatenes hjerter? 
Kilde: Mon Mon Myat

Kan hun vinne soldatenes hjerter?

Aung San Suu Kyi • 20. desember 2012

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Det er ikke lenger uvanlig at Nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi, blir møtt av tusener av jublende tilhengere i hver eneste by hun besøker i Burma. Men hennes siste besøk til sentrale Burma skilte seg fra tidligere reiser, grunnet mottakelsen fra soldater og politimenn. Les mer.

Bilde: Gruvedrift på beskostning av lokalsamfunnet 
Kilde: Kyaw Thura Myo

Gruvedrift på beskostning av lokalsamfunnet

Næringslivets samfunnsansvar • 22. november 2012

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Aller først tok gruveselskapene deres land, senere tok de vannressursene og deres levebrød. Urent vann, ubrukelig og helsefarlig jord og en ødelagt fremtid var det lokalbefolkningen satt igjen med. Les mer.

Bilde: Granskningskommisjon - et nødvendig steg for fred og forsoning 
Kilde: FN/Devra Berkowitz

Granskningskommisjon - et nødvendig steg for fred og forsoning

Fred og forsoning • 05. oktober 2012

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": I over fem tiår har protest betydd sterk konfrontasjon mot det tidligere militærdiktaturet i den autoritære staten Burma. Les mer.

Bilde: Burmas politiske landskap

Burmas politiske landskap

Demokratiprosessen • 26. april 2012

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Reformprosessen i Burma og spørsmålet om sanksjonslette blir stadig tettere tilknyttet. De nylige reformene har ført til at det internasjonale samfunnet har myket opp flere av de økonomiske sanksjonene. Les mer.

Bilde: Naypyidaw - Burmas nye fort 
Kilde: Yangon Press International

Naypyidaw - Burmas nye fort

Demokratiprosessen • 01. mars 2012

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": Bergtatt av den fremmede stillheten i Burmas nye hovedstad Naypyidaw hvor de seksfils brede motorveiene lyses opp av neonskilt, kun innrammet av landskapet og risåkrene er det fraværet av trær, biler og mennesker som preger byen. Les mer.

Bilde: Lokalbefolkningen kritisk til Shwe-prosjektet 
Kilde: Yangon Press International

Lokalbefolkningen kritisk til Shwe-prosjektet

Samfunnsansvar • 26. januar 2012

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Det kontroversielle utviklingsprosjektet går gjennom mange uberørte områder som er rike på naturressurser i Arakan-staten. Les mer.

Bilde: Spillet om politiske fanger 
Kilde: Audun Aagre

Spillet om politiske fanger

Demokratiprosessen • 21. desember 2011

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Den burmesiske presidenten avviser at landet har poliske fanger, men fangeamnesti er likevel et viktig kort for regjeringen overfor det internasjonale samfunn. Les mer.

Bilde: Dawei: en mulighet for få; en trussel for mange 
Kilde: Yangon Press International.

Dawei: en mulighet for få; en trussel for mange

Miljø • 15. september 2011

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Burma planlegger et enormt utbyggingsprosjekt i Dawei sør i Burma. Forretningsfolk gnir seg i hendene, men lokalbefolkningen frykter konsekvensene. Les mer.

Bilde: Gir Facebook ytringsfrihet i Burma? 
Kilde: Just Do It against Military Dictatorship.

Gir Facebook ytringsfrihet i Burma?

Sosiale medier, ytringsfrihet • 04. august 2011

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Hvis det er ett sted i Burma hvor man kan kalle general Than Shwe en kjøter eller snakke stygt om Aung San Suu Kyi, så vil det være på Facebook. Les mer.

Bilde: Hvem skal tjene på å heve sanksjonene? 
Kilde: Marte Graff Jenssen

Hvem skal tjene på å heve sanksjonene?

Sanksjoner • 11. mai 2011

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Diskusjonen om sanksjoner har blusset opp etter valget i 2010. Spørsmålet er for hvem sanksjonene skal heves: folk flest, regimet og deres forretningspartnere, eller landene som innførte sanksjoner? Les mer.

Bilde: Fattige fiskere har ikke råd til å tenke på morgendagen 
Kilde: Zin Win

Fattige fiskere har ikke råd til å tenke på morgendagen

Fattigdom/miljøvern • 22. september 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Fiskere i reservatet Moe Yin Gyi må bruke farlige fiskemetoder for å skaffe mat på bordet. Metoden ødelegger framtidig fiske- og fuglebestand og gjør konserverings-arbeidet i reservatet vanskelig. Les mer.

Bilde: En gylden drøm 
Kilde: Ye Win

En gylden drøm

Naturressurser • 12. august 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Mange gullgravere i Burma drømmer om penger og rikdom. Sjansene er større for at de blir malariasyke, dopavhengig eller ødelegges i arbeidsulykke. Les mer.

Bilde: HIV-smitte øker blant homofile 
Kilde: Vibeke Hermanrud.

HIV-smitte øker blant homofile

Homofili i Burma • 06. august 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": Homofili er forbudt ved lov og svært stigmatisert i Burma, men det begynner å bli mer akseptert. Likevel er det mange som ikke tør søke behandling og HIV-smitten øker. Les mer.

Bilde: Samme gamle tyranner bak nye masker 
Kilde: Marte Graff Jenssen.

Samme gamle tyranner bak nye masker

Valget 2010 • 28. juni 2010

NY ARTIKKEL I "STEMMER FRA BURMA": - Hvis NLD ikke deltar i valget vil jeg ikke gi stemmen min til noe parti. Alle andre partier vil støtte eller være sponset av regimet. Jeg stoler ikke på noen av dem, sier Aung San, en tidligere offentlig ansatt i 50-årene. Les mer.

Bilde: Vanskelige tider for migrantarbeidere

Vanskelige tider for migrantarbeidere

Økonomi • 22. april 2010

Finanskrisa rammet de fleste, men migrantarbeiderne ble rammet ekstra hardt. De har ingen rettigheter og risikerer å bli sendt hjem når de er overflødige, som burmesiske Pho Zaw i Malaysia. Les mer.

Bilde: Ettertraktet hvit elefant 
Kilde: Zin Win

Ettertraktet hvit elefant

Stemmer fra Burma • 06. april 2010

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": I Burma er hvite elefanter symbol på vekst, framgang og godt lederskap. Derfor er juntaen så ivrig på å finne dem. Men jakten får alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen. Les mer.

Bilde: Framtidens stjerner er i søppelhaugene 
Kilde: Myat Zay

Framtidens stjerner er i søppelhaugene

Stemmer fra Burma • 17. november 2009

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": I Burma må mange barn livnære seg og familien ved å samle skrot til resirkulering, i stedet for å gå på skolen Les mer.

Bilde: Statsløse i staten 
Kilde: Anonym.

Statsløse i staten

Rohingya • 26. august 2009

NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": De muslimske rohingyaene ble erklært statsløse i 1982. Mange har flyktet, andre lever som fremmede i eget land. Les mer.

Bilde: Burmesere hekta på koreanske såpeserier 
Kilde: Nyein San

Burmesere hekta på koreanske såpeserier

Stemmer fra Burma • 13. mai 2009

VI PRESENTERER EN NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": Koreanske såpeserier har blitt så populære blant burmesere at familier bruker de få timene med strøm i døgnet til å se tv i stedet for å lage skikkelig mat. Mange unge burmesere påvirkes av seriene og drømmer om et bedre liv i Sør-Korea, men det er ikke så lett. Les mer.

Bilde: Kostbar behandling krever barneliv i Burma

Kostbar behandling krever barneliv i Burma

Stemmer fra Burma • 25. mars 2009

VI PRESENTERER EN NY ARTIKKEL I SERIEN "STEMMER FRA BURMA": En vanlig legetime koster 2000 kyat i Burma. Ma Khine og mannen har en datter som er innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse. De tjener til sammen 2000 kyat per dag. For å kunne gi datteren nødvendig behandling har de pådratt seg stor gjeld. Les mer.

Bilde: - Kan si det vi tenker gjennom hip hop 
Kilde: Foto: Mony Chris

- Kan si det vi tenker gjennom hip hop

Stemmer fra Burma • Av Mony Chris • 06. februar 2009

Det er ikke mange luksusbiler på veiene i fattige Burma. Da Ye oppdaget en begynte han å drømme om den dagen han skulle få sin egen. Fullstendig klar over at drømmen hans neppe ville gå i oppfyllelse begynte 23-åringen å skrive ned hva han tenkte i stedet. Resultatet ble en rap kalt ”Penger”. Les mer.

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget