Tilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "The Lady fyller 60 år"

The Lady fyller 60 år


Med boller og brus, appeller av stortingsrepresentant Øystein Djupedal, tidligere politisk fange Kay Thi Aye og Den norske Burmakomités leder, Harald Bøckman, feiret burmesere i Norge og Den norske Burmakomité 60-årsdagen til den demokratisk valgte lederen av Burma - Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi sitter i husarrest på tredje året. På 60-årsdagen sin søndag 19. juni 2005 hadde hun sittet i husarrest i til sammen 9 år og 238 dager siden 1989.

Bevæpnede soldater bak piggtrådgjerder avviser ethvert forsøk på å oppnå kontakt med landets legitime leder. Regimet har også kuttet telefonlinjen inn til huset hennes, så ingen kunne ringe for å ønske henne til lykke med dagen.

Totalt isolert
Regimet gjør alt de kan for å isolere Nobels fredsprisvinneren fra 1991, vel vitende om den innflytelse hun utøver over forkjemperne for demokrati og menneskerettigheter i Burma og i eksilbevegelsen. Generalene frykter hennes popularitet, og anser henne for å være deres største trussel.

Slik verden benyttet anledningen til å markere sin motstand mot apartheid da Nelson Mandela fylte 70 år og satt på Robben Island, brukte organisasjoner over hele verden Aung San Suu Kyis 60-årsdag som en anledning til å rette fokuset mot det militærregimet i Burma.

Feiring i Norge
Også her i Norge var det arrangementer mange steder. I Oslo ble byens innbyggere invitert til bursdagsfeiring på Eidsvolls plass som badet i strålende sol. Raftohuset markerte dagen i Bergen, i Ålesund sto ett av parlamentsmedlemmene fra 1990-valget i spissen for en feiring, mens Amnesty og burmesere i Trondheim sammen feiret dagen med postkortaksjon på Norde og fest på kvelden. I Stavanger ble det stand foran biblioteket, mens burmesere i Moi samler underskrifter på postkort.

Norsk mediedekning:
- VG
- Dagbladet
- TV2 Nettavisen
- Bergens Tidende (artikkel)
- Bergens Tidende (kronikk av Den norske Burmakomité)
- Avisenes nyhetsbyrå (ANB)
- Dagsavisen
- Stavanger Aftenblad
(NTB)
- Sunnmørsposten (NTB)
- Fædrelandsvennen

I tillegg kommer innslag på nyhetene på NRK, TV2 og TVNorge, samt radiointervju på P2s RadioSelskapet, leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad og Adresseavisen. pluss andre artikler som ikke er lagt ut på nett.

Les mer om:
- Aung San Suu Kyi
- R.E.M med egen sang den 19. juni
- Kirkens Nødhjelps åpne brev
- Den internasjonale bursdagskampanjenUtskrift fra http://www.burma.no/Artikler/2117.html - 10.04.2020
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo