Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Tidligere statsledere oppfordrer Ban Ki-moon til å sette klare krav til Burma"

Bilde: Tidligere statsledere oppfordrer Ban Ki-moon til å sette klare krav til Burma

Tidligere statsledere oppfordrer Ban Ki-moon til å sette klare krav til Burma


Bondevik har tatt initiativ til dette brevet. Blant de som har stilt seg bak er Corazon Aquino, Tony Blair, George Bush, Jimmy Carter og Mikhail Gorbatsjov.

De tidligere statslederne oppfordrer Ban Ki-moon til å kreve at den burmesiske militærjuntaen løslater alle politiske fanger innen utgangen av året. Hvis kravet ikke etterkommes bes Ban Ki-moon om å sørge for at Burma blir en sak for FNs sikkerhetsråd.

- Sannhetens time bør nå være kommet for regimet i Burma og en løslatelse av alle politiske fanger må være første steg i en kursendring fra militærjuntaens side, sier Hans Olav Syversen, leder i PD Burma, et internasjonalt parlamentarikernettverk.

I løpet av året som har gått etter de omfattende demonstrasjonene i fjor høst har så å si alle ledende aktivister i Burma blitt arrestert. Den siste måneden har de blitt dømt bak lukkede dører. De har fått livslange dommer og har deretter blitt plassert i avsidesliggende fengsler rundt i landet. Ashin Gambira, en av de ledende munkene under opprøret, fikk den lengste dommen på 68 år.

- Juntaen rydder unna all motstand. FN må nå sette konkrete krav med en tidsplan. Det har vist seg tidligere at juntaen kun er bevegelig når den står overfor et reelt press. Kritikk og generelle oppfordringer fra det internasjonale samfunn har liten effekt på regimet, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité. 

Kontakt:  

- Hans Olav Syversen, PD Burma , mob: 480 82 627 / tlf: 23 31 31 92.
- Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mob: 97 97 83 83 / tlf: 22 47 92 38.
 Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/3618.html - 23.01.2022
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo