Skjul bilderTilbake til vanlig visningDen norske Burmakomité | Utskriftsversjon av artikkelen "Minst 23 politiske fanger løslatt"

Bilde: Minst 23 politiske fanger løslatt

Minst 23 politiske fanger løslatt


Juntaen pleier med jevne mellomrom å løslate en mengde fanger, inklusive et symbolsk antall politiske fanger. Dette skjer strategisk i forbindelse med internasjonal fokus på situasjonen i landet, som denne gang da FNs sikkerhets råd holdt et lukket møte om Burma.

NLD-medlem løslatt etter 18 år
Blant de løslatte fangene var medlem av Nasjonal liga for demokrati og valgt medlem av parlamentet i 1990-valget, Zaw Myint Maung. Han ble fengslet etter valget og ble først gitt en dom på 25 år som senere ble forlenget med 12 år.

Blant de løslatte politiske fangene var det fem munker og fem andre medlemmer av NLD, skriver VG (NTB).

Misnøye med Gambari
Etter briefingen i FNs sikkerhetsråd uttrykte Frankrike og Storbritannia misnøye med FNs spesialutsendings Gambaris manglende resultater for å endre retning på den politiske prosessen i Burma. Gambari har besøkt Burma flere ganger og har fått truffet Aung San Suu Kyi, men juntaens øverste leder general Than Shwe ville heller ikke den gangen møte Gambari. 

Frankrike og Storbritannia mener at FNs generalsekretær igjen må ta ledelsen i FNs engasjement i Burma og at tiden nå er inne for at FNs generalsekretær Ban Ki-moon personlig reiser til landet, melder Irrawaddy.

Ban Ki-moon har svart at han er villig til å reise tilbake til Burma for å diskutere den politiske prosessen i landet. I motsetning til i sist høst sier han nå at han ikke ville sette betingelser for å reise.

Generalsekretæren ønsker løslatelsen av de politiske fangene velkommen som et første steg for løslatelse av alle politiske fanger og for fremgang i en demokratiseringsprosess, melder UN News Service.Utskrift fra http://www.burma.no/Artikler/3704.html - 24.05.2019
Den norske Burmakomité
Kirkegata 5, 0153 Oslo